Resmi kurumlarda pardus ve sorunlarım

Erdemzayifakimkolu

Erdem Üstadım benim durum şu okulumuzdaki tüm yazıcıları pardus otomatik tanıyor ve yazdırıyor. bunda problem yok problemimiz tarayıcı mekanizmasının aktif olmamasıyla alakalı.

hp 1536 yazıcıyı yapay zeka falan derken bir şekilde kurulum yaptım nasıl yaptın desem bilmiyorum okdar çok şey denedim ki hem yazdırıyor hem tarıyor.
Ancak Kyocera fs 3040 mfp+ yazıcıyı tanımatım nekadar çok şey denediysem yapay zekayıda karıştırdık orda patladım şuan yeniden kurmam gerekiyor şimdi yazdırma işleri baya problemli olmaya başladı gnome arayüzünde sıkıntılar oluşmaya başladı. Allahtan kolay ve hızlı bir şekilde yeniden kurulum yapabiliyoruz.

ayrıca lazerjet m443 var onu denedim bugun baya uğraştım ancak ondada başarılı olamadım. daha doğrusu yarım yamalak bildiğim için yapay zeka forumda okuduklarım falan derken baya yoruldum. şuan bulumduğum ilçede birtek ben okulda yükleme yapmışım kimse yapmamış. tarayıcı tanımlama işlemleri kolaylaşmaz ise yaygınlaşma işi baya uzayacakktır. neyse denemeye devam edeceğim. yardımlarınız için teşekkür ederim. Yarın yazdıklarınızı uygun bir vakit olursa deneyeceğim inşallah

bu mevzu çok garip geldi bana yarın bi bakayım yeniden deneyeyim.

Kyocera mfp 'ye göre yazmıştım, mfp+ olduğunu bilmiyordum. Bu sebeple mfp+ dosyası indirilirse Kyocera sorunu çözülür gibi geliyor.
Ayrıca Hp laserjet m443 için de yine bahsedilen hplip 'li veya Hplip Toolbox’lı yöntem neden çalıştıramadı acaba? :thinking:

Bugün sizin söyledikleriniz ve yapay zekadan yardım alarak yeniden denedim .Geçen sefer gnome kurmuştum çökmüştü bu sefer xfce kurdum. Gnome da ben daha tanıtmadan yazıcıları tanımıştı. Ancak xfce de kendi tanımadı ancak ben yazıcı ekle deyince sürücüleri otomatik olark yazdırdı. Gemini ile yapdım aldığımda gnome çökecek hale gelmişti. Geçenlerde kodlama konusunda claude daha iyi olduğunu söylediler. bugün denemelerimi claude ile yaptım. gerçekten geminiye göre çok dahay yapıcı özellikle öneri getirirken çıktıları yapıştırmamı istiyor. bugun kyocera 3040 yazıcısının tarayıcı bölümü tanıtmayı başardık. xsane uygulamasıyla bir kaç sayfa taradık ve tarama gerçekleşti. Ancak arka arkaya çoklu taramaya geçince bir taradı bir hata verdi. Claude üyeliğim yoktu tam o sırada yardımı kesti. kaldık. Sonra HP m443 e geçtim onda bu işler kolay oalcak mı diye. Ancak hp 1536 da daha kolay olmuş ve tanımıştı. hp m 443 de ise gerçekleşmedi. Tanıtmayı başaramadım. işin aslına bakarsak yoruldum ve sıkıldım. Yani bu işlerle uğraşmayı seven biri olarak ben bu süreçte bıktıysam bunu resmi kurumlarda bu işin yaygınlaşması konusunda bu konu çok büyük bir engel. bir kaç tıkla kurulumun gerçekleşeceği deb paketlerinin oluşturulması gerekiyor. Mesela okulda kurulum yaparken sıkıntı yaşamamak ikide bir kod girmemek için yapay zeka yardımıyla eba sertificanın, e imza kurulumunun , flatpak kurulumunun ve pardus mağazadan okul için gerekli proramların otomatik indilmesi için deb pakleteri oluşturdum. Kurulum esnasında okadar rahatlattıki beni. ben yazılım bilmiyorum ancak yapay zeka yardımıyla bunu yapabildim. Pardus’a genel bir geçiş olacaksa bunların bu şekilde düşünülüp halledilmesi gerekiyor.

Bu sorun yazılımla çözülmeye çalışılırsa işler çok uzar, zira üreticiler driver sağlamadığı sürece işler hep eksik kalacak.

Bu konu en iyi şu şekilde çözülebilir bence, milli eğitim bakanlığı pardus kullanan okullara linux driver desteği veren yazıcı+tarayıcı alır, eski cihazları da piyasaya ihale ile satar. herkes mutlu olur.

1 Beğeni

Geleceğe doğru doğru hamle olur ama günümüzdeki Pardus’a geçişimizi çok yavaşlatır. Okullarımızda ki (devlet dairelerinde) kullandığımız tüm makinaları yenilemek çok mümkün değil. Hali hazırda bu işi hızlandırmadın tek yolu yazılım kalıyor. Bu konuda kompatk bir çalışma yapılması gerekiyor. Benim anlamadım nokta şu yazıcının otomatik sürücüsünü bulup yazdırma işlemi aktif oluyorda neden tarayıcı bölümü aktif olmuyor. bunu kısa zamanda çözemez isek devlet olarak pardusa geçiş dediğimiz şey hayal olur.

Değerli Arkadaşlar Claude yapay zeka yazıcı tarayıcı kurma noktasında çok faydalı.

Son tahlilde Hp-1536 ve Hp M443 tarayıcılarımız aktif hale geldi. Şunu anladım Hp Yazılım konusunda Linux a desteğini veriyor.

Kyoceraya 3040 mfp+ ye gelince şunu anladım tarayıcı tanıtmayı başardık. Uç birimden emir verdiğimizde taramayı yapıyor problem yok. Ancak yazılım tarayıcı programlari ile uyuşmuyor. Burdan şunu anladım. Kyoceranın driverları eski kalmış.

Diğer yazıcılarda da denemelerimi yaptığımda buraya yazacağım.

Ayrıca kyocera yazıcıda tanıtım yaparken Dpl uzantısı ile tanıttığınızda arka arkaya çift taraflı yazdırma yaptığında her sayfada ara veriyor.
Ancak bunu PCL uzantılı olan sürüm ile kurulum yaptığınızda bu problemde kalmıyor. Belki başına genel olur diye yazdım.

Sane üzerinden gidecekseniz tarayıcı için. Birde nasipnbirntarama mantığı planlıyorsunuz. Taramayı doğrudan pc deki bir klasöre mi yoksa program ustunden mi tara diyeceksiniz. Daha önceki konularda bunlar paylaşılmıştı forumsa arama yaparsaniz da bulabilirsiniz.

Mustafa ÖZDAYDIN üstadım Kurumsal olarak resmi evrakların ebysye veya ödeme ekranlarına taratma işlemleri var bu evrakla bazen 1 sayfa bazen 5 sahife olabiliyor. Besleyiciye koyup arka arkaya Windowsta otomatik olarak tanıyordu. Pardusta yazıcılarımızı otomatik olarak yazdırma fonksiyonunu tanıdı ama tarayıcı fonksiyonda problem var. (Basit değil uğraştırıyor) Kyocera 3040 mfp+ yazıcıda tanıtımı başarsak da tarama programları ile uyumlu çalışamadı şuan. Ancak hp 1536 ve m443 e gelince claude yardımıyla tanıdı ve otomatik olarak Resimler klasörüne taratma işlemlerini gerçekleştiriyor.

Arkadaşlar Kamuda beli başlı kurumlarımız kulanıyor Pardus MiİLİ Egetimi bakanlıgı Akılı Tahtalar da kulanıyor ama agırlık ABD merkezli Microsoft da Pardus olana aklı tahta sayısı kısıtlı gibi ama Mili istihbar teşkilatı gibi TBMM gibi Emiyet genel müdürlü İstihbar dayre başkanlıgı gibi yada siber suçlar birim gibi adalat bakanlıgı gibi kurumlar kulanmıyor Milli Savunma baklıgı sadece askere alma dayre başkanlıgın da kulanıyor Genel kurmay Başkanlıgı gibi kırtik yerlerde yer almıyor beni de düşün düren bu neden bizim Mühendislerimiz Yazılımcılarımız Bukadar Yeteneksizmi de Hala windows diye ısrar içerinideyiz özel sektördede aynı ısrar içerisin de ülkemizde yazılan yapılan hiç bir yazılımda Pardus destegi yok mesela neden

Merhaba arkadaşlar,

Çalıştığım kurumda Microsoft işletim sistemi kullanılmakta ve kurumsal yazılım içerisinde Java tabanlı olarak javatwain.dll ve ek kütüphaneler aracılığıyla tarama işlemi gerçekleştirilmektedir.

Pardus 23 üzerinde tarama yapılabilir mi amacıyla bir çalışma yaptım. Testlerimde:

• Canon DR-C240 ve Avision 332U cihazları varsayılan olarak tanınmadı, driver kurulumundan sonra kullanılabildi.
  • Lexmark MS720 çok fonksiyonlu cihaz ise otomatik olarak tanındı ve ağ üzerinden sorunsuz tarama yapılabildi.

Ancak asıl problem, kurumun Java ile geliştirilmiş uygulamasında ortaya çıktı.

Uygulama, Windows ortamında javatwain.dll bağımlılığı ile çalıştığı için Pardus üzerinde doğrudan tarama yapılamadı. Kullanıcılar önce belgeyi harici bir uygulama ile tarayıp, ardından kurumsal sisteme yüklemek zorunda kaldı. Bu durum iş akışında ciddi yavaşlamaya neden oldu.

Ayrıca Windows tarafında da ilgili DLL dosyaları system32 altına eklenmeden uygulama içinde tarama yapılamamaktadır.

Değerlendirme ve öneri:

• Pardus’un kurumlarda yaygınlaşabilmesi için, özellikle tarama (scanner) entegrasyonu kritik bir ihtiyaçtır.
  • Kurumsal kullanıma uygun, sade arayüzlü, TWAIN/SANE destekli bir yerli tarama uygulaması geliştirilmesi faydalı olacaktır.
  • Ayrıca kamu alımlarında, yazıcı ve tarayıcı gibi çevre birimleri için Linux/Pardus uyumluluğu zorunlu kriter haline getirilmelidir.
1 Beğeni

Özel okulda fotokopi işi yapıyordum. Bu tür büyük fotokopilerde taradıklarını FTP ye SMB ye gönder seçeneği oluyor. Linux a Samba veya FTP server kullanılarak halledilebilir.