Pardus'a Virüs Bulaşabilir mi?

Çoğunlukla Linux kullanmam ama Pardus’a geçtim. İnternetten araştırdığımda Linux işletim sistemine virüs bulaşmaz, Linux’a bir virüs yazılamaz diyorlar. Daha önce Wine’ı çok kullandım ama aklıma bir soru takıldı.
Ben wine ile virüslü bir windows uygulamasını çalıştırırsam Pardus’a virüs bulaşır mı?

1 Beğeni

Selamunaleyküm

bu tam doğru değil çünkü windows virüsleri linux/gnu tabanlı sistemlere etki edemez sonuçta windows için yazılmış ama biri çıkıpta linux için yazmaya kalkarsa o zaman virüs etkili olabilir(açıklar, işletim sistemi açık kaynak sistem olduğu için çabucak bulunup yamalanıyor genellikle örenğin yakın zamandaki sudo açığı) yani virüse pek fırsat kalmıyor

teoride bulaşır ama Pardusa bir etkisi olmaz win virüsü Pardusa etki edemez
ama şuna lütfen dikkat edin bazı siteler sizin çerezlerinizi toplayarak sizin hakkınızda veri toplayabilir ve bu işletim sisteminden bağımsız çalışır. Örneğin bir tarafta e dvelet açıkken diğer tarafta sıkıntılı site aynı pencerede açıksa sekmeler arası sizin verilerinizi çekebilir.

3 Beğeni

Linux için yazılmış virüsler bulunmaktadır.

https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Linux_ve_virüsler

Yazılımları depolardan kullandığınız, güvenilmez kaynaklardan yazılım yüklemediğiniz, yazılımlarınızı daima güncellediğiniz sürece ev kullanıcısı olarak zarar görme ihtimaliniz azdır.

İş sunucu boyutuna gelince daha karışık. Sunucular için daha sık açık bulunabiliyor, internete açık oldukları için daha sık hedef olabiliyorlar. Bazen sunucudan değil üstünde çalışan bir betikdeki açıktan da zarar görmek mümkün olabilir.

Önemli verileri yedeklemek daima önemli. Maillerdeki saçma linklere tıklamamak, güvenilmez kaynaklardan gelen dosyaları açmamak genel kural olarak iyidir.

2 Beğeni

Teşekkür ederim, peki diyelim ki Pardus’a bir Windows virüsü bulaştı. Ben bilgisayarıma Pardus dışında Windows’da kurduysam bu virüs Pardus’un diskinden Windows’un diskine geçebilir mi? Windowsa bulaşır mı?

1 Beğeni

Pardus’un kullandığı dosya sistemi olan EXT4’ü Windows okuyamıyor(okumuyor). Bu sebeple bilgisayarınızdaki Windows, Pardus bölümündeki sadece virüsleri değil, hiçbir şeyi göremez ve çalıştıramaz.

3 Beğeni

Ancak windows’lu disk linux tarafında mount edilirse (yabancı terim için özür dilerim), bulaşabilir. Youtube üzerinde izlediğim bir videoda dosya kriptolayan bir virüsü adam ubuntu’da wine üzerinde çalıştırdı ve ubuntu masaüstündeki exeler, resimler vb dosyaların şifrelendiğini gördü. Aynı mantıkla hareket edersek bu virüs diğer disklere de sıçrayabilirdi.

Bu nedenle ne indirdiğinize ve nasıl çalıştırdığınıza dikkat etmelisiniz.

En iyi antivirüs kullanıcının kendisidir.

4 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.