PXE-Boot Hakkında

Merhaba
Diğer linux sürümlerinde olduğu gibi Pardus’a da Pxe desteği geldi.
Ancak ağ üzerinden diğer bilgisayarlara Pardus kurulumu yapılabilen bu sistem ile ilgili kaynak sıkıntısı çekiyorum.İngilizce kaynaklara baktım ama hepsi farklı farklı anlatıyor bir türlü istediğim seviyeye ulaşamadım.Elinde konuyla ilgili kaynak olan var mı ?(İngilizce de olabilir).
Ayrıca Pardus’a ait netboot dosyalarını indiremedim nasıl indirebileceğim konusunda yardımcı olabilecek var mı ? Aşağıdaki linke ulaştım ama nasıl indireceğimi çözemedim(wget ile indirmeyi denedim istediğim sonucu vermedi)
http://depo.pardus.org.tr/pardus/dists/onyedi/main/installer-amd64/current/images/netboot/
Ayrıca internetteki debian anlatımlarında netboot dosyasını ayarladıktan sonra indirmeyi internetten yapıyor.Yani giriş ekranından kurulumu seçtikten sonra gerekli dosyaları internetten indiriyor.Ben ise tamamen lan üzerinden kurulum yapmak istiyorum.Anladığım kadarıyla bunun 2 yolu var:
1)NFS Server ile
Bunun için gerekli server kurulumlarını yaptım ama maalesef client makinede istediğim sonuçları vermedi.(Nfs-kernel-server)
https://belge.pardus.org.tr/pages/viewpage.action?pageId=8028199

2)Repo mirrorlama ile
Repo mirror konusunda ise aşağıdaki anlatımda en son apt-mirror -c apt-mirror kısmındaki hatayı çözemedim
https://belge.pardus.org.tr/display/PYMBB/Pardus+Repo+Mirrorlama

Umarım açıklayıcı olmuşumdur.
Herkese iyi çalışmalar.

1 Beğeni

İyi günler hocam.
Ben 2017 senesinde pardus pxe boot için bi kaç çalışma yapmıştım. Kamu hastanelerinin o zaman bir göç projesi vardı. O zamanlar 17.1 ile gerçekleştirdiğimizde tftp server ile

netboot=nfs nfsroot=ip:/dosya/yolu

gösterdiğimde pardus da build paketlerinde nfs-common olmadığı için mount edemiyordu. Docker üzerinde netboot yapılması için sağolsun tübitak bize örnek bir docker image yollamıştı. Ama kullanılan Debian9 netboot arşiv dosyalarıydı ve iç ağda bir repo oluşturmamız gerekiyordu bunun için. Neyse biz oluşturduk preseed dosyasını düzenledik attık tftp server a . 45 dakikada yüklemesini geçtim birde hata veriyor. Başında bekleyeceksek ne anladım bu işten dedim. Çünkü o sıralar usb ile imajları 5 dakikada atabiliyorduk. Sonra dedimki ya dedim biz imajı neden bir nfs-server a yüklemiyoruz bu sayede clonzilla ile nfs den imaj çekebiliriz. Nfs-server ile 55 saniyede imajlarımızı çekebiliyorduk artık bu yaygınlaştırmada bize bir avantaj sağlamıştı. Sonra clonziilayı pxe boot ile ağdan yükleyelim dedik. Başardıkta zaten live çalışıyor 200 mb iso anında yükleniyordu. Bilgi-işlem personeli buna pek sıcak bakmadı zaten çoğu dhcp snooping den bir haber olduğu için istemediler. Ama bunun hakkında bir geliştirme yapılıyor galiba. ftp yada webdav ile denenebilir aslında.
https://www.howtoforge.com/tutorial/install-debian-9-stretch-via-pxe-network-boot-server/ bu adres işinize yarayabilir. Eğer hız için istiyorsanız drbl server kurmanız tavsiye ederim. https://drbl.org/ bu adresten indirebilirsiniz. İmajınızı yüklersiniz ve 100 istemciye aynı anda pardus imajını atabilirsiniz. İPXE ve libvirt kullanarak yalnızca HTTP ile kolay PXE boot da yapabilirsiniz. Ama elinizde az istemci var ise ve hub ile network dağıtımı yapıyorsanız bence pxe-boot a bulaşmayın. Onun yerine isoyu editleyin. Kurulumda yüklemesini istediğiniz paketleri preseed dosyasında bildirin ve isonuzu birleştirin. Şahsen ben tübitağın Spacewalk tarzı birşey yazmasını bekliyorum. Bir ara bunun dökümanını hazırlamıştım ama sitem kapandı bende yedek almadım pardus live için söyle bir kısa tanıtım videosu çekmiştim PARDUS live PXE boot trailer - YouTube . Ama yukarıdaki belirttiğim ilk site işinize yarayacaktır.

4 Beğeni

Merhaba

Pardus PXE için döküman vardı kaldırıldı. Sebebi nedir?
Ekran%20G%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BCs%C3%BC%20-%202019-04-16%2014-36-11

Sebebi ve çözümü hakkında hiç bir fikrim yok.
Ne yapacağım?
@cuneyt.ulusoy
Şuan belge.pardus.org.tr erişimde yok, yolda kaldım

@raskannikof Site bakımda daha sonra tekrar deneyiniz.

1 Beğeni

Teşekkür ederim @cuneyt.ulusoy

Merhaba belge.pardus.org.tr açılmış ama pxe ile ilgili olan döküman yok. Daha önce vardı. Birde pardus PXE ile boot edilebilir yazıyordu. Ama olmuyor. netboot sorunlu

Apr 17 11:39:09 anna[1773]: 2019-04-17 11:39:09 URL:http://depo.pardus.org.tr/pardus//dists/onyedi/Release [22557/22557] -> "/tmp/_fetch-url_net-retriever-2119-Release.2123" [1] Apr 17 11:39:09 anna[1773]: 2019-04-17 11:39:09 URL:http://depo.pardus.org.tr/pardus//dists/onyedi/Release.gpg [473/473] -> "/tmp/_fetch-url_net-retriever-2119-Release.gpg.2133" [1] Apr 17 11:39:09 net-retriever: gpgv: Signature made Mon Mar 4 08:18:08 2019 UTC Apr 17 11:39:09 net-retriever: Apr 17 11:39:09 net-retriever: gpgv: using RSA key 026440E60FE45435 Apr 17 11:39:09 net-retriever: Apr 17 11:39:09 net-retriever: gpgv: Can't check signature: No public key Apr 17 11:39:09 net-retriever: Apr 17 11:39:09 net-retriever: error: Bad signature on /tmp/net-retriever-2119-Release. Apr 17 11:39:36 anna[1773]: WARNING **: bad d-i Packages file
Böyle log atıyor ne yapacağım?

Kolay gelsin pxe konusunda bir gelişme varmı?

Teşekkür ederim

2 Beğeni

Benim açımdan gelişmeler şöyle:
Gerekli belge olmadığı için deneme yanılma yolu ile şu noktaya gelebildim.Preseed dosyası ile indirmiş olduğum netboot dosyasını konfigüre edebiliyorum.Pardus depoları yerel server a mirror ettim ve preseed dosyasında repo olarak bu server ipsini verdim ancak kurulum sırasında dosyalar indirilemiyor hatası alıyorum.(Benim asıl amacım repoları lokal’e indirip internet olmadan tamamen otomatize bir kurulum yapmaktı).Ancak preseed dosyasında mirror olarak depo.pardus.org.tr verdiğim zaman indirme işlemi yapıyor ve kurulumu gerçekletiriyor(verilen bir kaç hata dışında tabi ki).Bu arada bu yerele mirror ettiğim server doğru çalışıyor ve ağdaki kurulu pardus bilgisayarlara repo oalrak bu adresi verdiğimde update ve yüklemeleri başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor.

Bir de nfs ile denedim.Onda da kurulum ekranı geliyor ama sistemin kurulumuna geçmiyor.
Gerekli dökümanlar olmadığı için bu işe topluluk içinde çözüm getirmemiz gerekiyor.
Herkes tecrübelerini yazarsa çok iyi olur.
İyi çalışmalar

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.