Merhabalar,
Öncelikle pardus kullanmaya yeni başladım fakat linux konusunda deneyimliyim.
MacOs’un Siri’si Windows 10’un Cortana’sı var bizim neden sesli asistanımız olmasın diyerek Pardus bilgisayarıma Google asistan entegre ettim. Belki siz de etmek istersiniz veya yazılım da deneyimli arkadaşlar bunun gelişmesine ve tamamen entegresine katkı sağlayabilir diye düşündüm.
O halde size Pardus’ta Google asistan nasıl çalıştırılır aşama aşama anlatayım :
Öncelikle Google Assistant SDK | Google Developers bu adrese tıklayıp GUIDES bölümüne giriyoruz.
Daha sonra sağ taraftaki seçeneklerden Embed Google Assistan bölümüne tıklıyoruz.
Burada uygulamamız gereken 6 adet aşama var. Bu aşamalar ingilizce olarak açıklanıyor. Detaylı anlatım talep olursa yaparım çünkü zamanım kısıtlı.
Bu aşamaları tamamladığınızda Google asistan Uçbirim üzerinde çalışmaya başlayacak. Şimdi gelelim Google asistan’ı Uçbirim olmadan arka planda çalıştırmaya.
Yukarıda yaptığınız adımların hepsiniz doğru yaptığınızda Google Asistan SDK sisteme yüklenmiş olacak ve çalıştırmak için uç birime şu kodları girmeniz gerekecek.
- “source env/bin/activate”
- “googlesamples-assistant-hotword --project-id SİZİN PROJE ADINIZ --device-model-id SİZİN DEVİCE ID’niz”
Bu kodları başına #!/bin/bash kodunu sonuna da & ekleyerek masaüstüne bir boş belge oluşturarak içine kopyalıyoruz ve kaydediyoruz adını Google.sh yapıyoruz. Yani belge aşağıdaki gibi olacak.
“#!/bin/bash
source env/bin/activate
googlesamples-assistant-hotword --project-id sizin proje id’niz --device-model-id sizin device id’niz &”
Kaydedip adını Google.sh yaptıktan sonra sağ tıklayıp özellikler diyoruz ve izinler bölümünden “çalıştırılabilir” i işaretliyoruz.
Bu dosyayı /home/kullanıcı adınız/env klasörünün içine taşıyın.
Daha sonra masaüstüne sağ tıklayıp başlatıcı oluştur’u seçin. İsim verin, örneğin asistan. Komut bölümüne /home/kullanıcı adınız/env/Google.sh seçip kendimize göre bir simge seçip kaydediyoruz.
Artık bilgisayarımız açıldığında bu simgeye tıklayıp asistanımızı çalıştırabiliriz. O kendi kendine arka planda çalışmaya devam edecek. Soru sormak veya işlem yapmak için OKEY GOOGLE demeniz yeterli. Asistan Türkçe konuşamıyor maalesef ilerleyen zamanlarda Türkçe desteği gelir. Fakat mesela bugün hava nasıl dediğinizde anlayıp bulunduğunuz konumdaki hava durumunu ingilizce olarak söylüyor. İngilizce olarak dilediğinizi sorabilirsiniz cevaplayacaktır. Alarm kurabiliyor. Hava durumu söyleme veya internette araştırma gibi şeyleri çok hızlı bir biçimde yapıyor ve size ingilizce olarak söylüyor.
Talep olursa daha detaylı anlatım için elimden geleni yapacağım. Forumda yeniyim umarım kurallara uymuşumdur.