pardusu neden seçmeliyiz

pardusu bir türk genci neden ilk sırada seçmeli onu diğer işletim sistemlerinden ayıran avantajları nedir ve pardus kullanmamız özellikle bi yazılımcı için ne kadar faydalı ve diğerlerine nispeten ne kadar önem arz etmektedir?

Neden Pardus demek yerine Neden Linux sorusuna cevap vereceğim:

1. Ücretsiz:
    Çoğu Linux dağıtımı ücretsiz ve açık kaynaklıdır, bu öğrencinin Windows’a para vermektense ücretsiz bir şekilde işlerini halledebilmesi anlamına gelir.
  2. Bilgi Deposu:
    Linux kullanmak, bilgisayarlar konusunda bilginizi artırır, anlama düzeyinizi geliştirir.
  3. Yazılımcıların araçları
    Linux çoğu dili desteklemekte ve:
  • Kurulumlarını basitleştirmekte
  • Kullanımlarını kolaylaştırmakta
  • Test ortamı sunmaktadır

Bu sebepler başta gelmekte olup şunları da sayabiliriz:

1. Linux topluluğu farklı dillerde farklı araçlar geliştirmektedir. Bu araçları kullanım ilham almak yazılımcıyı motive eder
  2. Özellikle low-level işlerle uğraşanlar bizzat Linux kodunu inceleyip, hiç bir ders videosu veya hiç bir kaynakta anlatılmamış bir örneğe erişebilir.
  3. Türkiye’de yaygınlaşan ** kaçak yollarla** yazılım kullanma alışkanlığı, tabi ki hukuk gözünde doğru değildir. Bu hem manevi, hem de maddi bir durumdur
2 Beğeni
  1. Güvenlik ve Millilik: İlk sıraya bunu koyuyorum, çünkü bence en önemlisi. Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli işletim sistemimiz. Bu siber güvenlik açısından dışa bağımlılığı azaltmak için kritik. + Virüs derdi zaten Linux’ta minimum.

2. Türkçe Destek: En güzel yanlarından biri: Karşılaştığın herhangi bir sorunda geniş Türk kullanıcı ve geliştirici topluluğundan Türkçe destek alabiliyorsun.

Açık konuşmak gerekirse, bunlar şu an Pardus için öne çıkan en güçlü noktalar.

Ancak genel olarak Windows veya macOS gibi işletim sistemlerinden herhangi bir Linux dağıtımına geçmek için elbette çok daha fazla neden var. Özellikle bir BT alanında (Programlama, IT Mimarlığı, Yazılım Geliştirme, Sunucu Yönetimi vb.) ilgiliyseniz veya çalışıyorsanız, bu nedenler daha da artar.

Pardus’un kendine ait bir Yazılım Merkezi olması çok güzel.
Burada hem diğer Yazılım Merkezlerinde bulunmayan bazı uygulamalar mevcut (örneğin Balena Etcher, Ferdium – ki bunlar Linux Mint’te yok), hem de diğer işletim sistemlerinde olmayan, Pardus’a özel bazı uygulamalar var.

Mesela:

• Pardus NVIDIA Sürücü Yükleyicisi (Pardus nvidia driver installer)
  • Pardus Disk Yazıcısı (Pardus image writer)
  • Pardus Kablosuz Ağ Paylaşımı (Pardus hot spot)

Pardus Mağazası’nı buradan inceleyebilirsiniz:

Pardus’a özel uygulamalara bu adresten de göz atabilirsiniz:

Ancak eğri oturup doğru konuşmak lazım.

Ben şahsen Pardus’u çok sevsem de, daha kat etmesi gereken bir yol var. Diğer dağıtımlardan kendini ayırmak için biraz daha fazla yeniliğe veya farklılığa ihtiyacı var.

Şu an anladığım kadarıyla Pardus, kurumsal tarafını ön planda tutuyor, bu tabii ki kişisel bilgisayarlarınızda çalışmayacağı anlamına gelmiyor.

Benim dizüstü bilgisayarımda (laptop), Pardus’un pil ömrü Fedora’ya kıyasla çok daha iyiydi. Bunun, Pardus’un kendi içinde kurulu gelen pil yönetim uygulaması sayesinde. Bunun gibi birçok ince ayar ve optimizasyon Pardus’ta mevcut.

Günlük bir kullanıcının Pardus kullandığında hiçbir eksiklik hissetmeyeceğinden eminim.

Naçizane benim görüşüm bu yönde.