Pardusun Stratejik önemi

Arkadaşlar,

Konuya duygusal değil, teknik ve stratejik açıdan bakmak gerekiyor. Ben yazılım alanında çalışan biri olarak şunu net söyleyebilirim: Bir ülkenin kullandığı işletim sistemi sadece bir araç değildir, aynı zamanda bir güvenlik ve egemenlik meselesidir.

Bugün dünyada birçok gelişmiş ülke, özellikle Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç ve Norveç gibi ülkeler, kritik sistemlerde kapalı kaynak yazılımlara bağımlılığı azaltma yoluna gidiyor. Bunun sebebi basit: Kontrol edemediğiniz bir yazılıma tam anlamıyla güvenemezsiniz.

Kapalı kaynak sistemlerde, verinin nasıl işlendiğini, hangi bileşenlerin ne yaptığını ya da arka planda nelerin çalıştığını tam olarak bilemezsiniz. Bu durum bireysel kullanımda tolere edilebilir olabilir, ancak kamu kurumları ve kritik altyapılar söz konusu olduğunda ciddi bir risk haline gelir.

Özellikle Milli İstihbarat Teşkilatı, Genelkurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kritik kurumlarda kullanılan sistemlerin güvenliği, doğrudan ülkenin güvenliği ile eşdeğerdir. Bu kurumların kullandığı yazılımların denetlenebilir, kontrol edilebilir ve dışa bağımlılığı minimize eden yapıda olması bir tercih değil, zorunluluktur.

Pardus gibi açık kaynak temelli sistemler ise bu noktada stratejik bir avantaj sağlar. Kodun denetlenebilir olması, gerektiğinde yerel ihtiyaçlara göre geliştirilebilmesi ve dışa bağımlılığı azaltması, onu sadece bir alternatif değil, aynı zamanda bir güvenlik katmanı haline getirir.

Bu yaklaşım yalnızca kamu ile sınırlı değildir. Özel sektör açısından da veri güvenliği, ticari sırların korunması ve rekabet gücünün sürdürülebilirliği için benzer bir bağımsızlık ihtiyacı vardır. Dışa bağımlı sistemler, uzun vadede hem maliyet hem de güvenlik açısından risk oluşturur.

Buradaki mesele “hangi sistem daha iyi” tartışması değil. Asıl mesele, verinin kimde olduğu, sistemin kimin kontrolünde olduğu ve olası kriz anlarında bağımsız hareket edebilme kapasitesidir.

Kısa vadede alışkanlıklar değişmek zor olabilir. Ancak uzun vadede, kendi teknolojik altyapısını kontrol edebilen ülkeler her zaman bir adım önde olur.

Bu yüzden Pardus konusu bir tercih değil, stratejik bir gereklilik olarak değerlendirilmelidir.

Evet …yazdıklarınızın hepsine katılıyorum.Sizi tebrik ediyorum.Allah cc razı olsun.

2 Beğeni

teşkkür ederim sadece kendi içim den gelenler paylaştım

1 Beğeni