.py dosyasının çift tıkla çalışmama sorunu

Merhaba. Yeni bir pardus kullanıcısıyım. Soru forumlarda binlerce kez sorulmuş ancak her söylenileni yapmama rağmen .py uzantı python scriptlerimi çift tıklayınca çalıştıramıyorum.
Kodun başına !# /bin/usr/python3 yazdım.
Dosyanın olduğu klasörde uçbirimden chmod +x tree.py yaptım.
Sağ tık → izinler → dosyayı program gibi çalıştır seçeneği işaretli.
Kurulu sürüm: Python 3.9.2
Yardımlarınız için teşekkürler.

Bir de başına şunu yazmayı dener misiniz?

#!/usr/bin/env python3

Malesef yine olmadı. Sağ tıklayınca “Çalıştır” yazıyor en tepede. Aslında executable olmuş ama run etmiyor. Python launcher mı kurmak gerekiyor?

Yanlış kullanım;
!#/usr/bin/env python3

Doğru kullanım;
#!/usr/bin/env python3

1 Beğeni

bilgisayara python yüklemek gerekiyor mu?
uçbirime python3 -V yazınca Python 3.9.2 yazıyor. Bu python kuruludur anlamına mı gelir?

python dosyanızın ilk satırına #!/usr/bin/python satırını ekledikten sonra dosyanıza çalıştırma sudo chmod +x dosyanız.py şeklinde izni vermeniz yeteridir.

1 Beğeni

pardus 19’da denedim oluyor. Pardus 21’de olmuyor.

Temiz kurulum Pardus 21 ile aynı şekilde denedim sorunsuz çalıştır. Sadece ilk satırda python yerine python3 yazmanız gerekiyor.
#!/usr/bin/python3

1 Beğeni

Kaan Bey,
Yardımınız için çok teşekkürler ancak son bir sorum olacak. Benim .py dosyam indirilenler klasöründe. Sağ tık terminali başlat ve sudo chmod +x code.py yazıyorum. acaba dosyanın konumu önemli mi?

Dosyanın konumu önemli değildir. Ben Masaüstünde deneme yaptım. Türkçe karakterler mevcut dosya yolunda ve har hangi bir sorun yaşamadım.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.