Raspberry Pi 4 ve pardus kurulumu

Elimdeki Raspbery Pi4 üzerine Raspbery İmager ile Pardus kurulumu yaptım. Fakat dosya sistemi üzerinde root klasörü üzerinde kırmızı bir çarpı işareti mevcut. Bunu kaldırmanın bir yolu var mı ya da neden böyle bir durumla karşılaşıyorum.

1 Beğeni

Merhaabalar, Raspberry Pi 4 üzerine Pardus kurulumunu tamamladıktan sonra root (/) dizini üzerinde görülen kırmızı çarpı işareti genellikle şu nedenlerden kaynaklanabilir Olasi sorunları tespiti ve olası çözümleri için adımları takıp ediniz:

Olası Nedenler:

1. Dosya Sistemi Yetkilendirme Problemi:
  • Root dizinine erişim izni yalnızca root kullanıcıya ait olduğu için normal kullanıcı olarak giriş yaptığınızda erişim sınırlı olabilir ve bu durum kırmızı çarpı ile gösterilir.
  1. Dosya Sistemi Hata Kontrolü (FSCK) Gerekliliği:
  • Dosya sisteminde bir hata olabilir ve bu hata sistemi salt okunur (read-only) moda almış olabilir.
  1. Yetki Sorunları ve Grup Ayarları:
  • Kullanıcı hesaplarının root grubuna dahil olmaması durumunda bazı yetki sorunları yaşanabilir.
  1. Mount (Bağlama) Sorunları:
  • Pardus, microSD kartı düzgün bağlayamamış veya otomatik bağlama sırasında bir hata oluşmuş olabilir.

Çözüm Önerileri:

1. Yetkileri Kontrol Etmek

Terminali açarak aşağıdaki komutları çalıştırarak root dizininin izinlerini kontrol edebilirsin:

ls -ld /

Çıktı şu şekilde olmalıdır:

drwxr-xr-x 18 root root 4096 Jan  1 00:00 /

Eğer farklı bir kullanıcı görünüyorsa, şu komutla izinleri düzeltmeyi deneyebilirsin:

sudo chown root:root /
sudo chmod 755 /

2. Disk ve Dosya Sistemi Kontrolü (FSCK)

Öncelikle SD kartın dosya sistemini kontrol etmek için şu adımları takip et:

1. Sistemi kapat ve Raspberry Pi’yi başka bir Linux bilgisayara bağla.
  2. Terminalde aşağıdaki komutu çalıştır:
sudo fsck -f /dev/mmcblk0p2

(Eğer SD kartın kök bölümü farklı bir isimde ise lsblk komutuyla kontrol edebilirsin.)
3. İşlem tamamlandıktan sonra SD kartı tekrar Raspberry Pi’ye tak ve sistemi aç.

3. Salt Okunur Moddan Çıkma

Eğer dosya sistemi salt okunur moda geçmişse, bunu kontrol etmek için aşağıdaki komutu çalıştır:

mount | grep ' / '

Çıktıda (ro) ibaresi varsa sistem salt okunur modda demektir. Bunu düzeltmek için:

sudo mount -o remount,rw /

Bunu kalıcı hale getirmek için fstab dosyasını şu şekilde düzenleyebilirsin:

sudo nano /etc/fstab

Satırda defaults yerine rw ekleyerek kaydet:

/dev/mmcblk0p2 / ext4 rw,defaults 0 1

4. Root Yetkisiyle Deneme

Dosya yöneticisini root yetkisiyle açarak kontrol edebilirsin:

sudo thunar

Eğer kırmızı çarpı işareti kayboluyorsa, bunun sebebi yetki sorunudur ve root yetkisi gerektirdiği anlamına gelir.

5. Güncellemeleri Kontrol Etme

Pardus sisteminde bazı hata düzeltmeleri yapılmış olabilir, bu yüzden sistemi güncelleyerek sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol etmelisin:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y
1 Beğeni

Bir de eğer mümkünse Rasbian üzerinden Pardus kurulumunu nasıl yapabilirm?

İlginiz için teşekkürler.
Ben Pardus ve Linux sistemlerinde yeniyim. Henüz 1-2günlük bir kullanıcıyım. Dediklerinizi uyguladığımda şu sonuçları alıyorum;

1 - ) ls -ld / komutunu girdiğimde şu sonucu aldım. Verdiğiniz çıktı ile benzer.
drwxr-xr-x 21 root root 4096 Eyl 7 2023 /
pardus@pardus:~$

2 - ) Bu adımı şimdilik yapamadım, başka bir sistemim şu an için yok, ancak sonra deneyeceğim.

3 - ) mount |grep ’ / ’ dediğimde aşağıdaki çıktıyı alıyorum.
/dev/mmcblk0p2 on / type ext4 (rw,relatime)
pardus@pardus:~$
4 - ) sudo thunar komutunu kullandığımda root üzerindeki kırmızı çarpı kayboluyor. Ayrıca diğer klasörler içindeki bazı dosylarda bulunan çarpılarda kalmış gözüküyor. Anladığım kadarı ile bahsettiğiniz gibi bir yetkilendirme sorunu söz konusu.

Bu durumda iken sistem güncellemesi de tam olarak tamamlanmıyor ve eksiklikler kalıyor.

Kurulum için pardus 21,5 Raspbery Pi4 beta dosyasını kullanmıştım. Bunu yerine Rasbian sistemini kurup, üzerine Pardus 23 kurulumu yapsam olur mu acaba?

Dosya Dizin Sahipliğini Değiştirmeyi Deneyebilirsiniz Ama Riskli Olur Root dan Kullanıcı Adınıza Çemeyi Deneyebilirsiniz. Ama Kök Dizini Yapısı Gereği Zaten Değiştirme Korumalı Olduğundan Yapmanızı Tavsiye Etmem. Home dizininizi Aktif Şekilde Kullanabiliyorsanız Sorun Yok Onun Haricinde Kök Dizini Zaten Olması Gerektiği Gibi

1 Beğeni

İlginiz için teşekkürler…

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.