Arkadaşlar günümüzde gelişen bir çok ai vb teknoloji sayesinde daha önce 1-2 ay gibi bir sürede ürettiğimiz yazılım ve web uygulamaları şimdi 1 hafta da meydana getirilebilmekte ve bilinçli olunca gayet kullanışlı olmakta.
Sizden istediğim pardus özelinde olabilir ya da linux temelinde ihtiyaç duyduğumuz yazılımlar, işlerimizi kolaylaştıran programlar, vb. fikir üretip burada yazmanız.
Bu sayede geliştirici arkadaşlar ellerinden geleni yapıp bir ihtiyaca çözüm olabilir.
tarikvardar.com.tr web sitemde bazı uygulamaları yayınlamaya başladım. Hadi elimizi taşın altına sokalım.
Müthiş, ilginç, değişik fikirlerinizi bekliyorum.
Şahsım adına html, css, php, sql, javascript, ajax, python, android vb ilgilenmekteyim. Elimden geldiğince hem destek, hem bilgi, hem projeyi sağlamak isterim. (Ben olmazsam da başkalarına referans olabilrisiniz)
Hadi gelsin parlak beyinlerden program / proje fikirleri !
güzel fikir, tek sorun bunları “geliştireceklerin” “geliştirecekleri” programları kendilerinin geliştirmemesi olacak. o sorunu da çözersek mükemmel olur ha?
Kimin nasıl yaptığından ziyade ortada bulunan bir ihtiyacın giderilebilmiş olması daha önemli değil mi? Mesela ai karşıtıysanız bir progrgramın ai yada insan yamasını anlayacak bilginiz varmı? Bilginiz varsa neden yapmadınız gibi paradokslar var.
asıl her şeyi ai ile yazanların bu konuda bilgisi var mı? ayrıca, yapay zeka ile yazılan kod her haliyle kendisini belli ediyor. özgünlüğün çarpıcı eksikliğinden bile o kadar belli ki, ah bir bilseniz!..
ben ise asla yeterince bilgim var demedim, ama ben bu işi kendim, emeğimle yaparak öğreniyorum.
eğer bu öğrenme sürecinde aslında kendi ellerimle yazdığım her kod satırını yapay zeka denilen, artık bir aracın ötesine giden varlığa yazdırıp, bir de üzerine “shebang’ına kadar yapay zeka yazdı ama programcısı benim” deseydim çok komik olurdu, öyle değil mi?
bakın, programlama sadece ihtiyaç giderme değildir, olamaz da. programlama bir sanatdır, ve en az saygı duyulan da odur. bir “şair”, harfi harfine yapay zekanın yazdığı bir şiiri, “bunu yapay zeka yazdı ama ben şairiyim” diye pazarlasa ne kadar alay konusu olurdu değil mi? veya bir “ressam”, boyası boyasına yapay zekanın oluşturduğu resmi, “bunu yapay zeka çizdi, ama ressamı benim” deseydi kimse adını bile anmazdı dimi? o zaman neden programlamada her bloğunu yapay zekanın yazdığı betiği “ben geliştiricisiyim” diye pazarlıyorsunuz? siz programlamayı bilseniz bile bu gidişle her şeyi unutursunuz. bir de programlama bilmeden bunu yapanları düşünün. içler acısı!
şimdi belki “programlama sanat değildir ki” diyebilirsiniz. eh, hiç kendiniz yapmadınız ki, nereden bileceksiniz!
Önceki mesajlarda şahsım adına “html,css,sql,javascript,ajax,python,php vb.” bildiğimi yazdığım halde önemli bir şey ekledim. Kendi başıma 2-3 ay süren projeleri kısa zamanda hallediyorum. Bir keresinde onlinepoomsaechamp.com diye uluslararası Taekwondo şampiyona sitesi yaptım ve 3 -4 yarışma boyunca aktif olarak lisanslı şekilde kullanıldı. Tek başıma 3 ay kodlamak ile uğraştım. Şimdi ise 20 günde tamamlanabilir (ai olmasına rağmen 20 gün) zaman herşeydir. Size katıldığım konu zaten kodlama bilmeyenin yapamayacak olması. Bana bazıları söylüyor, abi herşeyi ai yaparsa sana ne gerek var, cevabım şu 1al sana premium ai hesabı" kendin kodla görelim. Tabi ki işi bilenler yapmalı. Ama sonuçta fayda / zarar kapsamında bakınca ben çok katı değilim.
Hocam @Sadi hocam bir uygulamalar buluyor, aklın hayalin durur. Linux tarafında gerçekten “boşluğu” temsil eden, kaliteli uygulamalar. Kendisini takibe alın, beğendiği şeyler otomatik olarak sayfanıza düşer. (Tüh, kendisini casusladığım ortaya çıktı, operasyon iptal).
Benim elimde onlarca fikir var. Bunların çoğu çöp. Ama yine de yapacağım.
İkilemde kaldım. Eğer paylaşmazsam, benzerleri burada önerilir de yaparsınız, ben yaptığım zaman da sizden gördüm yaptım gibi olur. O yüzden beni azadedin hocam.
Ama Github’da birkaç saat dolaşsanız, mutlaka bazı fikirler bulursunuz (ben öyle yapmıyorum, gerçekten kendim fikir buluyorum).
YZ konusuna karışmayacağım. Kim nasıl istiyorsa öyle yapabilir. Devir değişiyor. Traktörün gelmesine birçok fakir çiftçi “haklı olarak” ağlamıştı. Ama savaşı traktör kazandı. Çiftçi haklıydı, ama zamanla traktörle yaşamayı ve bir tane de kendine almayı öğrendi. Geçmişte böyle oldu, gelecekte de böyle olacak.
Haa küçük bir not: Burada YZ resmi yapan ressam değil, ressam’ın fırçasıdır. İkisi ayrı şey.
Ben yatıyorum. YZ’yle şamataya yarın devam ederim.
Resimi sildim hocam. Sistem üzerine farklı masaüstü kurulunca haliyle farklı metin editörleri, video oynatıcılar, resim görüntüleyiciler, terminaller vs. kuruluyor ister istemez can sıkıcı durum maalesef. En güzeli ISO da gelen masaüstü ortamı.
O durum öyle; ek bir masaüstü ortamı kurarsanız, onun “goodies” eklentileri de kurulur. Daha önceki masaüstünü temiz kaldırıp, kalıntılarını bilerek elle silmelisiniz. Ama bu o kadar da kötü birşey değil bence.
Uygulama iyiydi bence. Elinize sağlık, güzel fikir.
Size yüzde yüz katılıyorum. Yapay zeka ile programlama ezbere iş yani. Bir uygulama için önce bir resim taslağı oluşturuyorum sonra bana bu resimdeki gibi bir uygulama yap diyorum. İlk yapılan uygulama bir nebze güzel ancak şunu da ekle bunu da ekle dediğim zaman uygulamanın içine ediyor. O sebeple yapay zeka ile uygulama yapmak yine bir programcının işi. Özellikle sıfırdan akademik bir uygulama falan yapmaya kalkışmak mümkün değil. Hani derler ya işi ehline bırakmak lazım. Kafamda çok çılgın projeler var ama maalesef yazılım bilgim zayıf. Arada yz ile bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Kendi bilgisayarımda kullanabileceğim uygulamalar.
Yapay zeka ile kod yazarken Sadece ilgili özelliğin kodlarını isteyin nereye ekliyeceğinizi öğrenin . Eğer ki istediğini yazıp tam kod ver dersen Bazen bişileri gereksiz görüp çıkarıyor yada kodları kompakt yapıyor . Oyüzden elle ekleme yapmak daha kararlı olabiliyor . Bozabileceği yerin tespitide kolay oluyor . tabi girinti hataları oluyor bilmiyen insan yaparsa öhöö . Bilmek şart . Yanlız bilenlerde doğuştan kod yazarı olarak doğmuyor . Herkez bahçesine domates biber ekse bişiler üretse Çiftçiler de bu duruma kızması ne kadar haklıysa bu konuda öyle .
Hocam bu işler için genç ve vaktin bol olması lazım. Bizim yaş 48 oldu. Benim Linux ile tanışmam yaklaşık 20 seneden fazladır. Sistem ile ilgili çok şeyi denedik tecrübe edindik. Hatta kendi ISO muzu yapmayı bile öğrendik. Zamanım sınırlı maalesef işlerim yoğun ayrıca iki çocuk var. Vakit buldukça kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Ama gençlere tavsiyem yapabileceğinizin en iyisini yapın derim. Kafa dinçken ve vaktiniz varken.
Evet ben de her projemde YZ kullandıysam belirtiyorum. Ancak hiç kodlama bilmeyen birisi için AI / YZ çok sorun çıkarabilir. Pro versiyon kullanmama rapmen minnacık değişiklikler istediğimizde sistemi komple bozabiliyor. Kafasına göre ekleme çıkarma yapabiliyor. O yüzden hem işi bilmek hem de çok detaylı ve dikkatli kontrol etmek lazım.
Bir ara python pyqt5 ile Vu metre yapmak istedim Sesin şiddetine göre değişik animasyonlar yapsın istedim . Fakat başka bişi oldu :))) Neydi ne oldu başka şeye çevirdim artık . Yapabilirsen bunu yap . Yanlız her sistemde nasıl çalışır o sıkıntı sanırım .
Mp3 ve mümkün olan diğer ses dosyalarının etiketlerini düzenleme/silme/albüm kapağı gömme uygulaması.
Linux tarafında yok mu? Var. Ama saçmalık derecesinde ve delicesine karmaşık. Aya roket gönermeyeceğiz, etiketleri düzenleyip/silip, bir resim sürükle bırak yapacağız.
-Çoklu dosyaları sol panele (liste) sürükleyip bırakma.
-Sol panelde istenirse tümünü seçme, istenirse birini/karışık seçme yaparak sadece onlara uygulama. Toptan uygulayabilme.
-Sağ tarafta QLine tarzı veri giriş yerleri, solunda,
Parça adı:
Sanatçı:
Albüm adı:
Yılı:
Hed:
Höd:
Şeklinde placeholder etiketler.
Sol alt köşede resim sürükleme-bırakma alanı. Sürüklenip bırakıldığında otomatik resize işlemi yaparak 400x400 yapar. En sağda, altta, Yeşil ya da mavi renkte Apply butonu, yanında iptal/kapat, yanında Language(çeviriden muaf olmalıdır), yanında Hakkında. Hakkındayla kapatı yer değiştir vazgeçtim.
Birde python pyqt5 ile yapmaya çalıştığım ve yaptığım (Yapay zeka ile- Sıfır Kod bilgisi ile) iş gördü ama nedense kalbim mutmain olmadı . Usb ye veri atarken bitti sanıp çekince verinin bozulmasından dolayı bir Yapay zeka ile uygulama yazdım .
*Usb den Bilgisayara - Bilgisayardan USB Taşıma Kopyalama
*Bilgisayardan - Bilgisayara (Başka hedeflere)
*Kopyalama veya Taşıma bitince Usb yi Güvenli çıkar yada Güvenli Çöz bütonlarının aktif olması
*Klasör ve Dosya seçimi . Aynı Dosya ve klasör seçim engeli
Kaynakğın hem Usb den Hem Bİlgisayardan seçim engeli .
Hedefte aynı dosya olduğunda uyarı
Kopyalama/Taşıma hızı , Kalan Veri miktarı ve Grafik takip
Ayarlar menüsüne Tema seçenekleri ve Otomatik Usb yi çöz yada güvenle çıkar .
Bütün bunları yaptı fakat güvenirliği tartışılır dı . İçime sinmedi. Bunu yaparsan iyi olur .
Evet bu benim aklımdaki projelerden biri. İsteyen geliştirebilir. Özellikle Pardus için böyle bir şey yapılsa efsane olurdu. İstediğiniz masaüstü ortamı ve uygulamalar ile gelen bir Pardus ISO