[Rehber] Linux'ta Çokluoyunculu (Multiplayer) ETS2 Oynamak TruckersMP

Merhabalar,
Euro Truck Simulator 2 için TruckersMP’de sadece Windows’a uygun sürümü bulunmakta (Bkz. TruckersMP İnternet Sayfası). Biz ise Linux üzerinde nasipse çalıştıracağız.
Yerli kaynak göremedim, arayan olursa bu sayfaya yönlendirebilirsiniz.

Öncelikle buradan gerekli dosyaları indiriyoruz.
Dosya: truckersmp-cli (Clone or download’tan)

Hem Wine hem Proton ile kurulumu vardır. Biz Proton’u ile yapılanı göstereceğiz. Aslında onu da gösterebilirdik, yine burda bahsi geçen dosya üzerinden yapılacaktır fakat deneyimlerim Proton üzerinde. Wine’yi denemedim.
Proton’u nasıl indirebilirim diye sormayın yazımızın içersinde barınıyor çünki :wink:

İşlemlerinizi gerçekleştirirken Steam’ı açık bulundurunuz.

İndirdiğimiz dosyaları çıkaralım ve ilgili dizine - ki büyük ihtimal ile ismi "truckersmp-cli-master"dır - girelim.
Dizinde uçbirim açalım ve yazalım şurdakileri:

./truckersmp-cli -e -p -s -g "Steam'deki ETS2 oyununun bulunduğu yol" -m "/home/linux_kullanici_ismi/.cache/truckersmp-cli" -o "Steam - Proton'un bulunduğu yol" -x "ETS2'nin compatdata dizininin yolu"

Bunlara açıklık getirelim;

  1. ./truckersmp-cli ile çalıştırırız.

  2. -e ile ETS olduğunu seçeriz, mâlum ATS de vardır.

  3. -p ile Proton ile başlatacağımızı bildiririz çünkü Wine ile mi Proton ile mi çalıştıracağımızı sorar.

  4. -u ile oyunun programın gerekli şeylerini indirmesi için kullanacağız. “update” yani.

  5. -g ile oyunun bulunduğu dizini yazarız, zannımca “game” den gelmektedir.

  6. -m ile mod dosyasını seçermişiz nerede diye. Herhalde oyunun bir moduymuş
    gibi davranıyor bu truckersmp-cli.".cache" dizini içersinde “truckersmp-cli” içersindedir. Linux
    kurulumunuzu hepsi bir arada olarak yaptıysanız yazdığım gibi, parça parça yaptıysanız .cache’ye kadar
    olan yol değişiklik gösterebilir. Her hâlukarda .cachede de .cache nerede? Kafaları fazla karıştırmayalım;
    Ev dizininde gizli dizinleri açıyoruz (Ctrl + H), .cache’ye girip truckersmp-cli dizininin yolunu yazıyoruz
    buraya (truckersmp-cli dizinine sağ tık → özellikler’de yazar.).

  7. -o çalıştıracağımız programın yolu, yani Proton’un.

  8. -x ise ETS2’nin Compatdata dizinini istiyordur. /home/linux_kullanici_ismi/.steam/steam veya debian-installation/steamapps/compatdata içersindeki dizinlerden biridir. E peki nasıl bulacağız? Öncelikle compatdata dizinini iyice bir süzün hatta mümkünse dizin isimlerini not alın. Sonrasında Steam’ı açın ve Euro Truck Simulator 2 ye sağ tıklayın, özelliklere girin. Açılan sayfanın en altındaki “Belirli bir Steam Play uyumluluk aracının kullanılmasını zorla” kutucuğunu işaretleyin. Steam Linux Runtime yazan yere basın ve en yüksek Proton sürümünü seçin (Bende şuan 5.0-5 sürümü mevcut ve çalışıyor. En yükseğini seçmenizi istemem performans amaçlıdır.). Seçip kapata basın. Oyunu açmaya çalıştığınızda Proton yüklenmeye başlayacaktır (Proton kurulumu budur). Proton kurulumu da bittiğinde oyunu çalıştırmaya çalışın. Ardından tekrar Compatdata dizinine bakın: Yeni eklenen dizinin yolu işte -x ile birlikte yazılacak olan yoludur. Eğer daha önceden böyle bir teşebbüste bulunduysanız o dizini farketmek için değiştirilme tarihlerine bakabilir yada compatdatadaki dizinleri silip bulabilirsiniz (dizin değiştirme tam sonuç verir mi bilmem ama dizin silme daha başarılı gibi duruyor).

Örnek çalıştırma kodu:
./truckersmp-cli -e -p -u -g "/home/enes/.steam/debian-installation/steamapps/common/Euro Truck Simulator 2/" -m "/home/enes/.cache/truckersmp-cli" -o "/home/enes/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton 5.0/" -x "/home/enes/.steam/debian-installation/steamapps/compatdata/227300/"

Yol isimleri farklı olabilir.

Çalıştırdığınızda bir yükleme yapacaktır. Yükleme bittiğinde komuttan -u parametresini alıp -s parametresini eklemeliyiz, örnek kod üzerinden paylaşayım:
./truckersmp-cli -e -p -s -g "/home/enes/.steam/debian-installation/steamapps/common/Euro Truck Simulator 2/" -m "/home/enes/.cache/truckersmp-cli" -o "/home/enes/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton 5.0/" -x "/home/enes/.steam/debian-installation/steamapps/compatdata/227300/"

İşlemler bu kadar :+1:

Fakat çalışmamış olabilir, şimdi ise Python ile çalıştırmayı deneyeceğiz. Ama bunu yapmadan önce yukarıdakileri deneyiniz. Çalışmaz ise deneyin bunu.
İndirdiğimiz arşivi aşmıştık ya hani ismi sanki “truckersmp-cli-master” olanı, heh işte ona giriyoruz ve truckersmp-cli dosyasını bir yazma editörü ile açıyoruz, ben Mousepad ile açtım. Bu arada dizin içersinde “truckersmp-cli.c” adında da bir dosya var aman diyim o değil.
Editör ile açtıktan sonra içersindeki kodları şu uzun mu uzun başka kodlar ile değiştiriyoruz:
Uzun mu uzun kod
Bir şey daha kaldı. “truckersmp-cli-master” diğer adıyla çıkarttığımız dizin, bunun içersinde bir dosya oluşturup ismini proton.json yapıyoruz. Bunu da metin editörü ile açıp bunları yazıyoruz:
{"5.0": 1245040, "4.11": 1113280, "default": "5.0"}
kaydedip aynı dizinde uçbirim açıyoruz. Bu sefer uçbirime önceki yazdıklarımızdan bir şeyler değiştirerek tekrar geçiriyoruz. Python 3.2 üzeri bir Python sürümü ile açacağımız için öncelikle onu yazıyoruz (Bende Python’un 3.7 sürümü var). Ve truckersmp-cli’nin başındaki ./ yi kaldırıyoruz. Şöyledir ki buyrun:
ÖR:
python3.7 truckersmp-cli -e -p -u -g "/home/enes/.steam/debian-installation/steamapps/common/Euro Truck Simulator 2/" -m "/home/enes/.cache/truckersmp-cli" -o "/home/enes/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton 5.0/" -x "/home/enes/.steam/debian-installation/steamapps/compatdata/227300/"

Dikkat ederseniz -s perametresi yerine -u var. Hani bir indirilmesi gereken bir şey var ise indirsin, ondan. Bu kodu da çalıştırdıktan sonra -u parametresini -s ile değiştirip tekrar yazıp yolluyoruz. Steam’ı kapatmadınız değil mi?
Bu da bu kadardı, kalın sağlıcakla…

Saygıyla

8 Beğeni

Oynamıyorum ama güzel hazırlamışsın teşekkürler.

3 Beğeni

böyle bir hata verdi

/.cache/truckersmp-cli$ ./truckersmp-cli -e -p -s -g “/home/dadas/.local/share/Steam/steamapps/common/Euro Truck Simulator 2/” -m “/home/dadas/.cache/truckersmp-cli” -o “/home/dadas/.local/share/Steam/steamapps/common/Proton 5.0/” -x “/home/dadas/.local/share/Steam/steamapps/compatdata/227300/”
fatal: not a git repository (or any of the parent directories): .git
/tmp/truc 0%[ ] 0 --.-KB/s Segmentation fault

1 Beğeni

Hocam Steam dizininin .local içersinde olduğuna emin misiniz? Sizin isminize göre /home/dadas/.steam/ şeklinde olması gerekiyor. Komutları ona göre değiştirip tekrar dener misiniz?

“/home/dadas/.cache/truckersmp-cli”

bu hariç.
Böyle dedik de tabi “Ev dizini” içersinde (/home/kullanici_ismi) .steam dizini olması gerekiyor.
.steam dizini gizlidir. Ev dizininde - Eğer ki dosyalar gizli ise - Ctrl + H yapılarak görülebilir.

Saygıyla

dadas@HP-B600:~/truckersmp-cli-master$ ./truckersmp-cli -e -p -s -g “/home/dadas/.steam/steam/steamapps/common/Euro Truck Simulator 2/” -m -o “/home/dadas/.steam/steam/steamapps/common/Proton 5.0/” -x “/home/dadas/.steam/steam/steamapps/compatdata/227300/”
Proton and no update wanted but Proton not found in /home/dadas/.local/share/truckersmp-cli/Proton
Need to download (-u) Proton?

-u -n steam_isminiz bu kodları -s parametresini silip ekleyiniz. Profil isminiz değil, giriş yaparken kullandığınız isim.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.