Pardusun Kamuda Önemi

Windows gibi dış kaynaklı bir işletim sisteminin kamu kurumlarında kullanılması beni düşündürüyor. Bu sistemlerin hangi verileri topladığı ve bu verilerin başka ülkeler tarafından kullanılıp kullanılmadığı konusunda kesin bir garanti var mı?

Özellikle olası bir savaş ya da kriz durumunda, bu verilerin farklı amaçlarla kullanılmayacağının güvencesi bulunuyor mu? Bu belirsizlik, kamu verilerinin güvenliği açısından ciddi bir risk oluşturabilir.

Ayrıca siber savunma alanında da önemli açıklar olduğunu düşünüyorum. Dış kaynaklı yazılımlara olan bağımlılık, sistemlerin kontrolünü zorlaştırıyor ve güvenlik risklerini artırıyor.

Nitekim 2024 yılında yaşanan küresel 2024 CrowdStrike IT kesintisi, bu bağımlılığın ne kadar riskli olduğunu açıkça gösterdi. Tek bir hatalı güncelleme nedeniyle milyonlarca sistem çöktü; havacılık, sağlık, bankacılık ve kamu hizmetleri dünya genelinde aksadı.

Bu tür olaylar, merkezi ve dışa bağımlı sistemlerin ne kadar kırılgan olduğunu ortaya koyuyor ve kritik altyapılarda daha bağımsız, denetlenebilir çözümlere yönelmenin önemini gösteriyor.

Ayrıca Windows’un kapalı kaynak bir sistem olması nedeniyle, tüm süreçlerin tam olarak denetlenebilmesi mümkün değil. Verilerin önemli bir kısmının yurt dışı altyapılarla ilişkili olması da ayrı bir soru işareti. Bu verilerin ileride farklı amaçlarla kullanılmayacağına dair kesin bir garanti bulunmuyor.

Arkadaşlar

Ben bunu daha önce Pisi Linux tarafında da görmüştüm. Hatta Pardus’un eski ekibi de buna benzer işler yapmıştı. Emeğe laf yok ama açık konuşayım: bu iş kamuda kullanılacak seviyeye gelmeli.

Çünkü olay sadece “hangi işletim sistemi daha iyi” meselesi değil.

Bugün çoğu yerde Microsoft Windows kullanılıyor ama bu sistem kapalı kaynak. Yani arka planda ne yapıyor, hangi veriyi topluyor, nereye gönderiyor… bunların hepsini net olarak bilmiyoruz. Bu da ister istemez insanın kafasını kurcalıyor.

Özellikle konu kamu olunca bu daha da önemli.
Sonuçta oradaki veri bizim verimiz.

Açık konuşalım:
Kendi sistemin yoksa tam anlamıyla özgür değilsin.

İşte bu yüzden Pardus önemli. Çünkü:

Açık kaynak
Kontrol sende
İstersen geliştir
İstersen denetle

Ama bence eksik olan bir şey var:
Milli duruş daha net hissettirilmeli.

Bu iş sadece teknik değil.
Biraz da bakış açısı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi:
Tam bağımsızlık… dediğimiz şey bugün dijital tarafta da geçerli.

Yani mesele şu:
Kendi sistemine sahip olmak.

O yüzden:

• Kamuda daha fazla yaygınlaşmalı
  • Özel sektörde daha çok kullanılmalı
  • Yerli yazılıma daha fazla önem verilmeli

Kısaca toparlarsak:
Bu iş “Windows mu Pardus mu” değil.
Bu iş bağımsızlık meselesi.

1 Beğeni