Rescuvera --Data Recovery GUI

Bu program (resküv-ra okunur), eksiksiz bir veri kurtarma programı / arayüzüdür. Kaybettiğiniz dosyaları geri getirir. Program, üç ayrı arama-kurtarma motoru üzerine inşa edilmiş gelişmiş bir GUI’dir. Onu gelişmiş yapan şey, kullanıcının onu en iyi ve anlaşılır şekilde kullanabilmesi için tasarlanmış olması ve güçlü araçları kullanmasıdır.

Ayrıca, bilgilendirme metni de hiç bilmeyen kullanıcıları acil durumda yönlendirerek işlerini kolaylaştırır.

rescuvera

Program, üç ayrı modda çalışır:

• Ham imaj oluşturma: Bu aşamayı adli bilişimciler ve veri kurtarma profesyonelleri her zaman kullanırlar. Ama normal bir kullanıcıysanız bu aşamayı atlayabilirsiniz.

• Ext4 FS Veri Kurtarması: Bu aşama, ext4’lü partisyonlardan kayıp veri kurtarmaya odaklanır. Dosya adlarını -tam olarak kaybolmamışsa- kurtarma potansiyeli bulunduğu için programda bu özellik de bulunmaktadır. Sağlıklı çalışması için diskin tamamı değil, partisyon seçilmelidir (imaj üzerinden çalışılacaksa imaj dosyası da partisyon olarak oluşturulmalıdır).

• Tüm FS Kurtarması: Bu özellik, dosya adlarının kurtarmasının çok önemli ya da mümkün olmadığı durumlarda, “verileri mutlaka kurtarmalıyım” mantığıyla çalışır. Data carving tekniği kullanır ve mümkün mertebe çok sayıda sonuç getirmeye çalışır. Tüm disk ya da partisyon üzerinden çalışabilir.

Her iki kurtarma metodu da imaj dosyası üzerinden çalışmayı destekler.

Acil durumda programı hemen kullanabilmek için “Önemli: Bilgilendirme Metni” yazan butona basın. Size bir PDF açacaktır. Bu PDF’nin size yardımcı olabileceğini umuyorum. Bu PDF, aynı zamanda programın belgesidir.

Tanıtım videosunu izleyin:

Programı geliştirmek ve testlerini yapmak gerçekten çok zorlayıcıydı. Her geliştirme aşamasında ve her testte sistemimi ve yedeklemelerimi riske atmak zorunda kaldım. Yedek bazı diskler ve eski yıllardan kalma 512MB’lik (GB değil) bir flaşbellek ile çalıştım (küçük ortamda çalışmak imaj alma ve kurtarma testlerinin süresini çok kısaltır). Programın ikonunu, operasyon yürürken oluşan animasyonları kendim yaptım. Bunlar kolay olmadı ve ciddi zaman aldı. (Bilgilendirme metni de dahil).

Şurada, @cektor 'un alternatif bir kurtarma aracı bulunmaktadır. Programı yazarken benim bilgisayarı kobay olarak kullandık ve iyi sonuçlar elde ettik. Benim uygulamamdan farklı olarak RevLix, Testdisk&Photorec kullanır. O da oldukça başarılı bir yazılımdır, şahsen tavsiye ediyorum.

Rescuvera ise gddrescue, ext4magic ve foremost yazılımlarını motor olarak kullanır. Her üç yazılım da programın başarımı açısından kritik öneme sahiptir.

Programın geliştirilmesine yardımcı olmak için tester’lık yapabilir, sonuçları bana buradan bildirebilirsiniz. Ya da, programa güvenerek acil durumlar için kullanabilirsiniz. Kendi sistemimde yaptığım testlerde iyi sonuçlar elde ettim ama bu, sizde de aynı başarımın elde edileceği anlamına gelmiyor.

Aşağıdan indirin:

Teknik Klavuz:

İyi çalışmalar dilerim.

3 Beğeni

Sanırım yaptığınız subproces(adını yanlış yazmış olabilirim) ile kullandığınız motorun komutlarını terminale göndermek ve öne o işi yapan bir GUI(PyQt) tasarlamak değil mi?

“Subprocess”.

Evet, bu program bu mantıkla çalışır (Bu yüzden adında GUI var). Yapılacak işlem onay istediği için pkexec ile parola sorar. Kurtarılan dosyalar yetkili modda oluşturulduğu için onların izinlerini açmak için bitişte bir daha parola sorar.

1 Beğeni

merhabalar öncelikle elinize sağlık kurturma yaparkene dosya veya klasör olarak kurtarma yapılamıyormu ?

Teşekkür ederim.

Dosya ve klasör olarak kurtarma yapılamıyor.

Ayrıca dosyaların adları da kurtarılamıyor.

Bunun nedeni programın “önemli” yazan butonunda açılan pdf’de detaylıca anlatılıyor. Benlik bir durum değil. Linux sistemlerdeki FS yapısından kaynaklanan bir durum. Programdaki Ext4 Dosya Sistemi sekmesinde çalışan ext4magic temel programı size dosya adlarını kurtarabilme şansı verse de garanti edemiyor.

Emeğiniz ve katkılarınız için çok teşekkür ederim. Uygulamaya hem imajdan veri kurtarma hem de doğrudan diskten veri kurtarma özelliği eklemiş olmanız gerçekten çok değerli olmuş. Bu sayede Rescuvera çok daha kapsamlı ve etkili bir araca dönüşmüş. Ayrıca Rescuvera Readme.pdf dosyası da oldukça bilgilendirici; içeriğinde yer alan açıklamalar uygulamanın kendisi kadar önemli bilgiler içeriyor. Tüm bu çalışmalarınız için teşekkür eder, emeğinize sağlık derim. :clap::clap::clap:

Bununla birlikte bir konuyu da merak ediyorum:
Rescuvera’yı canlı Linux ortamında kullanabilmek için, tüm bağımlılıkları içinde barındıran tek bir dosya hâline getirip USB belleğe aktarmak mümkün müdür?
Böyle bir durumda, silinen verilerin kurtarılacağı bilgisayarı canlı Linux sistemi ile başlattıktan sonra, USB bellekteki Rescuvera’yı doğrudan çalıştırarak kurtarma işlemlerini gerçekleştirmek mümkün olur mu? Çünkü çalışılan bir sistemde silinen bir dosya veya klasör için aynı ortam üzerinden Rescuvera’yı indirip kurmak, olası veri üzerine yazma riskini artırabileceğinden sakıncalı bir durum oluşturabilir.

Teşekkür ederim.

Mümkündür.

• Kendi bağımlılıklarını da içinde barındıran “vendoring” yöntemi ile oluşturulmuş bir “kurulum.deb” haline getirilebilir.

• Ya da uygulama.appimage haline de getirilebilir.

Bu ikisini de yapmayı bilmediğim için yapamamam.

Ama şöyle bir durum var: Bu program, bütün bağımlılıklarını apt deposundan çeker. Örneğin bir canlı iso ile sistemi başlattın. Bu programı o sistem üzerinden kur dediğinde geçici bir kurma gerçekleşir (dosyalar RAM belleğe kurulur). Bu şekilde çalıştırılabilir.

Aynen öyle. Kurtarma işlemi asla verinin kaybedildiği sistem diskine program kurularak yapılmamalıdır. Ya canlı bir kurtarma isosuyla, ya da yapılabiliyorsa o diski söküp bir kurtarıcı bilgisayara bağlayarak yapılmalıdır. Ama zaten SSD’lerden veri kurtarabilmek neredeyse mümkün değildir. Ayrıca bir NvMe diski nasıl söküp başka bilgisayara bağlayacaksın? Sorunlar bitmiyor.

Esasen ben bir tür Live ISO da yapmayı çok istiyorum ama bu çok zor bir süreç. O kadar bilgim yok. İçerisine Rescuvera dahil birçok acil durum programlarını kurup live iso yapmak istiyorum. Şimdilik sadece geleceğe dönük bir plan olarak kalacak maalesef.

1 Beğeni