Merhaba aşağıda ki ekran görüntüsünde görüldüğü üzere ramde yer olmasına rağmen neden takas alanı doluyor? Pardus 23.4 (backports) kurulu. Pardus 23.3 de böyle bir sorun yaşamıyordum? Sistem takılmaya başlıyor. Yeniden başlatıyorum bir müddet iyi gidiyor sonra kısa donmalar yaşayınca bakıyorum yine takas dolmuş ramde boş alan var.
cat /proc/sys/vm/swappiness
Uç birime bunu yazıp çıkan değer Yüzde kaçdan sonra takas alanının devreye girdiğini gösteriyor . Bir kontrol et bakalım . Ona göre yönlendirme yapılabilir . Ben Gnome 23.4 'e göre cevap verdim . Bütün sürümlerde aynımıdır bilmiyorum .
Eğer 60 ise %60 dan sonra takas alanı devreye giriyor demektir . Bu çıkan değeri 0 olarak ayarlarsanız RAM bellek tamamen dolmadan takas alanını kullanmaz. Bu değeri kalıcı olarak değiştirmek istiyorsan . İlk önce Uç Birime (Gnome ye göre anlatıyorum Dosya yöneticin nedir bilmiyorum . Bende Nautilus) sudo nautilus
yaz . Şifreni gir .Dosya yöneticisi açılacak . etc/sysctl.conf
dosyasını metin dosyası ile açarak Satırın en sonuna vm.swappiness=0
komutunu ekle . Sonra değişiklikleri uygulamak için terminale sudo sysctl -p
yaz . İşlem tamamdır . cat /proc/sys/vm/swappiness
bu kodla değişip değişmediğini kontrol edebilir . Kod ile kontrol etmek istemiyorsan . proc/sys/vm/ girip swappiness text ile açıp kontrol edebilirsin . Not Proc/sys/vm/swappiness girip oradan değeri değiştirmeye kalktığında anlık olarak değişiklik yapılır çünkü bu klasörler geçici veri . Değiştirsende reset atınca varsayalana geri dönüyor .
RAM bellek ve takas kullanımı için ön tanımlı değerler genel olarak iyi sonuç vermekle birlikte yeni donanım özellikleri (ör. yüksek RAM, SSD vb.) göz önünde bulundurularak /etc/sysctl.conf
dosyasına vm.swappiness=10
, ve /etc/default/grub
dosyasındaki GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=
satırına zswap.enabled=1 zswap.compressor=zstd
kernel parametrelerinin eklenmesi öneriliyor.
Bunun gibi Linux konularında Claude ve DeepSeek yapay zeka uygulamaları oldukça iyi danışmanlık hizmeti veriyor.
bende aynı dertten yakınıyordum . Yapay zeka ile çözüme ulaştım . Öğrendiğim bilgiyi paylaştım . Yapay zekanın her dediğini yapmadan öncede bir yedek almak gerektiğinide tecrube ettim
Cevaplarınız için teşekkürler. değeri 0’a çektim. bakalım ne olacak. aslında olağan durum mu? yoksa bir problem mi? cevabını bekliyordum.
@VtnTr Ben şimdiye kadar “keşke yedek alsaydım” diyeceğim bir durumla karşılaşmadım ve zaten hem Clonezilla, hem Timeshift ile düzenli yedekleme yapıyorum, fakat böyle bir uyarı mutlaka eklemek gerekir onu tavsiye ederken, haklısınız. Bazen yapay zeka = geri zeka şeklinde bir denklemle karşılaşılabiliyor - sonuçta nun da kusurlu insanın kusurlu ürünü olduğunu unutmamak gerek.
Ben Pardus da yeniyim daha . Kod bilgim yok . Bİşiler ile karşılaştıkça çözüm buldukça öğreniyorum . O yüzden benim gibi insanlar için yedek almak önemli(TimeShift kullanıyorum) . Yapay zeka bazen ilk başta diyeceğini en son öneriyor . Tüm tuşlara basmış gibi oluyor ozaman:) öyle olunca bilmeden kodlar yazdım durdum ne işede yarar bilmiyom . Yedekten geri dön çözüm oluyor .