Merhabalar, size de video ve resimlerdeki yüzleri anonimleştirecek pratik bir araç lazım ise açık kaynak ve ücretsiz Deface göreve hazır.
İnternette web tabanlı uygulamalar, mobil uygulamalar vs hızlı bir göz gezdirdikten sonra çoğunun sizin de tahmin edeceği gibi ya ücretli ya da reklamlı olduğunu gördüm ve farklı arayış içine girdim. Deface’e rastlayınca denedim ve memnun kaldım. Çok işimi gören bir araç olduğu için sizlerle de paylaşmak istedim. Konuya geçeyim.
Uç birimden çalışan Deface aracı ile bir videodaki ya da klasör içindeki tüm resimlerdeki yüzleri kolayca anonimleştirebilirsiniz. Anonimleştirme işini yaparken bulanıklık, pikselleştirme ya da siyah kutu ile kapatma gibi yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Şimdi kurulum ve basit bir örnek yapalım.
Öncelikle python yükleme aracı pip3’ün sistemimizde kurulu olduğundan emin olalım. Aşağıdaki komutu çalıştırarak pip3’ün sisteminize kurulmasını sağlayabilirsiniz. Zaten kurulu ise sistem tekrar kurmayacaktır.
sudo apt install python3-pip
Video ve resim düzenleme aracı ffmpeg’i sistemimize yükleyelim
sudo apt install ffmpeg
Deface aracı için sanal bir ortam oluşturalım. Aşağıdaki komutu uygulayarak kullanıcı ev dizininde deface-env isimli bir sanal ortam klasörü oluşacaktır.
python3 -m venv deface-env
Sanal ortamımızı aktif edelim. Aşağıdaki komutu uyguladıktan sonra uçbirim’de üzerinde olduğunuz komut satırının en başında deface-env ibaresini göreceksiniz. Bu ifade sanal ortamınızın aktif olduğunu gösteriyor.
source deface-env/bin/activate
Deface aracını yükleyelim
pip3 install deface
Kurulum bittikten sonra yüz buzlamak istediğimiz videonun bulunduğu klasöre uç birimden gidelim. Örneğin benim videom indirilenler klasöründe olsun.
cd "/home/kullanici_adiniz/İndirilenler/"
Şimdi videomuzdaki yüzü buzlayalım. Aşağıda gördüğünüz replacewith
parametresinden sonraki blur
ifadesi, videodaki yüzün bulanık görüntü ile değiştirileceğini söylüyor.
deface videonuz.mp4 --replacewith blur -o buzlanmis_video.mp4
Bir klasör içinde bulunan resimlerdeki yüzleri buzlamak için aşağıdaki komutu uygulayabilirsiniz. Resimlerinizin olduğu klasör resim_klasorum olsun. Komut uygulandıktan sonra yeni resimler bulaniklastirilmis_resimler isimli klasöre yerleşecektir.
deface resim_klasorum/ --replacewith blur -o bulaniklastirilmis_resimler/
NOT: Yüzleri anonimleştirmek için bulanıklaştırma efekti dışında piksel efekti, siyah kutu efekti gibi farklı teknikleri de kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için –replacewith blur parametresini –replacewith pixelate ya da –replacewith box olarak değiştirip deneyebilirsiniz. Eğer videolarda ses’in saklanmasını istiyorsanız video ile ilgili komutun en sonuna –keep-audio komutunu ekleyebilirsiniz.
Deface kullanışlı bir araç. Aşağıda proje linki mevcut. Daha bir çok özelliği var. Daha fazla parametre ile yapabileceklerinizi görmek için proje linkini inceleyebilirsiniz.
Proje linki: GitHub - ORB-HD/deface: Video anonymization by face detection