Pardusun Gelişimi ve Masaüstü Ortamlarının Görselleştirilmesinin Önemi

Pardus işletim sistemimizin gelişimini gururla izliyoruz. Özellikle yazılım merkezinin oluşturulması kullanımı daha da kolaylaştırırmış, program içeriğini zenginleştirmiştir. Yazılım merkezinin geliştirilmeye devam edilmesi önem arz etmektedir. Diğer bir konu da Pardus sürümlerinde kullanılmakta olan masaüstü ortamlarının geliştirilmesi ve daha görsel hale getirilmesidir. Görseli ve düzeni iyileştirilmiş bir masaüstü ortamı, kullanımı ve sisteme duyulan ilgiyi artıracaktır.
Pardus benzeri Milis adıyla bir milli işletim projesi daha Akdeniz Üniversitesi’nin katkılarıyla geliştirilmeye devam edilmektedir. Milis kendine özgü masaüstü ortamı ve paket sitemi ile geliştirilmektedir. İsteyenler https://mls.akdeniz.edu.tr/ web adresinden inceleyebilirler.

Milis Linux güzel bir çalışma lakin son kullanıcı için hala uzak. 2.1 sürümünü indirip kurdum. Gayet başarılı bir çalışma yapanların ellerine sağlık lakin hala dediğim gibi deneysel duruyor. Son kullanıcı için bir fayda göremedim. Aksine mesela yazılım merkezi diye bir uygulama yok. Masaüstü ortamı çok basit işlevlere sahip, mesela alttaki panelde ses açma kapatma için bir tıklayayım dedim terminal ekranı açtı önüme.

Yani gelişmesi gerekli. Pardus şuan son kullanıcı için hazır ve kullanılabilir seviyede. Ayrıca paket yöneticisi olarak apt yerine mls kullanmanın hiçbir artısını göremiyorum. Ne bizi bağımlılıktan kurtarıyor ne de ekonomik olarak bir faydası var. Sadece aynı kodu tekrardan biz yazmış oluyoruz. Ha apt’nin eksik olduğu kısımlar olur, onu çözen ve çok daha iyi bir yazılım olur, o zaman alkışlarım.

Şuan debian ekosistemi son kullanıcı için en iyi ekosistemlerden biri. Milis Linux’un uygulama desteği, paket desteği, sürücü desteği gibi konularda hayli uğraşması gerekecek. Ama bu know-how’un var olması bile sadece çok çok iyi bir şey. Yapanların eline sağlık.

5 Beğeni

Emin bey yorumlarınız için teşekkür ederim.

Son kullanıcı benim nazarımda internete giren, müzik/video tüketen, belge düzenleyen vb. kişidir. Dağıtımların %99.99’u ve Milis Linux bunları karşılıyor. O kadar da uzak değil :slight_smile:

yazılım merkezi olarak mps-ui var. MPS( Milis Paket Sistemi) nin grafik ön yüzü.

panelden ses gösterge tıklayınca terminal değil ses ayarla konsol uygulaması geliyor.

zaten amaç bu alanda bilgi birikimini(know-how) oluşturmak, artırmak. Üniversite merkezli/destekli bu işi yapabilmek

kendi paket yöneticisine sahip olmak bile bir artı, apt varken bunun ne faydası var demek ar-ge’nin ilerleyişine ters. :slight_smile:

görüşlerin ve iyi niyetin için teşekkür ederim.

3 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.