Pardus'ta uzun zamandır güncelleme gelmiyor

Uzun bir süredir kullandığım Pardus 23 e güncelleme gelmiyor. Ne yaptıysam bir türlü çözemedim. Bugün artık Brave ve Chrome güncel değil diye uyarı vermeye başladı. Hem komut satırından hemde Pardus güncelleyiciden baktığımda sisteminiz güncel diyor. Nasıl çözebilirim?

1 Beğeni

Evet en son kapsamlı güncellemeyi Kasım ayının ilk haftasında almıştık. Sonrasında kapsamlı güncelleme gelmedi. Yakın zamanda gelecek olan 23.01 ile kapsamlı bir güncelleme gelecektir. Synaptic paket yöneticisinden ayarlardan depo listesinde sorun var mı kontrol et. Depo adresleri satırlarından 4 tanesinin işaretli olması gerekir. Chrome güncel halini sitesinden indirip kurabilirsin. Brave için buradan yararlanabilirsin.

Çözülecek bir sorun yok aslında, işletim sisteminiz güncel. Tarayıcıların daha güncel paketleri Pardus depolarına eklenmemiş henüz. Sonuçta Pardus uygulamaların hep en güncel sürümünü değil, stabil ve güncel sürümünü paket deposunda sunuyor. Zamanla gelecektir. İlle de güncelleyeyim tarayıcımı diyorsanız paket deposundan kurmak yerine dışarıdan indirip kurabilirsiniz.

1 Beğeni

‘‘Chrome en son sürüme güncellenemediği için güvenlik düzeltmeleri cihazınızda bulunmuyor.’’ şeklinde uyarı alıyorum. Yani hep diğer işletim sistemlerinden daha güvenli dediğimiz Pardus güvensiz hale gelmiş durumda. Bu durumda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Sanırım son 1 aydır bana hiç güncelleme gelmedi. Bende kurulu hiç bir pakete Pardus güncelleme yayınlamadı mı? Hemen hemen her gün güncelleme gelen sistemime uzun zamandır güncelleme gelmeyince bende doğal olarak süphelendim. Cevabınız için teşekkür ederim ancak ben hala bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Google Chrome kendi web sayfasından güncel halini indirip yükseltebilirsin. Ben şahsen öyle yapıyorum. Bildiğim kadarıyla daha sağlıklı bir işletim sistemi sunmak için pardus’da alt yapı bakım çalışması yapılıyor. Yakın zamanda güncelleme sorunu düzelecektir.

Synaptic paket yöneticisinden ayarlardan depolar sekmesini tıkladığımda ''Depo bilgileri değişti. Değişikliklerin etkin olabilmesi için Tazele tuşuna basın ‘’ şeklinde uyarı veriyor. Tazele dediğimde Pardus paket bilgisi indiriliyor diyor. İşlemin bitmesini bekliyorum. Tekrar depolara tıkladığımda aynı sonuç. Sizin dediğiniz Depo listesini göremiyorum.

Aşağıdaki ekran görüntüsündeki kısım. Bir sorun olacağını zannetmiyorum ama siz yine de kontrol edin.
Ekran Görüntüsü - 2023-12-27 15-45-17

Linux Mint’i Pardus’a tercih ederim.

Bir de şu yolu deneyiniz:
Pardus Yazılım Merkezi ---- Sol üstteki 3 noktayı tıklayınca ---- Paket yöneticisi kaynak listesini düzelt düğmesine basın. Yararı olur inşallah.

1 Beğeni

Eğer uygulamaların her zaman en son sürümünü kullanmak istiyorsanız flatpak sürümlerini kullanmanızı tavsiye ederim.

flathub.org’dan uygulamalara bakabilirsiniz.

Ayrıca Pardus’a nasıl flatpak kurulacağına dair kendi sitelerinde komutları da mevcut: Pardus Flathub Kurulumu | Flathub

“Chrome güvensiz hale geldi” mesajını bir önceki sürümden yeni bir sürüm çıktığında otomatik çıkan bir mesaj gibi de düşünebilirsiniz. Bu sisteminiz tamamen güvensiz hale gelmiş manasına gelmez. Elbette yeni sürümlerde güvenlik iyileştirmeleri yapmış olabilirler. Pardus çok daha güvenlidir.

Bir süredir kernel güncellemesi de yok, en yeni kernel 6.x.15 bir şey şu anda debian da. 6.x.13 var pardusta.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.