Pardus'a programı hangi yazılım dili ile yazmam sağlıklı olur

Pardus hangi yazılım dillerini çalıştırabiliyor? Sorunsuz olarak hangi yazılım dillerini kullanmalıyım?

Ben Pardus’tan ziyade Linux genellemesi yaparak cevap vereyim. Linux dağıtımlarda bugüne kadar kullandığım yazılımlar genelde Java ve Python ile yazılmıştı. Zaten birçok Linux dağıtımında Python yüklü olarak geliyor, kurmanıza bile gerek kalmıyor. Özetle Python ve Java diyebiliriz. Bunun yanında Spotify gibi uygulamalar da JS framework’ü olan ElectronJS ile yazılmış. Onu da tercih edebilirsiniz.

1 Beğeni

Java platform bağımsız. Linux ya da Pardus’a özgü değil. Linux dağıtımlarında Java kurulu olarak gelmiyor. Performans olarak diğer dillere göre daha kötü. Platform bağımsız uygulama yazacaksanız, Java tercih edebilirsiniz.

Python’u tercih edebilirsiniz. Yücel beyin dediği gibi Linux dağıtımlarında Python yüklü geliyor ve birçok uygulama Python’a dayanıyor. GUI olarak GTK ve QT seçenekleriniz var.

Bunlar dışında C ve C++ dilleri de tercih edilebilir. C# Microsoft ortamına özgü diye biliyorum.

Ama günün sonunda, elinizin yatkın olduğu dili kullanabilirsiniz.

Bir de, son zamanlarda GO dilinde birçok Linux uygulaması görüyorum. Performans olarak çok hızlı çalışıyorlar. Örneğin, du uygulamasının GO versiyonu.

1 Beğeni

Gnome, XFCE için GTK, VALA, C, Java, Python, Go
KDE için QT, C++,C, Python,Java

GNOME için genellikle GTK ve VALA kullanıyor her ikisininde altyapısını C oluşturuyor, KDE için ise QT kullanıyor C’den farkı sinyaller ile çalışıyor bu da görsellik için C’ye göre avantaj sağlıyor.

Python her ikisinde de kullanılmakla beraber sürüm değişikliklerinde büyük sorunlar yaratıyor. Python2 de yazılmış bir uygulama günümüz dağıtımlarında sorunlu çalışıyor. Python’da sürüm değişiklikleri yeni bir yazılım dili gibi oluyor.

Benim tavsiyem gömülü sistemlerde dahil olmak üzere hepisinde sorunsuz çalışan C yazılım dilidir.

1 Beğeni

Pardus ekibi uygulamaları Python3 + GTK3 ile yazmaktadır. Size de önerebiliriz:

Pardus’a uygulama geliştirme rehberi (GTK3) | by Pardus | Medium

2 Beğeni

Kardeş merak ettim de Glade ile Pardus’ta tasarlanan bir GUI, Windows’ta çalışıyor mu? Glade, GUI oluşturmak için sadece GTK’yı mı kullanıyor yoksa Tkinter üzerinden mi oluşturuyor?

1 Beğeni

@ogretMAN Glade’in tasarladığı arayüzler GTK’da kullanılabiliyor.

GTK Teknik olarak Windows’ta da kullanılabiliyor ama pratikte pek kullanışlı değil.

2 Beğeni

Ekstra bilgi olarak şunu hatırlatayım, Microsoft Visual Studio editöründe artık .NET Core desteği sunuyor. Core ile yazılan uygulamalar bir çok platformda çalışabiliyor. Yani Linux için C#.NET Core ile de yazabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için bir link bırakayım.

https://tukanajans.com/blog/web-yazilim/net-core-nedir/

Tabi bence Pardus için Pardus’ta yazılım geliştirmek en güzeli. 2 yıl önce C#.NET Core teknolojisinden MEB’de aldığımız bir hizmetiçi eğitimde kısaca ne işe yaradığını anlatmışlardı. Hiç denemedim. Pardus üzerinde yazılım geliştirilebilecek Python, Java, C++ gibi dillerde ilerlemekte fayda var diye düşünüyorum.

1 Beğeni

Ben şu sıralar C# kullanıyorum. Pek bilinmese de C# yıllardır GNU/Linux tabanlı sistemlerde kullanılabiliyor. 2004 yılından beri Mono, 2016 yılından beri .NET Core ile kullanılabiliyor. Oldukça sağlıklı çalışıyor.

Özgür yazılım olmasına karşın Microsoft’a bağımlı olmasından dolayı kullanmak istemeyebilirsiniz. Ancak kullanmak isterseniz nasıl kuracağınızı forumda anlatırım.

3 Beğeni

Python da platform bağımsız.
Yazması, çalıştırması kolay bunu tercih edebilirsiniz.
Görsel araçlar için birçok seçeneğiniz var. GTK, QT, Tkinter ve Kivy

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.