Pardus'taki Hatalar

Pardus Kullanırken Karşılaştığınız Hataları Söyleyebilir misiniz?

Değerli @Ctrl_X Arda EYMEN Bey,

forumda dolaşır ve güncel Pardus 21 'e ait gönderileri bulursanız ne kadar çok ve farklı çeşitlerde olduğunu görebilirsiniz.

Ancak yaşanan çoğu sorunun sebepleri;
1- Pardus 'a ait Tübitak 'ın yazdığı kitapların yeterince kullanılmaması (alışmayanlar onları genellikle zor diye düşünüyor ve onlar genelikle göreceli olarak uzun sayfalı olduklarından Pardus kullanıcılarının detaylı okumadıklarını düşünüyorum) ve yine Tübitak 'ın çeviri için sponsor olduğu LibreOffice 'in sitesindeki Libreoffice Başlangıç Kılavuzunun detaylı okunmaması, az okunması. Tahminimce bilgisayar operatörleri dahi az okuyorlar ya da hiç okumadılar. Bu sebeple alıştıkları MS Office uygulamalarıyla çalışmanın daha rahat olduğunu düşünüyorlar.

2- Kendini daha fazla geliştirmek isteyen insanların önündeki İngilizce kaynakları okuma engeli yani yabancı dil engeli. Örneğin MS Office Excel 'de Excel makrolarıyla yapılabilen bir işlem için aynı şeyi LibreOffice 'te yapabilenlerin sayısı belki de iki elin parmakları kadardır. Çünkü kaynak kitapları İngilizce ve sayfaları da çok uzun, insanın onları gönüllü olarak çevirisini yapması için kendine bir çalışma planı hazırlaması lazım. Ama bu da bitmez çünkü hazırlanan kitaptan çok az kişinin yararlanacağını tahmin etmek de gönüllü mütercimleri daha bu çeviri işine başlamadan bırakmasına sebep oluyor.

3- Forumda sorulan konuya bilgisi olmasa dahi sırf yardımcı olmak gayesiyle (bu anlattıklarıma kendim de dahilim) önceki yıllarda çeşitli internet sitelerinde (Pardus 'un forumu da dahil) paylaşılan çözüm önerilerinin sunulması. İngilizce forumdakilerden öğrenilenler de yine dil engeli yüzünden yarım yamalak öğrenilmiş oluyor diye düşünüyorum.

4- Gelecek korkusu. Bu bilgileri bilince insanların bir işine yarayabilir mi, bu bilgileri az ya da çok bilen bir insan bunlarla geçinecek bir iş bulabilir mi? Pardus 'a geçiyoruz diye duyduğumuz kamu kurumlarından bazıların güvenliklerinin önemli olduğu şubelerinde dahi hala Microsoft şirketine ait ya da başka firmaların internet sunucularının ağ sistemlerinin Microsoft Windows işletim sistemine yönelik olması. Kamu kurumlarında çalışan personelin yeterli eğitim almadan Pardus 'u kullanmak istememeleri -ki bence de bu konuda haklılar- sebebiyle yeterince fazla sayıda kurumların kullanmaması sebebiyle ortam kamu kurumlarından ziyade evdeki bilgisayarlarında Pardus 'u kullanan ev kullanıcılarına ve sunucu maliyetini azaltmak için Gnu\Linux 'a geçmek isteyen özel kurumların Pardus’un Debian tabanlı olması sayesinde diğer Debian tabanlı olmayan Gnu/Linux çekirdeğine sahip dağıtımlarından daha çok uygulamaları var. Debian tabanlı olması sayesinde Pardus 'ta da var. Bu sebeple özel kurumların Türkçe dilinde teknik destek alabilecekleri bir Debian işletim sistemini kullanmak istedikleri için Pardus 'u kullanmak isteyen özel şirketler ya da diğer devlete ait olmayan kuruluşlar.

Çözüm şimdilik basit. Özellikle Pardus 'u kullanan kamu personeli için öneriyorum forumdaki gönderilere güvenmeyen ve gerçekten danışmanlık ve resmi teknik servis desteği almak isteyen insanların ücretsiz olarak Pardus 'un Destek Merkezi 'ne e-posta göndermeleri ve oradan cevap beklemeleri. Cevap gelene kadar ek herhangi bir şey yapmamaları ve cevabın gelmesini beklemeleri lazım.
Değilse hatalı yapılan bir işlem devletin işlerinin yapılmasını geciktirebilir ve kamuyu bu sebeple zarara uğratabilir. (Buradan hareketle kamu kurumlarında bilgisayar mezunu insanların Pardus 'u tam bilerek teknik destek sağlayıcısı olmalarını yorumluyorum.)

Ama ev kullanıcıları için ise bu forum bir nimet diyebilirim. Eğer bir hobi edinmek istiyorlarsa( bence bu bir zevk meselesi) istedikleri gibi çözüm önerilerini denesinler. Bulduklarını adım adım anlatarak paylaşsınlar. Böylece forumumuzda kaynaklarımız artar. Hem de insanların birbirlerine kaynaşması artıyor. Dostluklar artıyor.

Tabii ki bunlar benim düşüncelerim. Yorumumda haksız olduğumu düşündüğünüz yerler varsa yazacağınız yorumlarda o cümlemi alıntılayın ve bu iletiye cevabınızda kullanın lütfen.

1 Beğeni

Yanlız Bu yaptığın teknofest kurallarına göre hileye girmekte?Lütfen emeğinle hata bul,Yatarak değil.

1 Beğeni

Sayın @Mario_Plays_Games ;
Bildiğim kadarıyla kurallarda alıntıların açıkça belirtilmesi istenmiş.Benimde böyle yapacağımdan kuşkunuz olmasın iyi günler

Sayın @Ismail-Emre-Arikan ;
Yorumunuz için teşekkür ederim,dedikleriniz doğru Pardus’un yaygınlaşması gerek (en azından devlet kurumlarında) bunun içinde öncelik bizlerde tekrardan teşekkür ederim iyi günler

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.