PTTKEP ve Tübitak Kamusm e-imza Uygulamaları Sertifika Görmeme Sorunu

Merhaba,

PTTKEP E-imza v1.0.18 ve Tübitak KamuSM E-imza Uygulamaları e-imza sertifika mı görmüyor. E-devlet e-imza uygulaması ve Arksigner uygulaması e-imza sertifikalarını görüyor ve sistemlere giriş yapabiliyorum. Sorun ne olabilir?


pale moon tarayıcısı indirip birde onunla deneyin sonuç ne olacak.

kullanılan java surumu ile alakalı hocam. Bir ara bendede aynı sorun vardı ama sonradan duzelttim. Şu anda pttkep e devlet hepsi çalışıyor. Ben de yuklu olan sürüm:


openjdk version “1.8.0_222”
OpenJDK Runtime Environment (build 1.8.0_222-8u222-b10-1~deb9u1-b10)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 25.222-b10, mixed mode


İmzaer kurmanız gerekiyor.

https://yazilim.kamusm.gov.tr/?q=/node/5

root@p4rdu5:/home/hsoz# java -version
openjdk version “1.8.0_222”
OpenJDK Runtime Environment (build 1.8.0_222-8u222-b10-1~deb9u1-b10)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 25.222-b10, mixed mode)
root@p4rdu5:/home/hsoz#

ben de sizinki gibi yüklü hocam. yine de ptt ve kamusm ler sertifikayı görmiyor. bu arada imzager’i de kurdum imzager çalışıyor ve e-imzalıyor.

Nasıl düzelttiğinizi hatırlıyor musunuz hocam?

Pardus içinde gelen java sorunluysa ona göre tedbirin alınması gerekir diye düşünüyorum. Kamu kurumlarında milli işletim sistemimiz pardus’u kullanıcaz. ama böyle sorunlar yüzünden yaklaşmak bile istemiyorum. milli bir işletim sistemi insana bu kadar çile çektirmemeli. biz bilgi işlemci olarak bunları yaşıyorsak normal kullanıcılara biz bunu nasıl kullandırıcaz. pardus 17 ilk çıktığında bu yukarı bahsettiklerim çalışıyordu. Sonradan güncelleme vs vs ne çkys ne eimza lar çalışmaz oldu. sürekli birşeyler bozuluyor. update-upgrade-dist-upgrade yapınca java web kullanılmayacak hale geliyor autoremove yaparsan da hiç çalışmıyor vs vs. sonra bir daha kurmakla uğraşmak zorundasın. vatandaşlarımıza biz bunu kullandıracaksan öncelikle kurumların buna örnek olması gerekir. vatandaşlara örnek olmak için kurumlar bunu kullandıkça sevdirebiliriz, alıştırabiliriz.

benim önerim işletim sistemini kurduktan sonra kurum gruplarının örneğin sağlık bakanlığı ihtiyaçları doğrultusunda hazır kurulacak veya çalıştırılacak kodlar olmalı. ben sağlık bakanlığında çalışıyorum. pardus’u kurdum bu hazır komutlar bütünlüğünü sağlık bakanlığı ihtiyaçları doğrultusunda gerekli programların tanımlanmasından sonra çalıştırdım. ve e-imza, çkys (java web) java vb. bütün program ve eksiklerin kurulup çalışır duruma gelmesi.
kullanıcı olarak ihtiyaç duyduğu ekstra diğer uygulamaları kurabilir zaten.

2 Beğeni

Hocam bir suru şey yaptım hatırlamıyorum şimdi. bende 19 yuklu sıfır kurulum yapmıştım. icedtea’yı kaldırıyorum ben. ilk başta ve diğer javaları kuruyorum.
Önerinize gelincede biz windows u yazan arkadaşlara bize özel program yazın diyemediğimiz gibi geliştirici ekibe de bunu dememizin doğru olmadığını düşünüyorum. İhtiyaçlarımızı daha net bir şekilde belirleyerek bunu başka kuruluş veya özel sektöre yaptırmamız gerek diye düşünüyorum. Yada gerekirse üniversitelerle işbirliğine girilerek yapılabilir kanaaatindeyim.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.