Pardus'ta tüm destek, paylaşım ve yorumları görsel yapalım

Bildiğiniz üzere Linux=Terminal algısı var. Komutlarla uğraşmadan Linux’un kullanılamayacağı yanılgısı son kullanıcıyı da uzak tutuyor. Halbuki günümüzde artık neredeyse terminale ihtiyaç duyulmayacak derecede evrildi linux sistemleri. Her ne kadar terminalde 2 satırlık kodla hızlıca halletmek varken uzun uzadıya uğraştıracak olsada hem görselliğin akılda daha kalıcı olması hem de insanları sisteme sıcak tutmak açısından benim önerim şu: Önce uzun yolu görsel olarak anlatıp sonra ikinci yolu yani terminali alıntı içinde göstermek.

1- Bir program tanıtımı mı yapacaksınız ?
Terminalden sudo apt install … yapın ve yükleyin demek yerine

 Örnek vlc player olsun: Başlata tıklayın> Pardus mağazayı açın> arama kutucuğuna vlc player yazın ve çıkan sonuçta vlc playeri seçip Yükle butonuna basın. (Bunu bide sadece metinle değil resimlerle adım adım göstererek anlatırsak mükemmel derecede akılda kalıcı olur)

İkinci yol olarak da terminalden … deyip

sudo apt install vlc-player

2- Bir flatpak mı tanıtıyorsunuz ?
terminalden sudo flatpak install … yerine birinci yol olarak uzun uzun
Tarayıcıyı açın > flathub.com u ziyaret edin. programı indirin açın vs vs diyip
ikinci ve basiy yol olarak terminal bahsedilebilir.

Bu tür çoğaltılabilen örnekler gibi olabildiğince terminalsiz çözümler üretmek kullanıcıları cezbetmesinin yanında ileride oluşacak güzel bir Wiki sayfasına da ön ayak olur.

9 Beğeni

Mahmut hocam gnome sistem geldiğinde terminal sistemi tarih olacak. Tam anlaymadım ama eğer indir dersek bile yinede terminal sistemine düşüyoruz ve cok kısa zamanım var, yinede elimden geldiğince detaycı olmaya çalışcağım.

3 Beğeni

Hocam gnome yazilim merkezinde flatpak.ref dosylarini yukleyip kaldirabiliyorsun ama Pardusta bunu yapan bi yazilim yok (gerci .deb icin gdebi yide biz sonradan yukluoz oda ayri bi felaket :smiley: neyse)o yuzden terminale düşüyor. Pardus market icin github da oneride bulundum ama reddedildi pardus market paket yoneticisi degildir diye. Bakalim 19 surumunde nasil olacak cunku markete flatpak destegi eklenecek demisti Yunus bey anket yapmisti.

2 Beğeni

aslında çok iyi gözlem yapmışsın
bu sebeble
konu paylaşımı yaperken
hem görsel hem komut satırı olarak sunacağım… tşkler

Pardus olarak iki sıfır öndeyiz.
…anlayana…Pardus… anlamayana çırpınsak bile az.:kissing_closed_eyes::yum::rofl::one::nine::airplane::+1::horse_racing::notes::notes::arrow_right::arrow_heading_down::arrow_heading_up::arrows_counterclockwise:

6 Beğeni

Aynı fikirdeyim. Ne zaman pardusu anlatmaya başlasam ve işin içine komut girse millet pardusu kullanmaktan kaçıyor. Windows ve mac bilgisayarlarda kullanıcı arayüzüne alışan kişi için uçbirimden komut yazmak eziyet olarak algılanıyor. O yüzden pardus mağaza gibi görselliği yüksek ortamların geliştirilmesine ihtiyacımız var. Synaptic paket yöneticisindeki paketlerin ne işe yaradığını da anlamak bulmak çoğu zaman yoruyor. Onu da mağaza gibi kullanışlı yapsak güzel olurdu.

Saygılar

1 Beğeni

Mahmut hocam Gnome software flatpak ve snap sistemlerini destekliyor ben biraz test ettim Pardus Mağzanı yanında ekstra bir mağza oluşturdum ayarıca son kulanıcı şekilde oldu. Şuan virtualbox da gnome yüklü ve 2 mağzaya sayibim bilgisyarım 10 yıllık(fazla ısınıyor) olduğu icin bir kez test edebildim

1 Beğeni

Hocam gnome software yukleyince gdebiye de gerek kalmiyor. Gnome software yukleyince 1 taşla 4 kuş

1Market
2Deb yukleyici
3Flatpak yukleyici
4Paket yönetici

Ben Snap a karşıyım çünkü Ubuntu depolarına bagli kalma zorunlulugu var bugunku Android-apk nin google bagimliligi gibi. En son Huawei meselesinden sonra tam ozgurluk adina Snap benm için ölmüştür :slight_smile:

4 Beğeni

Arkadaşlar komut satırı öğrenildiğinde dünya varmış diyen çok kişi olmuştur…
Komut satirindan uzak kalan windir…
Komut satiri kullanimi bir işletim sisteminin artisıdır…dedim ya biz Pardus olarak iki sifir ondeyiz…

linuxla tanıştığında komut satirini kimse
anlatmadi genede genelde kendimiz ogrendik. …

Onun için nasibi olan cefasınıda çeker …
Öğrendiğinde sefasınıda sürer…

Nasibi olmayana gelince.
Sen ne söylersen söyle(anlat), söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır…

Yani arkadaslar komut satiri zor degil…
Ayni zamanda. Linux komut satırı,
Wine olan bağımlılığını bitiriyor …
.grafiksel arayuz degil …

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.

ben incelediğime göre snap uygulmalarında sorun yok hocam onu gnome entgre olunca biraz değişikler oluyor.