ppt açma hatası

pardus kurulu tahtalarımızda * Libre Office (Türkçe sözlük desteği var. Ayar gerektiriyor)

• OnlyOffice (Türkçe sözlük desteği var. Ayar gerektiriyor)
  • FreeOffice (Türkçe sözlük desteği var. Ayar gerektiriyor)
  • SoftMaker Office NX –Lisans anahtarı gerekli. (Türkçe sözlük desteği var. Ayar gerektiriyor)
    -Yapılan testler sonucunda liste yapılmıştır.

Microsoft, ayak sürüyerek de olsa sonunda açık kaynaklı dosya biçimine geçmeyi kabullendi (örneğin, .PPT yerine .PPTX) fakat yine de bu alandaki mevcut standarttan farklı bir standart kullanmayı tercih ederek ofis uygulamalarındaki mevcut tekelini korumaya çalıştığı için, bu yeni MS dosyaları bile açık kaynaklı ofis uygulamalarında açıldığında bir miktar uyumsuzluk olabiliyor, “ayar” gerekebiliyor.

Artık her ülke dijital alanda ABD’ye bağımlılıktan kurtulmak için adımlar atıyor ve bunlardan biri de libreoffice --headless --convert-to "$output_format" "$filename" şeklinde bir komut ile tüm .DOC(X), .XLS(X) ve .PPT(X) dosyalarının .ODT, .ODS ve .ODT uzantılı dosyalara dönüştürülüp bu dosya biçiminde çalışarak yola devam edilmesi.

Pardus gibi çeşitli Linux dağıtımlarında birinci tercih LibreOffice.

MS ofis dosyalarını onlyofis sorunsuz açıyor. Kullanmak isteyenler deneyebilir.

MS office ile tam 1 sayfalık (baştan sona dolu) bir metin içeriği hazırlayıp kaydediyorum.

• Bunu LibreOffice ile açınca herşey düpdüzgün açılıyor.

LibreOffice ile tam 1 sayfalık (baştan sona dolu) bir metin içeriği hazırlayıp kaydediyorum.

• Bunu MS office ile açıyorum, yazı birinci sayfadan 2. sayfaya taşmış oluyor, bazı resimler, öğeler bozulmuş oluyor.

• Bunu LibreOffice ile daha sonra açtığımda da zaman zaman bozuluyor. Yani kendi kaydettiği belgeyi bile doğru dürüst açamıyor. Son zamanlarda bu bir nebze düzeldi, ama oturmadı.

Sonuç: LibreOffice hala daha “o günlere” gelemedi.

Bu şu demektir: Pardus kullanan bir kurum, bir başka kuruma içerik gönderiyor. Pardus kullanmayan kurumun mail adresine düşüyor. Oranın yetkili amiri belgeyi MS office ile açtığında saçma sapan bir içerikle karşılaşabiliyor.

Ne demek istediğimi anladınız mı?

OnlyOffice’e gelince.
Anladığım kadarıyla ofis programlarını yoğun kullanan kullanıcılar değilsiniz. Kuruyorsunuz, içine yazı yazılıyor mu, yazılıyor deyip bir kenara atıyorsunuz. Ayda yılda bir kullandığınızda karşınıza hiç sorun çıkmıyor.

Ama yoğun içerik üreticileri aradaki ciddi farkları farkediyor. Her zaman yapmayacağınız bir işlem o belgede çok lazım oluyor. Orada çuvallıyor. Belgedeki sayfa sayısı arttıkça çok kasılıyor. Son zamanlarda MS O’da bozdu diye duydum.

GNU hayranı falan değilim. Öncelikle rahat rahat, sorunsuz kullanabileceğim, güvenli, benden TPM çipi istemeyen, yeni donanım almamı şart koşmayan, kullanırken arkaplanda benden habersiz yaramazlıklar yapmayan sisteme ve uygulamalara ihtiyacım var. Ve daha da önemlisi: BEDAVA OLMAK ZORUNDALAR!

LibreOffice yıllardır çuvallamaya devam ediyor. Ama yine de iyi-kötü kullanıyorum. Kötü mü, hayır. Ama yeterli seviyede değil.

OnlyOffice’i 5-6 yıl önce duyup denemiştim. LibreOffice ile boy ölçüşemez. Belge açmada aralarında uyumsuzluklar var. Bizzat test ettim. Düzeltilemiyor ve hatta düzeltmeye çalışırken belgeyi kalıcı olarak bozuyor.

Yine alternatif aradığım ama windows kullandığım yıllarda Kingsoft Office vardı. Onda da casus yazılım var deniyor. Test ettiğimde o yıllarda MS’in ofisine en yakın yazılım buydu. Format uyuşmazlığı olmuyordu. Hani belge taşıyor dedim ya? Hah, o olay bunda olmuyor. Ama kapalı kaynak ve güvenlik sıkıntısı var.

Tecrübelerim bu kadar.

EDİT:
Depodan indirip OnlyOffice kurdum. Daha ilk testte çuvalladı.

Bir metin oluşturdum ve oluşturduğum metin aşağıdaki gibi.

Ekran görüntüsü_2026-04-03_23-06-26

Odt olarak masaüstüne kaydettim ve yine OnlyOffice ile açtım:

Daha kendi kaydettiği dosyayı bile doğru düzgün açamıyor görüyorsunuz.

Peki bu neden oldu?

Yazı yazarken, alt satıra geçmek için Shift+Enter kullanıyorum. Bu, bazı ofis programlarının varsayılan olarak fazladan satır boşluğu bırakmasını önlüyor. Bazı sayfa biçemlerinde, mail yazarken, MS Office’de bunu sık görürsünüz. Fazla boşluk oluşur. Bunu engellemek için shift+enter yapmayı alışkanlık haline getirdim. Fakat ne var ki ony office shift enter’i yazıyı yazarken kabul etmesine rağmen belgeyi kaydederken yutuyor anlaşılan.

Belgeyi yine açıp shift+Enter ile işlemi kaydedip tekrar açtığımda doğru kaydedildi.

Bu kez, shift kullanmadan direkt enter ile deneyerek yazı yazdım. Yazıların arasında bilerek fazladan bir boşluk bıraktım. Kaydedip tekrar açtığımda aradaki boşlukları yutmuş olarak açıldı.

Ekran görüntüsü_2026-04-03_23-15-50

Resimde gördüğünüz satırların arasında birer satır boşluk vardı orjinalde.

Yani diyeceğim, sağda solda OnlyOffice güzel tavsiye ederim falan yazıyorsunuz ama bakın daha ilk testte çöp olduğu anlaşılıyor. Güvenerek sayfalarca yazı yazdığınızı düşünün bir de…

Only office was uninstalled from shampuan's PC.

ttf-mscorefonts-installer paketini Synaptic Paket Yöneticisi üzerinde aratarak kurabilirsiniz. Daha sonra Ppt dosyanızı daha rahat açabilirsiniz.
Aynı paketi uçbirim üzerinden de başına sudo apt install yazıp bir boşluk bırakarak kurabilirsiniz.

Çoğu ofis hatası bu paketi yüklemediğimiz için oluyor.