Pardusta son sürüm GNOME asla göremeyeceğiz sanırım

Debian kararlı sürüm kullanılmaya devam edildikçe, GNOME sürümlerinin hep 3-4 sürüm eskilerini kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu teknoloji çağında herkes son sürüm peşinde. Bakınız Android son sürüm çıkınca, herkes çılgınca Androidin yeni sürümünün telefonuna gelmesini istiyor ve bekliyor. Böyle bir zamanda bizde GNOME son sürüm (42) kullanmak istiyoruz. Evet ben 42 yüklerim kullanırım fakat kendi yüklediğim stabil olmuyor. Yazılımcıların elinden geçen bir son sürüm, kararlı ve sorunsuz kullanma olanağı sağlıyor. Birde Distrowatch sitesinde ki Pardus işletim sistemini temsil eden ekran görüntüsünü XFCE olarak güncelleyiniz lütfen. Sizin varsayılan dağıtımınız GNOME değil XFCE’dir diye biliyorum. Üstelik o ekranda ki GNOME’u gören, “bu eski dağıtım” deyip kullanmaktan vazgeçebilir. Bir gün yüzbinlerin kullandığı son sürüm Pardus GNOME’da buluşmak dileği ile.

Hocam Pardus kamu için tasarlanmış stabilligi esas tutan bir işletim sistemi. Ancak bu bizim gibi ev kullanıcıların testing yada Unstable depoları kullanmayacağı anlamına gelmez. (Tavsiye edilmiyor gerçi)

Bende mesela kernel ihtiyaca binaen 5.16 Mesa 21.3.7 kurulu.

Pardusa 7 ay önce Gnome 40 kurmuştum. (Bu işler biraz keyif meselesi yani)

Debian ne zaman stabil depoya Gnome 42 koyarsa Pardus da o zaman kullanılır.

Pardus'a Gnome 40 kurulumu - YouTube

4 Beğeni

Debian Unstable üzerine Pardus depo eklendiği zaman ortaya böyle bir manzara çıkıyor. Tabi bunun Pardus ile alakası yok ama yinede yakışıklı duruyor :grinning:

Dediğinize katılmakla birlikte resmi cinnamon sürümü olsa güzel olurdu.

2 Beğeni

Gnome’un 40 ve üzeri sürümü Ubuntu’da dahi stabil çalışmıyor. Bir süre kullandım ama ciddi sıkıntılar var. Mesela programı çalıştırıyorum, ikon daha sonra görev bölmesine geliyor.

Güncel arayüz olması konusunda size katılıyorum. Ancak bahsettiğim gibi bir durum da var.

2 Beğeni

Pardus kurumsal bir işletim sistemi olduğu için kararlılık ve güvenlik önceliklidir. Kararlılığı yüksek tutabilmek için de çoğu pakette GNOME durumunda olduğu gibi birkaç sürüm geriden gelmek zorunda kalınıyor.
Kendim denemedim ancak sizin yazdığınızdan ve diğer forumdaşların bu konuda yazdıklarından GNOME’un yeni sürümlerinin ev kullanıcıları için bile çok kararsız olduğu çıkarımını yaptım. Ev kullanıcılarını bile rahatsız eden düzeyde bir kararsızlık varsa kurumsal ortamda kullanılmaması gerektiği düşüncesindeyim.

Bahsettiğiniz kitle ile Pardus’un hedef kitlesi bambaşka. Sizin bahsettiğiniz herkes, çoğu son kullanıcı olan ve ilgili cihazı kişisel işleri için kullanan insanlar. Bu kullanıcılar rastgele bir sorunla karşılaştığında pek zarar görmez.
Pardus’un hedef kitlesi ise başta kamu kurumları olmak üzere kurumsal kullanıcılar. Yani Pardus’un öncelikle devlet işlerinde, sonra özel kurumların yaptığı işlerde kullanılması hedefleniyor. Önemli işlerin yapıldığı bu tür ortamlarda bir öyle bir böyle davranan, beklenmedik bir yerden sorun çıkarabilecek yazılımlar istenmez; yeni sürümlerin de sorunları hemen görülemeyeceği için kimse son sürüm peşinde koşmaz.


Ben de en güncel programların olduğu bir Pardus isterim ancak böyle bir gelişme Pardus’un hedef kitlesine büyük zarar verebileceğinden dolayı Pardus’un kararlı olarak kalmasını daha doğru buluyorum.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.