Pardus'a Özgü Masaüstü ve Eksik konular

Projeyi ilk çıktığı günden beri takip ediyorum. Kafama takılan bir iki konu var.

Pardus kendine özgü bir masaüstü yapılandırması oluşturmalı. Xfce , gnome vs yerine Pardus Masaüstü artık yapılmalı.

Pardus kullanan kişilerin kurumsal alanlarda windows ağına katılımını sağlayan görsel arayüzü artık hazır hale getirilmeli. Son kullanıcı onlarca komut yazarak , düzenleme yaparak bunu sağlayamıyor.

Nvidia , Amd , intel gibi ekran kartlarını hem orjinal kapalı kaynak (yarı açık) hemde açık kaynak kodunu yüklemek için görsel bir programı eklenmeli.

bu sorunlar uzun süredir mevcut atılan bir adım yok.

Sistemin oluşturulmasıyla ilgili büyük emekler harcanıyor ama bu işin bir üst seviyeye çıkması için bu tarz konuların çözülmesi gerekiyor.

1 Beğeni
  1. Ekran kartı mevzusunda bir tek nvidia problemli, o konuda da bir araç geliştiriliyor. Fakat bunun asıl sorun kaynağının nvidia olduğunu unutmayın.

Yani intel ve amd’de ne düzgün gidiyorda bir problem olmuyor ama nvidia sürekli problem dolu? Bu, şirketin yanlış yaklaşımının ceremesini bizim çekmemizden ibaret. Asıl hata onların yani. Zamanında Linus Torvalds iyi bir kızmıştı nvidiaya.

  1. Windows’a destek meselesinde de aynı düşünüyorum. Zaten çıkış mottosu “Özgürlük için” olan bir işletim sistemi sahipli bir firmanın ürünü düzgün çalışsın diye bu kadar uğraşmamalı.

Düşünce “bu windows ile uyumlu değil, bırakalım” yerine şu olmalı: “Bu windows ile uyumlu olmuyor o zaman ağımızı ve sistemlerimizi de Pardus ve açık kaynak sistemlere geçirelim.”

Asıl olan Pardus, diğerleri ona uyum sağlamalı fikriyle düşünüp, sonra bu işlere girmeli. Öbür türlü “ya win’de paint vardı bunda niye yok ben beğenmedim” gibi saçma sapan, hiçbir teknik altyapıya dayanmayan ve kişinin keyfi öyle beğeniyor diye yapılan yorumlara dönüyor.

  1. Halihazırda her türlü kitleye hitap edecek her türlü masaüstü ortamları mevcut. i3’ünden KDE’sine. Bunlardan faydalanmak yerine kendini soyutlamaya gerek yok. Ha iş gücü bol olur ve yeni yapılacak şey de birebir aynı olmaktan ziyade pek çok şeyi avantajlı bir şekilde değiştiren bir şey olur, o zaman yazılır :slight_smile: PopOS’in Cosmic’i bu minvalde güzel bir çalışma.
2 Beğeni

Aslında cinnamon masaüstünün gnome’den çatallandığı gibi Pardus için xfce veya ukui’den bir masaüstü çatalı yapılabilir. Xfce hafif ve hızlı bir masaüstü ortamı ancak; panel, uygulamalar menüsü ve ikonları dahil olmak üzere birçok özellik çok basit ve kullanışsız kalıyor. Özelikle panel takvim uygulaması çok kötü duruyor. Mesela xfce’ye ukui panel, menü ve ikonları uyarlanabilir. Böylece daha görsel bir masaüstü elde edilmiş olur diye düşünüyorum. Mevcut hali ile xfce’ye paneli kurarak test ettim. Gayet güzel tepki veriyor kendi takvim uygulamasını da otomatik yüklüyor.

2 Beğeni

Kızmayın ama Pardus projesinde varılmak istenen hedef nedir? Zaten bol olan (GNOME, Mate, Xfce, KDE, LXQT, Budgie, Deepin, Enlightenment, Pantheon) ve yeni gelmekte olan (Cosmic) ve geçmiş olup artık kullanılmayan masaüstlerinin (LXDE, CDE) ile Linux masaüstü dünyası zaten çok şekilde bölünmüş durumda.

Olanı kullanmaları maliyet etkin bir yöntem gibi görünüyor. Bir GNOME veya KDE masaüstü ile yapılamayacak bir iş görmüyorum.

Ayrıca Pardus projesine harcanan parayı muhtemelen yazsalar çıkar o günü yas ilan ederiz.

Pardus ekibinin bir de masaüstü ile vakit harcamasını şu an için mantıklı bulmuyorum. XFCE nin lisans haklarını incelemedim ama belki Türkçe isimler verilebilir. Bunu da niçin söyledim, insanlara millileştirilmiş Linux sürümü diye olayı açıklamaya başlıyorsunuz, sonra biri diyor ki niye burada XFCE yazıyor. Tartışma farklı yerlere gidiyor.

2015’ten beri Pardus kullanıyorum ve etrafıma reklamını yapıyorum, gözlemim şu genel manada istemeyenin bahanesi çok oluyor. Yani kendi masaüstümüz olsa Pardus kullanacak kişi sayısını etkilemez bence.

Windows ağına erişim vs gibi konularda bilgisayara Pardus 'u kurar kurmaz hazır olsa harbiden iyi olur. Sudo apt samba falan filan herkes uğraşmaz bu işlerle. Bu konularda size katılıyorum.

2 Beğeni

Benim gibi kamu kurumunda çalışan insanlar için windows etki alanında çalışma yapmak önemli.

Bilgisayarın grafik arayüzü ile windows etki alanına katılması, ağ üzerindeki yazıcılara kolayca ulaşabilmesi önemli. Bunu yaparken komut satırları arasına gömülmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Bu işin ivedilikle çözülmesi lazım.

Masaüstü yapılanması konusunda da herkesin fikrine saygı duyuyorum. ben şahsen pardus a güzel bir Pardus masaüstü yapılandırmasının yakışacağını düşünüyorum.

Nvidia ekran kartını pratik bir şekilde yükleyen debian tabanlı işletim sistemleri var. Arc vs çok daha pratik bir şekilde sorunsuz kurulum yapıyor. Bizde de olmalı.

herkese iyi çalışmalar dilerim.

Xfce bir hayli eski bir proje. Kökeni 1997 ve Unix’lerde kullanılan CDE (Common Desktop Environment) üstüne yazılıyor ve ilk adı XForms Common Environment. XForms Toolkit denilen eski bir araç takımını kullanıyor. Sonra projeyi iki defa daha yeniden yazıyorlar ve günümüzdeki gibi GTK3 kullanan hale dönüşüyor.

Pardus ile kıyaslarsak XFCE 8 yıl daha yaşlı bir proje.

2.0 sürümü şöyle görünüyormuş. Muhtemelen 1998 sonları.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.