Bildiğimiz üzere Raspberry Pi tek kartlı bilgisayar dünyasını kuşatmış durumda. Alternatif olarak Orange pi gibi kartalar var. Ve rpi gibi sistemlerde kendi dağıtımımızı yapmak istediğimizde genellikle kod yapısı eski sistemler oluyor ve belgelendirme eksiği oluyor.
Ülkemizde geliştirilen* kart ile bir çok konuda eksik olan kısmılar düzeltilmeye çalışıldı.
SDK tabanı make gibi anlaşılması güç bir sistem yerine yaml tabanlı taskfile sistemi kullanıldı.
3 komutla kendi dağıtımınızı istellerinize göre yapabiliyorsunuz.
minimal, tek uygulama çalışan kiosk (arabalrdaki sistem) ve masaüstü sistemi olarak alterntaifler sunulmakta,
Tabi ki de PARDUS destekli gelip, ubuntu ve debian desteği ile gelmekte,
Belgendirmesi sadece kart ile alakalı olmayıp gömülü linuxla ilgili bir çok kaynağı bulabileceğiniz sade ve hoş sistem ile yapıldı.
Donanım olarak m2 ssd girişi olup, yeni sistemleri takip ederek usb-a haricinde tip c portu ile gelmekte
Karta kablo ile bağlanıp hem internetsiz usb gadget ile ekransız bağlamılabilmekte(tarayıcıdan usb kablo ve vnc görüntü alınabiliyor).
ardupilot, nextcloud gibi gelişmiş sistemeler için hazır paketler ve belgelendirme desteği sunulmakta.
Daha çok konu var ama uzun yazılar okunması pek tercih edilmediği için uzatmak istemidim. Böyle bir haberi alınca paylaşmak istedim.
Bir yerli alternatifin çıkması sevindirici, özellikle bu tarz boardlarda eksiklik olduğunu hissettiğim RTC modülü kartın içine konmuş, onu sevdim.
Dökümentasyonundaki resimler biraz eksik doldurulma aşamasında anladığım kadarıyla, ama yakın zamanda tamamlanacağını düşünüyorum, Türkiye’de kullanım yaygınlığı artma potansiyeli görüyorum.
Anlatımlarınızdan yola çıkarak internette “Gemstone” diye arama yaptım, elmaslar, taşlar çıkıyor. “Gemstone Card” yazdım, üzerine elmaslar yapıştırılmış kartar çıkıyor. “Raspi alternative Gemstone” yazdım, hiçbir sonuca erişemedim… Bunlar benim beceriksizliğim.
Dönüp yazınızı tekrar inceledim. “Üklemizde geliştirilen*” gibi yıldızlı bir ifade dikkatimi çekti, yıldız, bunu birazdan açıklayacağım demektir. Baktım, açıklama yok. Klavye hatası sanırım dedim.
Verdiğiniz linklere gittim. Github deposu benim aradığım şey değil, ben donanımı görmek istiyorum.
Resmi sayfasında kartın ne bir resmi var, ne bir prototipi var, ne bir CAD screenshoot’u var, yine birşey anlamadım.
Bu proje her ne ise, sanırım gizli tutulmaya çalışılıyor olmalı. Ya da ben cidden beceriksiz bir insanım, arama yapmayı bilmiyorum ki yanlış da sayılmaz.
Yine de konuyu takip edeceğim. Umarım “Poyraz” projesine dönmez.
Bu konu üzerine en son çalışılıyordu. ama Vuhuvdan yazınca belgendirme ilk sayfada çıkıyor
Bu ayrıntı gözünüzden kaçmamış. Onu özellikle yok işlemciyi başka yerden, rami başka yerden alıp birleştirdiniz diyenler özel eklemek istedim. Sonuçta samsung da telefon yaparken rami işlemciyi başka yerden alıyor, asus da.
hocam var siteyi eklemyi unuttum burada resimleri var ek olarak aşağıd 3 boyutlu görseli de var. Ona da bakabilirsiniz.
Bu arada hocam teknofeste gelirseniz direk stand var. Orada canlı canlı görebilirsiniz. Hem Kart ile yapılmış vtol, görüntü işleme, akıllı ev projeleri gibi kısmıları test edebilirsiniz
Atabilirsiniz de, ben açabilir miyim… Ben KiCAD kullanıyorum resimler benim için yeterli.
Ben şu m2SATA olayına takıldım. Verdiğim linkte çok eski bir teknoloji hafıza çipi kullandıkları belirtiliyor (eski teknoloji kullanıyoruz demiyorlar). Eğer o teknolojiyi kullanırlarsa çok üzülürüm. M2SATA bile şart değil normal SATA3 bile kullansalar süper birşey olur.
Şu yerlilik olayı da benim en çok canımı sıkan şey. Şu iki gruba çok kızıyorum:
-“Yerli ve milliiiiiiii” diyerek halkı coşturmaya çalışanlar.
-“E çipi kim üretiyor, şunu kim üretiyor?” diyenler. Dünyada çip üretebilen iki elin parmakları kadar firma var. Bunun çeşitli nedenleri var: aşırı ama aşırı derecede zor olması. Eksi 40 dereceler gibi bir ortam gerektirmesi vb… Tabii ki elalemden alacaksın.
Ama Poyraz projesinde öyle olmadı. Halka “yerliiiiğ ve milliiğğ” diye lanse ettiler. Sonra aynı kartın farklı bir logo basılmış hali (poyrazdan daha önce üretilmeye başlanmış) internet forumlarına düştü ve alay konusu oldu.
Bir yerli proje geliştirmek isteseydim, önce tarıma yönelik şeyler üretirdim. Oradaki arkadaşlara selam söyleyin. Tarım alanına yönelsinler. Şu anda tarım can çekişiyor. Otomatik sulama, ilaçlama, gübreleme, iklimlendirme, yani ne gerekiyorsa, ne açığı varsa onlara yönelik projeler yapsınlar. Projenin adı Gemstone olmasa da olur.
Son iletinizi gördüm, Ben Özellikler listesine odaklanmışım onu görmemişim tamam.
Raspberry Pi gibi kartlardaki dökümantasyon eksikliğinin sebebi bencil SoC(System on Chip) firmalarından dolayı oluyor. Bu firmalar kendi çiplerinin dökümanlarını gizli tutuyor ve üstüne her önüne gelene bu dökümanları vermiyorlar. Bilmem milyonlarca ürün çıkaran bir firma olmanız gerekiyor ki Broadcom gibi firmalardan çip alabileseniz. Linux’taki kapalı kaynak sürücülerin sebebi de bu saçmalıktan dolayı oluyor. Aynı şekilde telefonlara hemen kendi işletim sistemimizi yapıp yüklenememesinin sebebi de yine bu.
Elektronik ile uğraşan biri olarak en nefret ettiğim şeydir bu. Çoğu entegrenin datasheet’i genellikle bulunuyor ama bu tarz uç nokta donanımlara geldiğinde iş kara kutuya dönüyor. Rastgele bir ürünün içini açıp içindeki entegrenin datasheet’ini bulmaya çalışsanız %90 ihtimalle bulamazsınız eğer basit bir şey değilse. Para verip aldığımız cihazlar bize ait olmuyor resmen. Tıpkı günümüzdeki arıza yapınca kendi özel yazılımı ve cihazı olmadan tamiri yapılamayan arabalar gibi.
Çok güzel. Başarılarınızın devamını dilerim. Bütün ekibinize selamlar ve tebrikler. Bir bağımsızlık mücadelesinin ön cephesinde yer alıyorsunuz. Hiç hafife alınacak şeyler değil bunlar.
M2SSD ve 4GB RAM çok güzel + SSD’den SWAP ekleyerek gayet rahat sistem çalıştırılabilir.
Özelliklerden ve tasarımdan anladığım kadarıyla güncel donanımlar kullanılmış bu da demektir ki uzun süren proje geliştirme süreçlerinde çevre bileşenler ile uyumsuzluk sıkıntısı olmayacak.
Kart temel bileşenlerle tasarlanmış ve gayet kompakt ilerleyen süreçlerde ekstra işlevsel bileşenlerle çok güzel geliştirilebilir bir platform olacaktır.
Otomatik sulama ve ilaçlamalarda kullanılabilecek aynı zamanda uzay, savunma sanayii ve aklınıza gelebilecek bütün projelerde kullanılabilecek açık kaynaklı, yerli bir elektronik kartın geliştirilmesi çok daha güzel değil mi? Bu elektronik kartı yapan ekibin Türkçe olarak da destek verebilecek olması yerli işletim sistemimiz Pardus ile çalışabilmesi çok büyük bir gelişmedir.
Üstad Necip Fazıl’ın bahsettiği “surda açılan gedik” olarak bu projeyi görüyor ve önemsiyorum. Özellikle Teknofest gibi milyonlarca öğrenciye ulaşabilen bir çatı altında bu kartın çıkması potansiyel olarak onu bambaşka bir noktaya koyuyor.
Kart BeagleBoard BeagleY-AI tabanlı görünüyor. Önemli ölçüde değişiklikler yapılmış. Gördüğüm değişikler arasında orijinal karttaki PCIe soketininin yerine NVMe soketi eklenmiş, Micro HDMI; normal HDMI’a çevrilmiş, CAN ve IMU(ivme ölçer ve jiroskop) eklenmiş. Sayılamayacak ufak tefek bir sürü değişiklikte bulunuyor.
Fiyat bilgisini daha vermemişler. BeagleY-AI yaklaşık 70$(2900 TL civarı) civarlarında. 18% KDV eklenirse 3500 TL civarlarında oluyor. Eğer bu fiyatlara yakın bir değerde çıkarsa Raspberry Pi’a rakip olabilir. Raspberry Pi’a kıyasla üzerinde NVMe, 32GB dahili hafıza, CAN-FD, RTC ve IMU var. RAM 8GB olsaydı daha iyi olabilirdi. Ancak çok işlem gücü istemeyen ve ucuzluk arayan projeler için Raspberry Pi yine de tercih edilebilir konumda.
Raspberry Pi iyice kapalı kutu haline geldi. Çoğu kişi Raspberry Pi’ı açık kaynak proje zannediyor. Yazılım olarak kısmen evet(sürücüler hariç) ama donanımsal olarak tamamen kara kutu. Bu kartın tamamen açık kaynak bir proje olarak geliştirilmesi oldukça iyi bir şey. Kartı sadece alıp kullanmak isteyenler için bir şey farketmez ama kartın iyice derinine inmek isteyenler için önemli bir konu. Arduino bile çıkardığı son nesil kartlarında baskı devre çizimlerini hatta doğru düzgün devre şeması bile yayınlamamaya başladı.
Güzel bir kart olacak kesinlikle. Uygun fiyatlı olursa özellikle. Umarım en kısa zamanda çıkar ve başarılı olur.
Tarıma dair bahsettiğiniz her türlü otomasyon şu anda yapılmış durumda. Otomatik sulama, ilaçlama, sera otomasyonu, vs. yapan bir sürü yer var. Zamanında Teknofest için böyle bir proje yapayım dedim ama aklıma gelen ne varsa hepsi zaten var olan yapılmış şeyler oluyordu. Özgün bir şey bulamadım. Tarımda verim arttırma, vs. konular ziraat mühendisliğine giriyor, o konulara da kafam basmıyor. Sadece otomasyon ile verim arttırılamaz. Ekim, sulama teknikleri gibi konularda daha verimli yöntemler geliştirilmesi gerekiyor ve bunlarda bizim gibi elektronik, yazılım işleri ile uğraşanların ilgi alanına pek giren şeyler değil.