Pardusun kötü yanları

Pardus’u kullanırken bazı şeyler beni biraz zorlayabiliyor. Mesela kullanıcı kitlesi çok büyük olmadığı için bir sorun yaşadığımda çözüm bulmak bazen kolay olmuyor daha yaygın sistemlerde aradığım cevabı hemen bulabilirken Pardus’ta aynı şey her zaman mümkün olmuyor.

Bir de yazılım konusunda bazen sıkıntı yaşıyorum. Depolarda bazı programlar eski kalabiliyor ya da ihtiyacım olan bir uygulamayı hiç bulamayabiliyorum. Bu da alternatif yollar aramak zorunda bırakıyor.

Donanım uyumluluğu da her zaman sorunsuz değil. Özellikle yeni bir cihaz kullandığımda ya da özel sürücü gerektiren bir parça varsa uğraştırabiliyor. Kurup direkt çalışmasını beklediğim şeyler bazen ekstra ayar istiyor.

Güncellemeler konusunda da sistem biraz daha temkinli. Bu iyi bir şey aslında ama ben bazen en güncel özellikleri kullanmak istediğim için yavaş kalıyormuş gibi hissediyorum.

Ayrıca sistem genel olarak daha kurumsal odaklı olduğu için bana biraz kısıtlı geliyor. Yani özgürce kurcalamak ve her şeyi değiştirmek istediğimde bazı şeyler beklediğim kadar esnek olmuyor.

Bir de Pardus daha çok Türkiye’ye yönelik olduğu için yabancı kaynak bulmak zorlaşıyor. İngilizce içerik az olunca takıldığım yerde seçeneklerim daralıyor.

Bir de üstüne bazı okullarda zorunlu hale getirilmesi bence ayrı bir problem. Herkesin ihtiyacı ve alışkanlığı farklıyken tek bir sistemi mecbur kılmak kullanıcıyı biraz sıkıştırıyor gibi geliyor.

Kısacası Pardus iş görse de günlük kullanımda beni zorlayan ve bazen alternatiflere yönelmeme neden olan bazı eksikleri var
sayın yetkililer lütfen mesajımı yanlış anlamayın bu bir geri bilidirim ve eksikleri analiz etmek tir milli yazılımıımızı aşşağılamıyorum. :slight_smile:

Üstadım debian, ubuntu, tabanlı tüm dağıtımlarda geçerli olan çözümler aynen pardus içinde uygulanabilir. Bu dağıtımlarda çalışan tüm uygulama ve programlar pardusa kurulabilir. Örneğin Çin dünyanın en büyük yazılım ekosistemine sahip olup, pardus gibi debian üzerine inşa edilmiş kendi yerli dağıtımlarını kullanıyor. Windows vb. sistemler neredeyse kullanılmıyor.

3 Beğeni

Bence bu saydıklarınızın depolar harici çoğu kişisel bir sorun gibi.
Güncellemeleri hızlı alan bir rolling release dağıtım olsaydı bu sefer de istenilen kitleye uygun olmayacaktı.

Bence en büyük sorun mağazada flatpak desteğinin olmaması.

Rehberler için gerek AI gerek Debian forumları yeterince yeterli buradan sonra.

1 Beğeni

Pardus, Debian tabanlı bir sistem olduğu için aslında çok büyük bir ailenin parçasıdır. Doğrudan Pardus forumlarında cevap bulamadığınızda, Debian Stable (Kararlı) kaynaklarına göz atmak çoğu zaman hayat kurtarır. Ancak haklısınız; topluluğun büyüklüğü, bir hata mesajını arattığınızda karşınıza çıkan sonuç sayısını doğrudan etkiliyor.

Pardus’un “temkinli” ve “kurumsal” yapısı, sistemin çökmemesi için en kararlı (ama eski) paketleri kullanmasından kaynaklanıyor. Eğer daha güncel yazılımlara ihtiyaç duyuyorsanız şu alternatifler esneklik sağlayabilir:
Flatpak ve Snap: Depoya bağımlı kalmadan uygulamaların en güncel sürümlerini kullanmanıza olanak tanır.
Backports: Daha yeni paketleri kararlı sisteme dahil etmek için güvenli bir yoldur.

Linux dünyasında donanım uyumluluğu genellikle çekirdek (kernel) sürümüyle ilgilidir. Pardus daha eski ve test edilmiş çekirdekleri kullandığı için çok yeni donanımlarda “tanıma” sorunu yaşatabiliyor. Bu noktada özelleşmiş sürücüleri elle kurmak, kullanıcıyı terminal ile biraz fazla mesai yapmaya zorlayabiliyor.

Bir sistemin “milli” olması, her ihtiyaca %100 cevap vereceği anlamına gelmiyor. Sizin gibi bilinçli kullanıcıların bu tür analizleri, yazılımın gelecekteki sürümlerinde kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi için en önemli veri kaynağıdır diye düşünüyorum.

2 Beğeni

Fedora veya deneyimliyseniz arch vb. kullanabilirsiniz ama flatpak gibi bir yöntem daha kolay olacaktır

Hangi okullarda zorunlu ki? Ben pardus akıllo tahta az gördüm. Belki yaşadığım bölge ile olabilir ama zorunlu değil haberiniz olsun. Ancak arkada neler döndüğünü bilmediğimiz bir sistem yerine tamamen şeffaf bir işletim sistemi kullanmak daha iyi

Bu debian/Ubuntu türevlerinin elinde olan bir şey değil

bu normal bir şey insanlar aslında her baktıkları cihazda linux olurken hala tek işletim sisteminin windows olduğunu sanıyor ve buna göre içerik üretiyorlar. Ama bence eğer bu forum yetmiyorsa Debian topluluğu, hadi o da yetmiyorsa yapay zeka sorunu çözer

Bence pardus hayatında hiç linux kullanmamış bir kullanıcı için uygun değil. Linux Mint, Zorin veya ubuntu gibi distrolar daha uygun bende linux mint ile başlamıştım. Yeni sürümlerde illa ki pardus da bir iki tane sorun çıkıyor.

Açılışta ekranda çıkan yazılar haricinde Pardus 25 “BİLGE” / Gnome ile bir sorun yaşamıyorum.

O sorunum da azalacağına maalesef arttı!

Eskiden bir posta iken artık biri bitince daha az olmakla birlikte bir tane daha yazı gösteren ekran çıkıp bilgisayar öyle açılıyor!

Arada güncelleme sorunu oluyor, ama hemen çözüyorlar.

Raspberry Pi OS ile yaşadığım sıkıntıların yanında Pardus güllük gülistanlık.

Öncesinde 3 yıl LMDE 6 ve son olarak LMDE 7 kullanmış biri olarak Pardus 25 Gnome daha başarılı olduğu için LMDE’ye geri dönmeyi hiç düşünmüyorum!

Windows ile oynayamadığım oyunu LMDE ile çok rahat oynayınca hayret etmiştim, ama Pardus 25 Gnome ile aynı oyunu, aynı bilgisayarda oynarken artık OBS Studio ile kayıt bile alabiliyorum!

OBS Studio’nun gücü düşük bilgisayarı nasıl kastığını bilen için yeterli bir karşılaştırma olduğunu düşünüyorum!

LMDE ile oynarken aldığım kayıtlar seyredilemeyecek kadar takılıyordu!

Oynarken sorun yoktu, ama sonradan aldığım kayıtları izleyince hareketli anlarda 10-15 fps civarına kadar düştüklerini ve sürekli takılıp durduklarını görüyordum!

Pardus 25 Gnome ile artık çok daha akıcı kayıtlar alabiliyorum.

Bahsettiğim oyunlara örnek “The Witcher 3” ve “Hellblade: Senua’s Sacrifice”

Daha yüksek perfonmans almanız LMDE’nin suçu veya Pardus’un etkisi değil bu durumda. Pardus 25 LMDE 6 gibi bir sürümden daha yeni sürücüler ve çekirdek içerir. Perfonmans artışı normaldir. Ayrıca eğer kurulum yaptıktak sonra proton/wine pardus tarafından yine güncellendiyse perfonmans artışı yine kaçınılmazdır.

LMDE 7’den de daha performanslıydı! Pardus 25 Gnome betasına geçtiğimde LMDE 7’ye geçmiştim. Performans farkı çok barizdi.

Sistemi yüksek olanlar belki böyle şeyleri çok fark etmiyorlardır, ama düşük olanlar fark ediyor.

Oyun oynarken aynı anda OBS Studio ile izlemeye değer bir kayıt alamadığım oyunlarda hem daha yüksek başarım alıp hem de izlenebilir kayıt almaya başladım.

Bu benim bilgisayarım için büyük çok büyük bir fark!

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.