Pardus, açık kaynak kodlu olarak dağıtılan Linux işletim sisteminin çekirdeği kullanılarak geliştirilen ulusal işletim sistemimizdir. Bir çok ülke kendi ulusal işletim sistemlerini geliştirmişler ve ulusal güvenlik açısından özellikle devlet kurumlarında bu işletim sistemlerini kullanmaktadırlar.
Ulusal işletim sistemimiz Pardus ne yazık ki ülkemizde yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu işletim sisteminin yaygınlaşması için ilk öğretimden yüksek öğretime kadar bütün ders müfredatlarına girmesi sağlanmalıdır. Okulda ve evde kullanılan Pardus, iş hayatında da Pardus’un kullanılması demektir. Pardus üzerinde çalışan yazılımların devlet tarafından teşviki ile de Pardus’un yaygınlaşması sağlanmış olacaktır.
Pardus’un yaygınlaşması ile ulusal işletim sistemimiz bilimsel arenadan çıkıp toplum ile buluşmuş olacaktır. Böylece, hem milli ekonomiye katkıda bulunulmuş olacak hem de ulusal işletim sistemimiz hak ettiği değer kavuşmuş olacaktır. Pardus, 21. sürümü ile içerik açısından son derece kullanışlı hale gelmiş ,tüm kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak içeriğe kavuşmuştur. Ancak bununla yetinilmemelidir. Pardus için kendine özgü kendi içerisinde farklı sürümleri barındırabilecek şekilde masaüstü ortamı yazılmalı ve ücretli sürümleri de yayınlanmalıdır. Böylece kendi kaynağını sağlayabilsin.
Çok sağolun…MİLLİ YAZILIMLAR olmazsa olmazımızdır.Çalışan kardeşlerimize Allah cc yardım etsin.Zihin açıklığı versin.
Pardus hiçbir zaman yaygınlaşmayacak çünkü bu istenmiyor. Yıllardan beri destek verdiğim Açık Kaynak Yazılımlar içinde en bahtsız olan ürün Pardus. Sadece Cumhurbaşkanımızın iradesiyle sadece devlet kurumlarında yaygınlaştırma çabası var ve bu çaba çoğunlukla bireysel kalmakta, bana inanmıyorsanız araştırın, neredeyse her kurumda bir veya birkaç kişiden fazla değildir. Pardus eğitimleri zaten bir kişi tarafından veriliyor ve bunun ne kadar faydalı olduğu tartışılır. Yıllardır eğitim veriliyor ancak yerel düzeyde bu eğitimi verebilecek insan nedense çıkmıyor. İşin içinde Üniversiteler yok, Pardus için pardüso mu diyen mi ararsın. Bakın Microsoft kapıda bekliyor diyen mi ararsın. Diyanet bile Tübitak’ın ürettiği Pardus’u değil kendi Pardus’unu ayrı bir firmaya yaptırdı. Neden? Yeterli destek olmadığından. Peki bu destek ticari bir firmayla mı sağlanmalıydı? Çözüm Ortakları alt yapısı hala kurulabilmiş değil, kaldı ki Pardus’un gelişim süreci neredeyse yok. Bu gelişim sürecinden bahsederken yan uygulamalardan (lider, ahenk, engerek, Liman)bahsetmiyorum. Pardus kullanıcıları fanatik düzeyde bağlıdır, zaten bu fanatik kullanıcılara sahip olmasa çoktan tarihin tozlu raflarına kaldırılırdı. Pardus gücünü Tüpütak pardon Tübitak’tan değil kullanıcılarından alır. GNU felsefesini anlamamış insanların bu konuda ticari rant peşinde koşması da acınası bir durumdur. Daha önce oldu, bir günde Pardus ekibi dağıtıldı, Pardus bitti derken kullanıcıları ile tekrar GNU felsefesiyle ayağa kaldırdı. Şuan Ülkemizde Archman, Pisi, Milis ve hobi olarak yaptığım Anadolu Panteri dağıtımları var. Bunlar arasında en ümitli olduğum Milis linux, çünkü artık arkasında bir üniversite var. Açıkcası kafalar değişmedikce Pardus için bir gelecek görmüyorum. Yanılmayı çok isterim ama aynı hatayı tekrar tekrar yaparak farklı sonuç beklemek…
Hocam Pardusu altyapı olarak görmek gerektiğini düşünüyorum. Sağlam ve stabil olsun yeter. Esas ivmeyi kurumsal süreci yöneten liderahenk ve liman gibi yapılar yönetecek. Bildiğim kadarıyla Diyanette de, sağlık da da ticari bir ürün olan sambabox üzerinden süreci yönetiyorlar. Microsoftda da süreç aynı gidiyor önce Windows satıyor sonra active directory satıyor. Burada iş kurum yöneticilerine düşüyor. Kamuda ve özel sektörde lisans maliyetlerini hesaplayıp buna göre bir planlama yapılması gerekiyor. Eyüp Belediyesi, Pendik Belediyesi bu sistemler sayesinde ciddi tasarruflar sağladıklarını belirtiyorlar.Ama büyük bir dönüşümü diyanet, 112 ve AFAD dışında başka bir kurum sağlayamadı. Milli eğitim tahtalarda ve sağlık bakanlığı da bazı hastanelerinde kullanıyor. Kamu kurum ve kuruluşları özellikle üniversite ve Meb bu işe öncelik etmeleri gerekiyor. En basitinden Office uzantıları yerine açık doküman uzantilarina geçmeleri gerekiyor. Bu kadar ciddi bir dönüşüm sürecine de ciddi bir baskı olmadan hiçbir bilgi işlem girmek istemez.
Ben kendi iş yerimde kullanıyorum çünkü win7 vardı, onda da python scriptleri çalışmıyordu. Eski pc ye 2 saat windows 10 yüklemek de işkence yani. Dedim pardus yükleyeyim 10 dakikada. Python otomasyon yapıyorum sadece zaten.
Bir de, sağa sola reklam verseler de artar mesela. Çok gereksiz şeylerin reklamı yapılıyor zaten. Bilbordlarda yapabilirler. Bu işler zorla olmaz ama şöyle bir slogan olabilir.
“Bi deneyin, beğenmezseniz paranız iade, şaka şaka bedava”
Millet alışkanlıklarından çok da vazgeçmek istemiyor. Bir şekilde reklamı yapılması lazım. Mesela ünlü birileri kullanırsa bir anda yaygınlaşabilir. Çünkü ülkemizdeki çoğu kişi ünlülere göre yiyor, giyiniyor vs.
Öte yandan dün Sinan hocamla da konuşurken aynı yere geldik. 30 yaşını geçmiş insana yeni bir şey öğretmek zor. Bilgisayar öğretmenleri labaratuvarlarda pardus öğretse daha da yayılır.
İşin hükümete kalan kısmı var. Şu an Pardus ekibi kaç kişi? Bu iş için öyle büyük bir ekip yok gördüğümüz kadarıyla…
Diğer bir husus da meb gibi bakanlıkların geçmesi, geçmese bile en azından uyumlu hale getirmesi lazım. Sırf office uyumsuzluğu bile çok can sıkıyor meb içinde…
Yani işin hem yeni nesil, hem mevcut nesil hem de idareciler tarafından üç ayak üzerine oturtulması lazım. Bu olsa hızlı bir şekilde yayılması mümkün. Yoksa sen, ben, bizim oğlan, buralarda oyalanacağız…
Pardus amaç itibari ile kurumsal sürümler üzerinde çözümler üretmekte, son kullanıcıya ve bununla beraber oluşması istenen ekosisteme yakın gelecekte ulaşılabileceğini düşünmüyorum.
Seviyorum, destekliyorum, kullanıyorum. Çok isterim daha iyi yerlere gelsin. Ama detaylı araştırmalar yaptığımızda başarının cezasız kalmadığı hususunda sonuçlara ulaşıyoruz.Şu an başarısız demiyorum sakın yanlış anlaşılmasın. Ama biraz daha palazlandığında yine aynı süreci tekrar edeceği endişesi var.
Üniversite yıllarımda harçlık çıkarmak için format atardım freelancer siteleri üzerinden ücretsiz pardus yükleyeyim dediğimde denemek dahi istemeyen bir toplum vardı, bir kaç kişi denedi, sonra yine malum işletim sistemini istediler. İyi birşey yaptığımı sanıyordum Pardus imajını küçük düşürmek dışında bir şey değilmiş galiba.
Alışkanlıklarımızı yenmeliyiz önce toplum olarak. Yine de umutsuz olmak yakışmıyor bize.
"Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” sözünü önce kendime hatırlatarak sizlerle de paylaşmak istedim. Özgür ve açık kaynak bir işletim sistemimiz var. Kıymetini bilelim.
Son olarak içimde uhtedir hayatımı yoluna koyduğum(iş evlilik vb.) anda Pardus için önce iyi bir eğitim alıp daha sonra kullanımı ve yaygınlaşması için emek vereceğim.
Hepimiz kendimize ben ne yapabilirim demeliyiz. Yine sorunun temeli biziz; toplum.
Selamün aleyküm,
Burada ümitsizce yorumları görünce bir çift laf etmek istedim.
Evet yaygınlaşması biraz yavaş ilerliyor.
Çünkü eğitim kurumlarında Windows besleyiciler hala tükenmedi. Bunların ısrarla Windows üzerinde eğitim vererek insanlara fazla seçenek bırakmadığı için böyle. Bunların ömrü kifayete erip meydan yeni taze nesle kalınca inşallah artık sadece Pardus konulacağına inanıyorum
Pardus’un yaygılaştırılması aslında son derece basit. Örneğin son kullanıcıya yönelik reklamlar yapılabilir. Özel televizyonlar yapmasa dahi TRT aracılığı ile halka tanıtımı yapılabilir. Genelde son kullanıcının işini görecek birçok ücretsiz yazılım yelpazesine sahip. Ülkemizde fiili olarak bilgisayar üretimi yapan firmalar ile anlaşılabilir. Çin’de olduğu gibi Pardus kurulu bilgisayarlar piyasaya sürülebilir. Böylece ülke ekonomisine de büyük bir katma değer sağlamış olur.
Özellikle son sürümde yer alan yazılım merkezi çok ilgi görüyor. Android gibi kullanımının kolay olması popülerliğini artırıyor. Yazılım merkezinin biraz daha geliştirilmeye ihtiyacı var . Kategorilerin biraz daha arttırılması gerekli. Örneğin iletişim kategorisi gibi… Her şey son kullanıcı da bitiyor. Pardus bu ülkenin milli değeridir sahip çıkılması gerekir.
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.