Pardus'ta Erişilebilirlik

Selamlar.
Ben uzun yıllardır Windows kullanan bir körüm.
Windows’da çeşitli ekran okuyucu alternatifleri var ve körlerin kullanımı açısından oldukça iyi bir sistem.
Linux’ün bu kadar iyi olmadığını biliyorum.
Ancak Linux’te de Orca isimli bir ekran okuyucu olduğunu duydum ve GNOME ortamını kullanan birçok dağıtımda ön yüklü geliyor sanırım.
Bu aralar bir farklılık yapıp Linux’ü denemek istiyorum.
Geçenlerde Fedora KDE kurmuştum ama pek sağlıklı bir deneyim olmadı benim açımdan.
Daha sonra körlerin kullanımı için özel tasarlanmış Accessible Coconut gibi bazı özel dağıtımlar olduğunu öğrendim.
Yine de mümkün oldukça yerli işletim sistemimiz Pardus’u denemek isterim.
Acaba Pardus içerisinde Orca yazılımı ön yüklü müve sistemin genel erişilebilirliği nasıl?
Tabi ki burası genel bir gruba hitap ediyor ve engelliler için kullanılan bir oluşum değil.
Ancak sizlerden aldığım geri dönüşleri sonucunda kendi fikirlerimi oluşturmak istiyorum.
Örneğin kullandığınız Pardus sürümünde Orca olup olmadığını anlamak için Windows/Super+Alt+S kısayolunu deneyerek konuşma olup olmadığına bakabilir misiniz?
Bir ses duyulursa Orca isimli ekran okuyucu yüklüdür; aynı kısayolu uygulayarak kapatabilirsiniz.
Alt+F2’ye Orca yazılarak da kontrol edilebilir.
Bir de uygulama menüsü, bildirim ekranı gibi arayüzün temel pencerelerini oluşturan kısımlar nasıl?
İşlemleri fareyle simgeler üzerine tıklayarak mı gerçekleştiriyorsunuz yoksa simge dışında o butonun ne işe yaradığına dair açıklama metinleri var mı?
AAynı durum Pardus uygulamalarında nasıl?
Bu sorular pek ilgi çekici gelmemiş olabilir.
İlgilencek ilgilenmeyecek herkese şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle katkılarınız için teşekkür ederim. Birçoğumuz bu konuda çok az temas kurabildiğimiz ya da hiç temas kuramadığımız için bu tür paylaşımların bizim için de önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sizinki gibi paylaşımlar çok daha önemli.

Ben Pardus 23.3 XFCE kullanıyorum ve Alt+F2 ile Orca uygulamasını bulmaya çalıştım ama bulamadım. Pardus Yazılım Merkezi’nde de bir şey yok. Flathub’da bile bir şey bulamadım. Bu beni biraz şaşırttı.

Kısa bir araştırmadan sonra Windwos’un aslında görme engelliler için en iyi seçenek olduğunu fark ettim. Alternatif olarak, Vojtux tanıtan bir makaleye rastladım. Bir Fedora projesi, belki size faydalı olabilir.

Bunun dışında, “Orca Screen Reader” ve “Pied” (Flathub’a dahil) uygulamaları tekrar tekrar öneriliyor. Maalesef ikisi de Pardus Mağaza’da mevcut değil. Ancak ben her iki uygulamayı da önerdim ve en kısa zamanda ekleneceklerini umuyorum.

Umarım bir nebze de olsa yardımcı olabilmişimdir.

1 Beğeni

Geri dönüşünüz ve araştırmalarınız için çok teşekkür ederim.
Ben şu anda Windows’da NVDA isimli ekran okuyucuyu kullanıyorum.
Vojtux paketini duydum ama iso haline getirilip yüklenmesi için ileri seviye işlemler gerekiyor.
Github’da bunun tarifi var ama hepsini tek başıma yapabileceğimden emin olamadım.
Ayrıca resmi bir dağıtım olmadığı için sorunlu olabilirmiş.
Bugün aynı şekilde körlere özel hazırlanan Ubuntu Mate tabanlı Accessible Coconut’u denemek istedim;
onu da USB ile başlatamadım. Rufus resmi olmayan yazılım olarak algıladı.
Aslında Pardus XFCE’de Orca ve erişilebilirlik özelliklerinin olmamasını anlayabilirim.
Çünkü Orca’yı geliştiren GNOME.
Bu yüzden GNOME kullananların geri dönüş yapması daha kesin bir sonuç olabilir.
İlk mesajımda da bahsettiğim gibi ilk Linux deneyimimi Fedora KDE ile yaptım, onda Orca ekran okuyucusu vardı ama örneğin WiFi ağlarının listelendiği kısmı okumuyordu.
Yani eksiklikler vardı.
Daha sonra GNOME ve Mate ortamlarının erişilebilirlik açısından en iyi çözüm olduklarını öğrendim.

Merhaba,
Orca, Gnome arayüzünde yüklü olarak gelmektedir.
Klavyeden Alt+Super+S tuşları ile aktif/pasif edebilirsiniz.
Kullanılabilirlik durumunu kendinizin test etmesi daha sağlıklı olacaktır.
Kalıp dosyasını boş bir usb belleğe yazdırarak bilgisayarınızı bu usb bellek ile açınız.
Açılış listesinde bulunan Pardus Çalışan seçeneğini seçerek canlı sistem olarak açınız. Bu şekildeki açılışta kurulum yapılamaz, kurulu olan sisteminiz zarar görmez.

3 Beğeni

Maalesef gnome arayüzünde Orca ekran okuyucuyu Türkçe olarak kullanamıyoruz.

1 Beğeni

Teşekkür ederim Kaan bey. Tarif ettiğiniz şekilde deneyeceğim. Kolaylıklar dilerim.

1 Beğeni

Haklısınız.
Türkçe bir sesle kullanılamıyor.
Ancak ses kötü ve robotik de olsa Türkçe kelimeleri telaffuz edebiliyor.
Henüz Türkçe desteği olmasa da farklı ses motorlarıyla da kullanılabiliyor.
Sese bir şekilde alışırım. :slight_smile:
Eğer erişilebilir bir deneyim elde edersem Pardüs kullanmaya devam edeceğim.

3 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.