Pardus'ta gereksiz şeylerin olmadığı düşük sistem gereksinimli "Pardus Lite" diye bir distro yapmayı planlıyorum

Pardus’ta gereksiz şeylerin olmadığı düşük sistem gereksinimli “Pardus Lite” diye bir distro yapmayı planlıyorum nasıl olur sizce ?
Görünümü Pardus XFCE ile aynı olacak (Zaten XFCE ortamında yapacağım).
Belki yanına LXDE eklerim ikinci bir seçenek olarak.

Düşünceleriniz ve Önerilerinizi belirtebilirsiniz.

6 Beğeni

Pardus Lite sürüm yapılmalı hocam katılıyorum.
Pardus Lite iso da pardus mağaza dışında hiç bir uygulama olmamalı. Firefox-Esr bile olmamalı :slight_smile: hem iso boyutu daha az olur, hemde kullanıcı istediği paketi kendi zevkine göre kurup kullanır. Örneğin ben VLC yerine belki Parole yada MPV medya player kullanmak isteyecem. yada ne bileyim Firefox-Esr yerine başka bir web tarayıcı kullanacam. Libre Office yerine belki online office kullanacam. :slight_smile: Bu projenizi desteklemekle birlikte Pardus un da bu Lite iso konusunda en kısa sürede adım atmasını isterim.

1 Beğeni

iyi olur kardeş…Allah cc razı olsun deriz.Hayırlı ve başarılı çalışmalar…Kolay gelsin.!

2 Beğeni

Gereksizden kastınız neler mesela?

Pardusun şu anki XFCE ile GNOME sürümleri aşırı ram harcıyor.

@mst85
Varsayılan olarak gelen Evolution uygulamasıda aynı şekilde aşırı ram harcıyor.

Bu yüzden pardusun sunucu sürümünü indirip XFCE LXDE vb. elle kurmak zorunda kalıyoruz.
Lite sürüm olursa buna gerek kalmayacak.

Aynı uygulamalar yüklü olduğu halde XFCE yi elle kurunca daha az ram harcıyor.Kurulu olan bilgisayarımda 468 mb harcıyor boşta.
Aşağıdakilerin ram harcamaları çok yüksek.

Pardus 21.2 XFCE (64-bit)

Sistem gereksinimleri: 1024MB+ RAM, 8GB+ disk alanı, en az 1024×768 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci, 64-bit destekli 1.0GHz+ işlemci.

Pardus 21.2 GNOME (64-bit)

Sistem gereksinimleri: 2048MB+ RAM, 15GB+ disk alanı, en az 1366×768 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci, 64-bit destekli 2.0GHz+ işlemci.

Pardus 21.0 Sunucu (64-bit)

Sistem gereksinimleri: 256MB+ RAM, 8GB+ disk alanı, 64-bit destekli 1.0GHz+ işlemci.

2 Beğeni

Merhaba,
Ben Pardus ve Linux konusunda çok yeniyim. Bu aşamada gözlemlediğim bir konu, Windows ve MacOS’a göre Linux dağıtımları çok olduğundan, geliştirici insan kaynağı gücünün çok parçalanmış olduğu. Haddim olmayarak, “Pardus Lite” distro yazınıza istinaden, Pardus’un geliştirilmesi ya da Pardus’da yazılım geliştirilmesi sürecine desteğinizi tavsiye ederim. Bu sayede bir işletim sistemi üzerinde güç birliğine varmış olunabilir.
Örneğin Pardus’un kurulum sürecini daha basitleştirebilirseniz inanın ki kullanıcısı daha fazla olacaktır.
Ya da Outlook gibi posta-rehber-takvim uygulaması alternatifi Evoluation ya da Geary yazılımlarının geliştirilmesi yine Pardus’un tercih edilmesinde fayda olacaktır.
Her bir farklı işletim sistemi / distro, o sisteme ait hataların giderilmesi, sürücü (driver) destekleri, güvenlik güncelleştirmeleri, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu yazılımların geliştirilmesi, işletim sisteminin tanıtılması, kullanıcı kılavuz ve desteklerinin verilmesi gibi birçok ardılı da beraberinde getireceğinden önemli bir insan kaynağı ve mesaisine ihtiyaç duyacaktır.
Takdir sizin, iyi çalışmalar dilerim, umarım kendimi ifade edebilmişimdir.

3 Beğeni

Sayın mesut pardus yani linux dünyasında o kadar çok senin istediğin uygulamalardan var ki e posta uyg kelime işlemciler ve daha ne istersen ama windowstaki olsun illa dersen yok outlook yok ama ondan daha iyi çalışan daha özelleştirilebilir bir dizi eposta kontrolcüsü var

Kimse windows a kolay alışmadı öğrenmekten başka seçeneğimiz yoktu da windows öğrendik pardus gerçekten her düzeyden kullanıcının bütün ihtiyaçlarını karşılayacak durumda sadece biraz zaman ayırıp kurcala birkaç sefer çöksün yeniden kurarsın zaten kullanmaya alışınca bir daha yeniden kurma ihtiyacı hissetmezsin zaten hemen her yeri arayüze dönüştürülmüş yani terminale dokunmadanda istediğinizi yapabilirsiniz bu noktadan sonra tabi uzmanlardan yardım isteyince onlar hemen terminalden şunu yaz diyor onlarada bu kolay geliyor saygılarımla

2 Beğeni

Çok ilginç. Sunucu sürümü kurup sonradan xfce kurmakla doğrudan kurmak arasında nasıl bir fark oluyor ki, ram kullanımında bu kadar fark ediyor? Ya da sunucu 256 mb ram yerken, üstüne xfce kurunca tekrar 1024 olmuyor mu?
Sunucuda da bütün uygulamalar aynen yüklü gelmiyor mu?
Ya da bu xfce sürümü doğrudan sh olarak hazırlanıp kuruluma entegre edilerek, ilk kurulumda doğrudan kendisinin kurması sağlanamaz mı daha az ram harcayacak şekilde? Sizin de yapmak istediğiniz bu mu yoksa?

Bilmediğimden soruyorum.

1 Beğeni

Böyle bir çalışma yapabilirseniz Pardus’un gelişimine büyük katkıda bulunmuş olursunuz. Panel , uygulamalar ve bildirim menüleri ile ikonlar üzerinde biraz çalışma yapılması ve daha görsel hale getirilmesi gerekiyor. Pardus XFCE’de panel rengi özelleştirilemiyor. Özelleştirebilir hale getirilmesi gerekir. Görselliğinin arttırılması durumunda son kullanıcı tarafından daha fazla kullanılacaktır. Başarılar…

1 Beğeni

Pardus XFCE’de Panel Rengi değiştirebilmek çok kolay :slight_smile: ne zamandır XFCE kullanmıyorum hatırlamıyorum ama sanırsam Panel>Panel tercihleri>Görünüm kısmında sistem rengini kullan olacaktı onun yerine özel renk kullan diyerek renk ayarlayabilirsiniz.

2 Beğeni

Açık tema kullanırken, paneli koyu yapabilirsiniz:

  • Panelde boş bir yere sağ tıkla
  • Panel » Panel Tercihleri…
  • Görünüm sekmesine geç
  • Koyu tema aktifleştir
  • İstersen alttan saydamlığı ayarla
  • Ayrıca istersen Arka Plan » Biçim kısmından renk veya resim seç
2 Beğeni

Aslında Pardus 19 XFCE teması gayet iyiydi, ben pek alışamadım 21 temasına.

Merhaba.

İşin hukuki kısmında çok muhtemel Pardus ismini kullanamayabilirsiniz, çünkü Pardus, Tübitak’ın tescilli markadısıdır.

3 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.