QFast Image Resizer

Windows kullandığım yıllarda sıkça başvurduğum bir yazılım gerekliydi. Uzun süredir erteliyordum bu gece aradan çıkarayım dedim. (Şu anda saat 6’ya 5 var ve sabaha kadar bununla uğraştım :slightly_smiling_face:)

Bahsettiğim şuydu:
image

Benimki daha güzel. Panele sabitleyin lazım olunca kullanın.

Alın siz de kullanın. En azından depolayın, bir gün lazım olur belki.

QFast

Ekran görüntüsü_2025-12-19_05-48-03

Yazacak pek birşey yok, bildiğin program işte içine sürükle bırak, yap de tamamdır.

Fazla bir bağımlılığı yok, pythonun kendi dahili araçlarını kullanıyor zaten.

Python3
PyQt5
python3-pil

Debian ya da Pardus’un apt deposundan saniyeler içinde indirilip kurulur.

Bir sorunuz olursa sorun.

İndir:
Lütfen takip eden mesajlardaki güncel sürümü indiriniz.

Özgür kullanımlar.

EDİT:
Uykusuzum, kafa gitmiş. “Do!” nedir arkadaş?! Keşke “Resize” yazsaydım. Neyse o öyle gitti.

İyi çalışmalar.

4 Beğeni

Elinize sağlık.
Ben bu işlemleri dosya yöneticisinde sağ tıkla yapmayı daha pratik buluyorum fakat bu benim kullandığım ImageMagick convert komutunu içeren kabuk betik + basit bir grafik arayüz (YAD) yönteminden daha iyi tabii.
Eğer qfastresizer.py resim.jpg şeklinde de (bu durumda “sürükle-bırak” bölümü olmadan) çalışabilse, harika olur bence. :wink:
Bir de, istenen boyutlar hem genişlik hem yükseklik belirtilince oranın korunması mümkün olmayabiliyor (altta korunması işaretli olsa bile). Bunun belirtilmesi ya da bir şekilde çözüm bulunması iyi olabilir.

1 Beğeni

Şimdi fark ettim, burada önemli bir sorun da var:
Yeniden boyutlandırma işlemi sırasında tüm metadata (EXIF vs. bilgileri) yok oluyor.
Önemsiz bir sorun: Hiçbir bilgi girişi yapılmadan tıklayınca aynı boyutlarda bir dosya daha üretiliyor.

1 Beğeni

QFast Image Resizer Güncellendi !!!

@Sadi 'nin tüm önerileri gözden geçirildi ve yeni sürüme eklendi, bug’lar çözüldü. Do!, hoş bir hatıra olarak bırakıldı.

db4ac154577ac23c115ea07f30111d722

Programın yeni sürümü yayındadır. Lütfen takip eden mesajlardaki github linkine başvurun.

Terminale
qfast help
yazmayı deneyin.

Önerilere hala açığım.

1 Beğeni

Harika! Elinize sağlık!
İstek üzerine yeni öneriler :smiley:

1. “Resize” veya “Proceed” yerine “hatıra” olarak “Do!” elbette kalabilir fakat İngilizce “Do it!” daha uygun olur bence.
  2. Komut satırından kullanımda “resampling” yöntemi olarak mevcut LANCZOS genel olarak kullanışlı olmakla birlikte, belki bu da tercihli yapılabilir.
  3. DEB dosyası içindekilerin tümünün chown root:root olması daha uygun olabilir.
  4. Son olarak, DEB dosyasının kurulum işlemine QFastResizer’ın dosya yöneticisinin bağlam menüsüne eklenmesinin istenip istenmediği soran ve istenirse belli başlı birkaç dosya yöneticisine (ör. Thunar, Dolphin, Nautilus) bunu ekleyen bir betik dahil edilmesi kullanıcılara büyük kolaylık sağlayabilir.

1- İngilizce bilmediğimiz ortaya çıktı :grin: (Sonradan EDİT: Buton ismi “Do it!” oldu.)

2- LANCZOS ve NEAREST çoğu kullanıcının pek kullanmayı tercih etmeyeceği birşey. Daha doğrusu, fotoğrafın “en az bozulmayla” dönüşmesini isterler. NEAREST’i ise pek tercih edeceklerini sanmıyorum, cidden çok bozuyor. Aslında onu seçenek olarak eklemeyecektim, ama özellik fazla gibi görünsün istedim. Bu isteğini eklemeyeceğim (gerek olmadığı için).

3- Chown root:root yaparsam program kötü niyetli kişilerin saldırı amaçlı kullanmalarının önüne geçer. Ama bu kez de her işlemde parola mı sorar acaba… :thinking: Hiç anladığım bir durum değil. Bunu araştırıp YZ’ye bir sorayım. Olmadı uygularım. (EDİT: Sordum ve mahçup oldum, tam tersiymiş. Bundan sonra bütün programlarımı böyle paketleyeceğim)

4- Bunu maalesef yapamam. Yapmak istemediğimden değil de, contex menüsüne bir işlem bağlamak cidden çok zor. Biliyorsun ben “gerçek bir yazılımcı” değilim. Geçen gün iki ayrı uygulamayı contex menüye bağlamaya çalıştım ama yapamayıp bıraktım. Sinirlerim bozuldu. Kendime güvenim bitti :slightly_smiling_face: Hani şu USB-kopyalama bitimini söyleyen eklentiydi birisi. Sıkıntılı iş cidden.

Ama şöyle yapabilirsin. Eğer sağtık menüye müdahale etmeyi biliyorsan, program zaten consol komutlarını desteklediği için yapabilirsin. Ben mi? Ben yapamam abi :grin: Olmuyo.

Taze Sürüm Yayında !!!

“Do!” butonu “Do it!” yapıldı (utanç, utanç ve daha fazla utanç…)

Dosyalara “root:root” atandı. Artık içerikteki tüm dosyalar, resimler de dahil, root’a ait.

Diğer önerileri makul sebeplerden yapamadım.

Teşekkürler @Sadi .

Geribildirimlere ha… geribildi… eee şey… ge…

Bir sıkıntı çıkarsa bildirin :rofl:

1 Beğeni

Dosya yöneticisi bağlam menüsünün kullanıcı tarafından kolayca zenginleştirilebilmesini şahsen çok önemsiyorum ve dolayısıyla masaüstü ortamı tercihimde önemli rol oynuyor.
Bu konuda GNOME çok kötü (Nautilus zamanla Nautilus olmaktan çıktı). XFCE ve Cinnamon oldukça iyi. Fakat şahsen en kullanışlı bulduğum, KDE Plasma’nın Dolphin dosya yöneticisi.
İster /usr/share/kio/servicemenus, ister ~/.local/share/kio/servicemenus klasöründe basit bir metin yazıp .desktop uzantılı bir isimle kaydetmek yetiyor.
Örneğin, image-actions_servicemenu.desktop adını verdiğim dosyanın bir bölümü şöyle:

[Desktop Entry]
Type=Service
MimeType=image/*;
Actions=_SEPARATOR_;convert;_SEPARATOR_;resize;_SEPARATOR_;crop-center;crop-margins;crop-fixed;_SEPARATOR_;rotate;enhance;grayscale;invert;sepia;border;watermark;_SEPARATOR_;qr2txt;OCR
Icon=edit-image
X-KDE-Priority=TopLevel
X-KDE-StartupNotify=false
X-KDE-Submenu=Image Actions

[Desktop Action resize]
Name=Resize…
Icon=image-resize-symbolic
Exec=“$HOME/.local/share/kio/servicemenus/image/resize-image.zsh” %F

1 Beğeni

Bir sürü resim işleme özelliği eklediğinizi görüyorum. Bu gece sabaha kadar ben de bu işlemleri yapan bir toolbox tasarlıyordum. Arayüz açılacak ve bu program da dahil, croptur şudur, budur, birçok özellik kullanılabilecek. Her özellik ayrı bir pencerede açılıyor. Ama temel mantığı tam oturtmadım. Yapıcam. :+1:

1 Beğeni

Evet, ben çoğu resim işlemlerini dosya yöneticisinden sağ tıkla (küçük bir kabuk betiği/shell script yazarak) yapmayı seviyorum ve bütün bunları kolayca yapmamı sağlayan Dolphin dosya yöneticisine aşığım. :wink:
(Bu alt menü çok kalabalık olunca EXIF işlemlerini ayrı bir alt menüye aldım)

1 Beğeni

Eeeey Adobe! Sen kimsin yeaa!!!

coming soon…

giphy

1 Beğeni