Pardus'ta programların bir listesi ve kolay kaldırma

Merhabalar, Pardus üzerinde kurulu olan tüm programların bir listesi ayrıntılı liste yada tablo halinde Windows ve MacOS tarzı bir şekilde sunulamıyor mu? Var yoksa ben mi bilmiyorum? :smiley: Olabilir yani Linux keşfetmek için var. Yoksa da bu tarz bir listeyi bir harici uygulama ile elde edebiliriz bu tarz bir uygulama var mı? O da yoksa Pardus bunu ne zaman yapacak? Çünkü kullanıcılar program ekle/kaldır mantığı istiyorlar. Ben çevreme gösteriyorum işte bu depolarımız uygulamayı buluyoruz ve kuruyoruz arama derdi yok google’da saatlerce vs. anlatıyorum. İnsanlar hemen peki nasıl kaldırıyoruz diyorlar. Kurulumun aynısı diyorum herkes çok uzun, çok saçma vs. vs. gibi ilginç tepkiler alıyorum. Yani MAC kullandım ve tut çöp kutusuna sürükle kalksın uygulama veya Windows halen kullanıyorum ve listeden bul kaldır tıkla bitsin gitsin. Burada kurulu uygulamaları depodan bulup mu kaldırmak zorundayız. Bir de bağımlılık meselesi var tabi. 400 mb bağımlılık kuruyor kaldırırken hepsi kalıyor. Başkası belki kullanmıyor o kütüphaneleri ama boşu boşuna kalıyor işte. Yer kaplıyor HDD üzerinde. Bunların da optimize edilmesi gerekiyor. Umarım endişelerimi ve düşüncelerimi aktarabilmişimdir. Bunların çözümü de varsa derhal bana da bildirin :smiley:

3 Beğeni

Bu işini görebilir

2 Beğeni

Harika bir optimizatör fakat asıl amacım bu değildi :smiley:

İşte tamda bunun işin Synaptic Paket Yöneticisi var.
Pardusta önyüklü geliyor. (10 sürümünde olur mu bilmiyorum wayland uyumsuzluğundan ötürü)

Soldan Kurulu seçeneğini seçin.
Yanında tik olanların tamamı sistemde kurulu olanlar. Kaldırmak için sağ tıklayıp kaldırmak için işaretle deyin. İstediklerinizi işaretleyince yukardaki Uygula tuşuna basın.

4 Beğeni

Yok ben daha basit birşey isterim dersen

@tanju arkadaşın paylaşmış olduğu yöntemle Gnome Mağazasını yükle. Daha basit bir arayüzle detaylara inmeden istediğin yazılımı kaldır.

Ayrıca kendi mağazamızda da tek tek bakarsan yüklü uygulamaları görürsün ama tabi sınırlı bir çerçevede olduğu için en azından şimdilik alternatifleri değerlendirebilirsin.

3 Beğeni

Pardus Mağaza neden yapıldı. Biz niye başka arayışlar içerisindeyiz. Fıstık gibi yazılım var orada. Yeni başlayanlar oradan kurup kaldırsın. Daha kolay bir alternatif mi var? İyice sistemi kavrayınca geçer detaylara, bağımlılıklara vs… @RTSoft bey bence yeni birine anlatırken Pardus Mağaza üzerinden gidin.

Çünkü Pardus mağazanın geliştiricisi tarafindan magazanin sadece magaza olduğu ve paket yöneticisi olarak hizmet vermeyeceği söylendi.

1 Beğeni

Konu çok farklı bir yere gidiyor. Ben burada mağazanın varlığını sorgulamak istemiyorum.

Play Store gibi bile olsa ayarlar içinde uygulamaların bulunduğu ve yönetildiği bir yer olması gerek android misali. Yönetilmeden kastım, uygulamaların yetki kısıtlaması vb. ayarları. Yani bir uygulama kameraya erişebilecek mi? Skype uygulamasını kurdum ben. Fakat hiç görüntülü görüşme yapmayacağım. Uygulamanın kamera yetkisini ve ses alma yetkisini kapatacağım. Bunu yapabiliyor muyum Pardus üzerinde? Son kullanıcı için. Belki biz kullanmayacağız ama gerekli. İlla ki adam mağazadan yada synaptic üzerinden bir uygulama yüklemek zorunda değil. Boşuna mu debian tabanı kullanıyoruz. Bu sebeple yüklü uygulamaları görmeli. Yetkilendirme yapmalı. Dikkat ediniz paketleri demiyorum uygulamaları. Son kullanıcı paketleri düşünmez. Hata yaşarsa belki forumdan sorar tek paket apt-get ile yükler. Yoksa uygulamasını çalıştırır işine bakar. Kısacası program ekle/kaldır Pardus’ta olmalı. Tüm ayarları ile birlikte. Yalnız üstünkörü değil. Bir programın kaldırılması esnasında; bir gereksinim paketinin başka bir program tarafından da kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve o paket gereksizse oracıkta kaldıracak. Bu işlemleri gerçekten iyi yönetebilirse mükemmel olur. Bakınız android bile bu işi adam akıllı yapamıyor. Gereksinim paketleri apk ile birlikte geliyor fakat android işletim sisteminin boyutu 2-3 yıl içinde devasa hale geliyor. Uygulama kaldırılıyor fakat kalıntıları kalıyor. Linux sistemlerinin sanırım kanayan yarası bu konu.
Şunu da istemeyiz açıkçası; Bir zamanlar cc uygulaması vardı windows üzerinde. Bazen temizlik yapınca windows çökerdi. Bu gibi paketleri temizleyip de ortada bırakmasın da bizi sonra :smiley:

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.