Pil boşalma sorunu

Laptobumu şarja takılı kullanıyorum ve bazen farkediyorumki şarj %96lara kadar düşüyor hiç çıkarmadığım halde, ve yüzde %96dan yüzde yüze çok yavaş çıkıyor. Artık durup durup bağlantısı kopup geri mi geliyor yoksa çalışırken pilidemi kullanıyor bilmiyorum, oyun oynarkenmi oluyor uyku modundaykenmi oluyor bilmiyorum, çözümünü bilen var mı?

şarjınız %100 olsa bile o civarlarda gösteriyor. sorun bataryanızda veya şarj aletinizde değil.

Bu davranışın ilk akla gelen sebebi batarya şarj eşikleridir. Örneğin Şarjın duracağı ve başlayacağı iki eşik belirlenir.

Bunlar sizin senaryoda bitiş için 100 ve tekrar başlangıç için 95 olarak belirlenmiş gibi duruyor.

Böyle olmasının faydası şu, bu thresholdları örneğin 60 ve 55 olarak belirlerseniz, laptopunuz sürekli şarja takılı olsa dahi şarjı 60 olduğu zaman keser. Böylece %100’de sürekli şişik bir batarya olmaz ve bataryanın ömrü uzamış olur.

Uzun süreli kullanımlarda pil ömrünü artırmak için telefonunuzda da “şarjı %80’e gelince durdur” seçeneği gibi şeyler görebilirsiniz.

Eğer laptopunuzu sürekli masada kullanıyor ve pilde kullanmıyorsanız bu eşikleri 80-75, 70-65, 60-55, 55-50 gibi aralıklara çekip kullanabilirsiniz. Laptop üreticileri eğer laptopunuzu aylarca açmayacaksanız %50’de tutarak saklamanızı tavsiye eder.

Bilmiyordum, teşekkür ederim