Pardusda nasıl oyunlar oynarım

Öncelikle Merhaba.Bugün Pardus kurmayı düşünüyorum 2. sistem olarak.Aslında direkt sadece pardus kullanacaktım fakat çoğu oyun oynanmıyor.Bu oynanmıyan oyunları Pardusda oynamanın bi yolu varmı varsa söylermisiniz birde wine falan bu tarz şeyler varmış pek araştırmadım ama açıklayarak anlatırsanız sevinirim yeniyimde

1 Beğeni

Pardus’a hoş geldiniz!

Oynayamadığınız oyunları yazarsanız belki yardımcı olabiliriz.
Eğer oyunları Steam üzerinden oynuyorsanız şu sayfayı bir inceleyin bence: https://www.protondb.com/

2 Beğeni

Steam üzerinden işletim sistemlerine verilen destekleri görebilirsiniz. Eğer internet sitesi üzerinden indirilen bir oyunsa indirildiği sitede Linux ile uyumlu olup olmadığını arayın. Eğer oyunun Linux desteği yoksa wine veya Proton ile oyunun kurulumu denenebilir. Bu iki yazılım Pardus (Linux) üzerinde Windows dosyalarını çalıştırmayı amaçlar.
Pardus, Linux çekirdeğini kullanan bir işletim sistemidir. O yüzden Linux ile uyumluluğu olan yazılımlar da bağımlılık vs. sorunlar olmadıkça muhtemelen çalışacaktır.

CS: GO oyunu ve Valve ait neredeyse bütün oyunlar Pardus üzerinde çalışmaktadır. Euro Truck Simulator 2, Besiege, Unturned, Mount & Blade: Warband da çalışan oyunlar arasındadır.
Dediğim gibi çalışmasa bile wine veya Proton ile denemesi yapılabilir ki Proton daha çok oyun alanında özelleşmiş olduğu için büyük bir olasılıkla çalıştıracaktır. Wine daha çok genele hitap ediyor.

Proton’u Steam geliştirmektedir ve özünde o da Wine’nın üstüne kuruludur ama dediğim gibi özelleştirilerek ve geliştirilerek oyun alanında daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Kütüphanenizde bulunan bir oyunun özelliklerine girerek uyumluluk kısmından Steam Play olması lazım, onu etkinleştirerek Proton’u o uygulama üzerinde kullanabilirsiniz.

Steam dışı bir oyunu Wine ile başlatmak istiyorsanız (bir .exeli dosyayı mesela) Pardus’taki uçbirimi açarak aşağıdakileri yazınız:

sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt update
sudo apt install wine wine64 wine32:i386

Kurulum tamamlandıktan sonra bir .exe dosyasına çift tıklayarak Wine ile çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Kurulumdan sonraki ilk deneme uzun sürebilir.

Selametle

2 Beğeni

Konuyu inceleyin faydalı olacaktır. Ama ben steamde para harcamam korsan oyun indirip kurmak istiyorum derseniz wine ve türevi sanallaştırıcılar üzerinden çalıştırmayı deneyebilirsiniz eski oyunların çoğu çalışıyor. Ben kendi sistemimde Age of Mytology serisini ve call of duty oyunlarını wine üzerinden çalıştırıyorum. Steamde ise kampanyaları takip ederek her oyuna maksimum 10 tl vererek bir liste oluşturdum sıkıntısız çalışıyor.

1 Beğeni

Merhabalar.
Şu an dünya üzerindeki en iyi kolektif oyun kütüphanesine ev sahipliği yapan Steam üzerinden ya da kendiniz indirdiğiniz oyunları PlayOnLinux gibi yardımcı uygulamalar vasıtasıyla oynayabilirsiniz.

Fakat Steam üzerinden, “Ayarlar” sekmesinden Proton’un son sürümünü yüklemeniz gerekiyor, eğer bunu hallederseniz kütüphanenizdeki pek çok oyun oynanabilir hale geleceketir. Fakat yine de belirtmem gerekir ki Linux’u, tıpkı Windows’ta olduğu gibi salt oyun oynama amaçlı kullanacaksanız pek size hitap etmeyecektir, şahsen bana etmiyor çünkü.

Steam’a Proton kurmak için forumdaki bu bağlantıya gidebilirsiniz.

PlayOnLinux’u ise Pardus Yazılım Merkezi’nden edinebilirsiniz. YouTube gibi platformlarda ise nasıl kullanılacağını çok iyi anlatan videolar mevcut.

Esen kalın.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.