Reklam engelleyici pardus

Merhaba,
Web sitelerinde çıkan google adds reklamları ve telefon aplikasyonlarındaki reklamlar yüklenirken; hem internetim aksıyor hem işlemcim gereksiz yük altına giriyor diye, tüm bu reklam servisini disable etmeye karar verdim.

Harici bir Rasbery-Pi bilgisyarım olmadığı için Pi-Hole programını - ( sunucusunu) sanal bir makinaya şurdaki tarif marifetiyle kurmak istedim.

Lakin Networkumdeki her cihaza DNS girmem, gerekiyor… Sanal makina kurulumu sırasında belirlediğim ip yi, kullandığım bütün cihazlara DNS adresi olarak elle giriyorum. Telefonlar, tablet falan ayrı dava… Modem ayarlarından elbet bir yolu vardır tahmin ediyorum fakat bu sırada başka birşey fark ettim ki;
…İstemci bilgisayarlara DNS olarak girdiğim bu sanal makinam, kapalı olduğunda internetim ölüyo. E doğal olarak ta alternatif DNS belirlemek durumunda kalıyorum ve 8.8.8.8 ekliyorum… ama böyle olunca pi-hole çalışmıyor yada belkide pi-hole reklam isteklerini geri çevirdiği için herhalde, alternatif dns ten reklam gelmeye devam ediyor.
Sunucu OS im mümkün olduğunca light bir işletim sistemi olsun diye çok uç bi distro kullanmıştım… PARDUS kullanmammıştım. Şimdi baştan kurmayı düşünüyorum, bilgilerini, deneyimlerini paylaşmak isteyen var mıdır?

teşekkürler.

Merhabalar,

Modem arayüzü üzerinden DNS sunucusu yapılandırması ile Pi-hole programının kurulu olduğu cihazın IP adresini (modem üzerinden bu cihaza statik IP atamanız gerekir) DNS sunucusu olarak ayarlarsanız, her cihazda ayrıca DNS ayarlamanıza gerek kalmaz.

DNS sunucusu olarak belirlediğiniz sanal makina ulaşılamaz durumda (kapalı) olduğunda doğal olarak herhangi bir kullanıcı DNS çözümlemesi yapamadığından İnternet bağlantınız kopuyor. Pi-hole kurulumu yaptığınız cihazın sürekli açık olması lazım. Veya söylediğiniz gibi ikincil bir DNS ayarlamanız gerekir bu durumda reklam engelleme işlemi dediğiniz gibi çalışmaz.

Gördüğüm kadarıyla Pi-hole programı DNS üzerinden reklamları engelliyor bu sebeple hiç bir zaman reklam olmasın istiyorsanız sürekli açık bir sunucuda Pi-hole kurulumu yapmanız gerekiyor.

Tesekkürler,
Peki alternatif DNS girildiğinde normalde ne oluyor? yani pratik olarak biz google dns i girerken 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 giriyoruz, bu ikiside google a mı ait, yoksa arasında gidip geliyor mu… alternatif olarak hangisini yazmalıyım? yoksa, modemin ip sini mi yazmalıyım…

WEB sayfasında google reklam olması gereken bir kutucuk gidip o dns e soruyor bulamayınca boş geri dönüyor olması gerekmez miydi…

ve aslında pardus kullanmak istiyorum, minimal-server pardus için mümkün mü? centos kurulumunda SELINUX durdurma gibi extra bir adım var. bu pardus için de geçerli mi?

ve esas merak ettiğim başka bir husus, neden bu pihole cular kendileri surekli online bi server a kurup ip sini paylaşmıyorlar? bütün dünya o ip ye yönlenirdik dns olarak? sonuçta yasal olmayan bir durum yok ortada. arzu ettiğim bilgi web sitesinin içeriği, yanındaki rekamı bonus olarak ekstradan indirtiyo web browserım.

Reklam engellemeye yönelik DNS server var mı diye baktığımda alternate-dns isimli bir sayfaya ulaştım, ne kadar güvenilir veya çalışıp çalışmadığını bilmiyorum, araştırılırsa farklı DNS sunucuları da bulunabilir.

DNS sunucusu erişmek istediğiniz sayfadaki reklam veya farklı içeriklere göre çalışmaz, internet adresini girdiğiniz anda içerikten bağımsız olarak öncelikle DNS sunucusuna gidilir ve web adresinin IP karşılığı çözümlenir. DNS’in ne iş yaptığı ve nasıl çalıştığını anlatan çeşitli videoları internette bulabilirsiniz (video 1. video 2)

Google DNS, Google tarafından sağlanılan DNS sunucularının IP adresidir. Alternatif olarak modem IP’si yazarsanız tam olarak ne olur bilemiyorum, modem ayarları kısmında DNS ile ilgili alternatifler mevcut. DNS sunucusu için doğrudan IP adresi girebileceğiniz gibi modemlerde genellikle ön tanımlı olarak internet servis sağlayıcınızın DNS sunucusu kullanılmaktadır.

Minimal-server ile ilgili fazla bilgim yok fakat şunu söyleyebilirim, pardus server kurulumu yaptıktan sonra ihtiyaç duymadığınız uygulamaları elle (manuel olarak) kaldırıp size uygun bir sunucu oluşturabilirsiniz.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.