Pardus'un Reklamı ve Yayılması Hakkında

Pardus’un hızlı bir şekilde okullarda, kamu kurumlarında ve kişisel bilgisayarlarda yayılması için yapılması gerekenler hakkında görüşleriniz nelerdir ?

3 Beğeni

Devlet kurumlarında ve memuriyetinde mecburi olursa bütün Türkiye’de 6 içinde yayılır.Ektra birşey yapmaya da gerek kalmaz kanaatindeyim :slight_smile:

2 Beğeni

Pardus’u mecburi yapabilmek için önce linuxda olmayan yazılımların linuxa entegre edilmesi lazım yani önce altyapı olacak. Yıllar önce opensuse bunu almanyada denemiş ve becerememiş zarar etmiş, onlardan da ders alınabilir bu geçişte. Mesela biz spor bakanlığında elektronik imza ve belge yazılımı kullanıyoruz. Bu pardusa yüklenebilir olmazsa bizim kurum nasıl geçiş yapacak ? Bu sadece bir örnek. Hastahanelerde, sanayide vs. kullanılan farklı yazılımlar var. Herkes sadece chrome, vlc player… kullanmıyor :slight_smile:

5 Beğeni

Pardus kurumlarda çalışıp PARDUS kullanan Memur kullanıcılar tarafından tanıtılıp korkuları yenmeye çalışmalı.Sorunlara çözüm olmalı.

1 Beğeni

evet kurumuzda görevliye söyledim ama çok sıkıntılı olduğunu kullanılmaması gerektiğini söyledi

hangi programları kullanıyorsunuz bilemiyorum ancak ben hemen hemen 2 yıla yakındır cok rahat birşekilde kullanabiliyorum. Ufak tefek sorunlar çıktı ilk başta ancak şu anda herhanbi bir sorunla karşılaşmıyorum

mesela nasıl tanıtabilirim …?
pardusu duydunuzmu…
kendisi işletim sisitemi olup sizlere dayatılandan daha özgür olmanızı saglar hemideh bedava… :slight_smile: crack yok serial yok satın almak hiç yok…yaaa evet ya :slight_smile:
üstelik sizi tüketici yapmaz…
hani hatırlarsanız yıllarca dayatılmış : siz üretmeyin tüketici olun siz başarmayın biz size yaparız siz öğrenmeyin siz son kullanıcı istek ve tüketici olun dediklerinden değil bizimkisi
bizimkisi Anadolu Panterinden alır adını…
aslında size linux dünyasına hoş geldiniz demek daha iyi … olsun zamanla anlarsınız…

içim dolu arkdaşlar kusura bakmayın yazacak o kadar çok şey varkii…
bu anlayışla bu konu tam yerinde oldu sanırım…
mümin kardeşi için iyisini isteyendir…
siz şimdi doğru olanı buldugunuzda kardeşiniz içinde istemeye başlıyorsunuz ya işte Allah
size kardeşiniz için istediğinizi iki katı verir…
örneği örneği Musa As kıssasında mevcuttur…
gençleri pc başında oyunlarla asosyal olduklarını gördükçe gençliğime üzülüyorum …
tüketici ve bağımlılık olması istediklerini başarmışlarda …
ya şimdi size bir hadis yayayım vatanı sevmek imandandır…
bu konuyu ilgi gösteren göğsü kabaran kardeşlerimiz gibi kardeşimizde olduğu gibi…

online kullandığımız uygulamarda pardusu paylaşıp tanıtabliriz…
isterseniz yüzbinlerce mail hesaplarına pardusu tanıtabiliriz
isterseniz toplu mesaj atma sitelerinden belirli br kitle için cüzi fiyatlar ödeyip pardusun reklamını yapabiliriz… kişisel fikrim… bence geç kalmadık…
Selametle …
not : dünya çapında ücretsiz mail adres arşivi …
arşivlediğim mail hesaplarına pardus tanıtımı yapmak isteyen özelden yazbilir

3 Beğeni

Başta ekran kartı olmak üzere sürücü sorunları tam anlamıyla çözülürse, hala yaygın olarak kullanılmaya devam eden 32 bit bilgisayarlar için destek sağlanırsa, pardusun kendine ait programlar geliştirilirse, son kullanıcıdan gelen görüş ve önerilere daha fazla önem verilirse, projeyi geliştiren ekipteki personel sayısı arttırılırsa, özetle son kullanıcıya tam manasıyla hitap edebilirse, başka hiçbir şey yapmaya gerek yok. Yapmanız gereken tek bir şey var iso dosyasını yayınlayın ve Türk Milletinin nasıl kullanacağını izleyin!

Yoksa devlet dairelerinde zorunlu olsun, memurlara zorunlu olsun, zorunlu eğitelim bunları alışırlar, yaygınlaşır diye düşünüyorsanız, büyük hayal kırıklığı yaşayacağınızı şimdiden söyleyeyim. Mesela devlet dairelerinde F klavye kullanımı zorunludur. Ancak kullanımı tam manasıyla yerleşmemiştir. Devlet dairelerinde F klavye yerine Q klavye kullanılmaya devam ediliyor.

Millet olarak bir şeyin rağbet görmesini istiyorsak ilk aklımıza gelen şey Devlet bunu zorunlu hale getirsin, bu şekilde yaygınlaşır. Hayır yaygınlaşmıyor arkadaşım. Eğer tam anlamıyla yaygınlaşmasını istiyorsak en başta belirttiğim gibi ortaya koyacağımız ürünün nitelikli olması lazım. Daha sonra kullanımı yaygınlaştıkça Okullarda, Üniversitelerde müfredata konularak tam anlamıyla yerleşmiş olur. Benim düşüncem bu yöndedir. Teşekkür ederim.

2 Beğeni

arkadaşlar yaygınlaştırma konusunda sorunun bizden kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
çünkü diğer forumlarda da zaman zaman linux başlığı altında yorumlara bakıyorum ve bizim kendi milletimiz bile ben ubuntu kullanırım ben kali kullanırım diyor.

neden pardus olmasın dediğimde o daha stabil deniliyor.

bende sinirlendim ve iki haftadır pardusu ile alaklı sıfırdan eğitim videosu paylaşıyorum.
ben bunun stabil olduğunu, kullanılabilir olduğunu göstermek istiyorum.

eğer sizlerde destek olursanız memnun olurum.
başlangıç da heyecanım oldukça fazlaydı ama dün onuncu videomu yüklediğimde 200’den fazla abonem olduğunu fark ettim.

paylaşmak güzeldir arkadaşlar.

Pardus 17.5 Eğitim Videosu

4 Beğeni

Stabilitenin ne olduğunu bilmeyenlere hemen basitçe bir çıktı dönmek istiyorum

$ uptime
12:47:25 up 147 days, 20:43,  1 user,  load average: 0,62, 0,27, 0,15

Burda kastım şu stabilite karşılaştırmasını daha nasıl yapılır yada uyduruyorlar mı bilmiyorum, vermiş olduğum örnek Pardus 17 XFCE ve Pardus u geliştirdiğim makine.

Boş adamlara takılmayın boş insanlar boş konuşmayı sever bize dolu insanlar lazım, küçüğüyle büyüğüyle yaygınlaştırma adına herkesin doğru bilgiye sahip olması bizim için yeterli.

Not: Pardus, Debian Stretch den daha stabildir imzamı atarım altına…

Teşekkürler Türkiye.

9 Beğeni

Amanın 19 ekran görüntüsü mü o :smiley: Yahu bu nedir böyle. Görsel çok güzel olmuş. Yapanın eline sağlık. Ama sizden ricam bu konu altında yeri olmamasına rağmen tekrar tekrar windows tarzı bir görev çubuğu olması. Yani görev çubuğuna eklenmiş başlatıcıdan açılsın uygulama ve tekrar küçültünce o simgeye küçülsün. Ayrı olmuyor. DDE’de dediğim gibi çalışıyor fakat Xfce bu konuda çok saçma bir yapıya sahip. Lütfen 19 sürümünde bunu halledelim.

Şimdi bazı arkadaşlar linuxda olmayan yazılımsal sebeplerden geçilemez demiş.Doğrudur,ama zaten kimsede o programların muadili yapılmadan geçilsin demiyorki.Devlet memurları windowsu hiç bir çaba harcamadan mı öğreniyor?Eğer öyleyse bencede geçilmesin :slight_smile: Stabilite konusuna gelince kimsenin ne dediği çok fazla umrumda olmaz,çünkü deneyerek görebilirim.Kişisel olarak lisanslı windows kullanıyordum linux a geçiş sebebim windowsun her güncellemeden sonra çökmesi idi.Sonra ubuntu kullandım.Ufak tefek sorunlar yaşadım.Sonra da pardusa geçtim.2 sene oldu tek bir çökme yaşamadı bilgisayar.Öğrenme konusuna gelince windows kullanabilen bir kişi Pardus veya herhangi bir linux dağıtımını öğrenmesi maksimum 1 hafta.Hala mecburi olması gerekteğini düşünüyorum.Okullarda bilgisayar derslerinde müfredatda olmasıda gerekir.

5 Beğeni

Şimdi bir çok arkadaşta burada belirtmiş. Pardus un dağılması için pardus kısmında yapılacak ciddi birşey kalmadı.

Kişisel kullanım zamanla gelir, önemli olan kurumsal kullanım. Ülkemizin kaynakları orada harcanıyor zaten.

Adim 1: kamu kurumlarına alıcak donanımlarda pardus sürücü desteği zorunlu olacak. Satıcılar mecburen isin içine girecek.

Adim 2: kurumlarimizda yayılmaya başlanan kabaca bulut yazılımlarda ve yan programcıların da tasarlamalar pardus a uyumlu yapılacak. Daha önceki yapilanlara da dönüşüm için zaman tanınacak. (Şu anda hala çok ciddi projeler microsoft bagimlisi)

Adim 3: kurumlarda zaten bu isler ile ilgilenen kişiler dünden razı pardus a. Zorunlu tutmasanda geçerler.

Yani bos laf ile degil faaliyet ile olur bu isler.

2 Beğeni

Şimdi bu işlerle ilgilenen arkadaşlar kimler.Benim gördüğüm devlette bırak pardus kullanmayı öyle bir işletim sisteminin varlığından habersiz çoğu kişi.

Sürücü kısmına katılıyorum toplu alımlarda mecburi koşarsan donanım üreticilere paşa paşa sürücü yazılımlarını yazarlar .Yazmazsalarda donanım satamazlar.

Şimdi kurumlar dünden razı demişsin bu çok tartışılır.Öğrtmen arkadaşlarım var akıllı tahta da var kullanamadık diyor.Kimsede kullanmaya istekli olmadığını belirtiyorlar.Buda normal alışkanlıktan vazgeçmesi kolay değil.Yılların windows kullanıcısı olarak söylüyorum.İlk bir hafta sıkıntı çektim linux a geçişte.

Boş laf kısmına gelince burası forum değerli kardeşim herkes fikrini söyler.

Pardusta yapılacak ciddi birşey kalmadı demişsin teknoloji sürekli gelişen bir şey.Yapılacak çok şey var.Olması gerekenler konusu altında herkes eksikleri yazdı zaten.

2 Beğeni

Devletin bu kadar desteklemesine rağmen neden kamu kurumlarında belediyelerde vs. yaygınlaşmıyor çalışanlara eğitim verilmiyor ? Devlet dairelerinde zorunla hale getirilmesi gerek ki sonra diğer alanlarda yaygınmışsın…

2 Beğeni

Fatih bey. Önce yanlış anlaşılmaya mudahele edeyim. Boş konuşmayı forum daki arkadaşlarımiz için değil bu ise on ayak olması gerekli sorumluları kast ettim. Örnegin cumhurbaşkanımız pardus adını ağzına aldığında etrafında ucusanlar. Ben çalıştığım mahalli idareler sektöründe bazı büyük projeler ile alakalı cimer den eleştiri ve sorular yönettim. 3 bakanlık ta 4 aydır cevap vermedi sağolsun. Temel şikayet de microsoft a bağımlı olmamizdi

Hevesliler olarakta ;Kurumlarda bilgi işlem yetkililerimiz ı kast etmiştim. Sizleri de tenzih ederek Okul daki öğretmenimiz ile belediye, kurumlarda memurlarimiz bunlara hevesli olmamaları normal. Bizim toplum.olarak bünyemiz hazırı sevmemiz ve herşeye kabahat bulmamız.

bir önceki mesajımim ilk 2 adımı oluştuğunda bu sektorun duayenleri para harcamaya hevesli değildir. Basit bir kurumun yazılımsal masrafı bile artık ağır bir rakam. Buradan başlar kelebek etkisi gelir.

4 Beğeni

Bu konuya cevaben direkt olarak şöyle yayılır böyle yayılır diyemeyiz. Önemli olan hedef kesimlerin ihtiyaçlarını tespit etmek ve ona cevap vermektir. Birinci hedef kesim gençler olmalı. Benim bu konuda önerim şu: Sadece pardusta oynanacak pubg ayarında bir oyun yazdırmak ve ünlüler üzerinden reklamını yapmak. İkinci hedef kesim kadınlarımız olmalı. Onlara hitap edecek bir yazılım geliştirilmeli ve bilgisayarlarını genelikle nasıl-niçin kullandıklarını tespit edip o doğrultuda iyileştirme yapılmalı. Üçüncü hedef kesim çocuklar. EBA gibi büyük bir kütüphanemiz var. Subliminal reklamlar hazırlayıp sistemin sağına soluna eklemek pekala mantıklı olabilir.
Kurumlara gelince: Arkadaşlar zaten söylemiş, en büyük problem sürücüler. Ancak şu an linux ile sorunsuz sıkıntısız çalışan donanımlar da var. Geliştiriciler sürücü problemiyle boğuşacağına kurumlardaki sorumlular rant uğruna bizi windowsa mecbur etmesinler. Böylece biz zorunluluk hissedeceğimize diğer üretici firmalar driver yazmaya kendilerini zorunlu hisseder. Bakmayın siz ülkemiz dünyanın hala açık pazar bazında ilk üçte ülkesinden biri. Kimse bu pazardan çıkmaya cesaret edemez.

Açıkçası aklıma ilk gelenleri yazabildim sadece. Çok geniş çapta düşünüp bir strateji oluşturmak lazım. Örneğin haftanın her günü sadece 1 ders müfredata koymak da fena fikir değildi. Umarım bir gün bu ülkede windowssuz günleri de görürüz.

2 Beğeni

Yazılım güvenliği için Milli işletim sistemi şart, “Zero Days” isimli belgeseli izlemedi iseniz şiddetle tavsiye ederim. Belgeselde Amerikanın geliştirdi virüsün İran Nükleer tesislerindeki santrifüj leri nasıl parçaladığını. ve siber saldırıların ne derecede yıkıcı olabileceğini anlatıyor.

1 Beğeni

Ömür bey kardeşim bu tip yaygınlaştırma işleri ancak en tepeden olabilir.Bizim yapabileceğimiz şeyler kısıtlı.Devlet istese yapar yaptırır.Elinde hiç kimsenin sahip olamayacağı bütçe,medya gücü,mühendis,yazılımcı kısaca herşey var.Eğer ciddi ciddi geçmek istese bunu yapabilir.Mesela kullanıcılar geliştirici arkadaşlardan bir uygulama veya bir yenilik istediği zaman aldığı cevap “sayımız az ancak yetişiyoruz” oluyor ve haklılar.Eğer bunu devlet yaygınlaştırmak istese yazılımcı sayısını artırır.Trt ve benzeri kurumlardan gecegündüz reklamını yapar tanıtır.Müfredatlara ders olarak koyar.Ülkemizde Satılan bilgisayarda pardus sürücü desteğini zorunlu hale getirir.Bunlar yapılmayacak şeyler değil gibi geliyor.Ama bunlar kullanıcların değil ancak en tepedekilerin alacağı kararlarla olabilecek şeyler.Umarım herşey güzel olur.Pardus dahada gelişir kullancı sayısı artar .hayırlı geceler.

3 Beğeni

Bu tam olarak iş görüyor.

1 Beğeni