Python Sorunu (çalışmaması)

Pardus’ta python kodlamak istiyorum Pardus’a daha yeni geçtim ancak yazdığım kodları ne terminalde ne de masaüstünde çift tıklayarak çalıştıramadım.

Python kullanmıyorum ama bildiğim kadarıyla Pardus’ta Python yüklü geliyor.

Uçbirimde kodların olduğu dosya adından önce python ya da python3 komutunu koydunuz mu?

1 hafta önce ben kullandıydım python.
python3, python2 veya py, python komutlarını br deneyin.

Bir de pycharm indirin tavsiye ederim, tam teşekküllü program. Terminalde zor olabilir.

peki dosyaya çift tıklayınca direk neden açılmıyor terminallemi sürekli çaliştiracağız

Sadece Linux’da değil, Windows ve macOS’da da öyle. İllaki Komut satırından ya da GNU/Linux’daki ikamesi Uçbirim’den çalıştırmak zorundasınız

1 Beğeni

O dosya bir çalıştırılabilir dosya değil. O dosya bir kaynak kod dosyası, yani bir metin belgesi. Bilgisayarlar kaynak kodu anlayamaz ve çalıştıramaz. Siz uçbirimde python komutunu kullanınca o kaynak kodu bilgisayarın anlayacağı dile çeviren bir program çalıştırmış olursunuz. Böylece bilgisayar o kodları çalıştırabilir.
Yine aynı sebepten dolayı çift tıklayınca bir metin düzenleyicisinin açılması gerekiyor. Çünkü uzantısı ne olursa olsun, o bir metin belgesi.

windows ‘py’ uzantılı dosyaları python ile ilişkilendirerek çift tıklayınca direk açılıyor ama linux te bu böyle değilmiş herhalde terminalden bazı kodlar yada bazı yöntemler ile olabiliyormuş diğer forum sitelerinde öyle gördüm ama bu benim için sıkıntı değil ben sistemsel sadece bende olan bir hata zannettim bunu bu yüzden sordum cevaplarınız için teşekkürler

1 Beğeni

Kaynak Kodun en başına, Python3 kullandığınızı varsayarak;
#!/usr/bin/python3
yazıp daha sonra masaüstünden program için kısayol oluşturabilirsiniz. Bu sayede kısayola çift tıklayınca programı direkt çalıştırabilirsiniz.

Ekran görüntüsü_2020-12-29_18-56-32

2 Beğeni

@arif’in cevabına ek olarak şunu söylemek isterim; #!/usr/bin/python3 komudu sadece Linux’larda çalışır. Eğer uygulamanızı Windows’a veya MacOS’a da çıkaracaksanız o işletim sistemlerindeki #!/usr/bin/python3 kodunu kullanmaya gerek kalmaz. Hatta hata bile alabilirsiniz.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.