Şarj limiti ayarlama

Merhaba, Asus ROG Strix Scar III kullanıyorum. Bilgisayarın pili gömülü. Asus’un şarj limiti koymak için kendi Microsoft Store uygulaması var ve oradan %60, %80 ve %100 sınırları koyulabiliyor. BIOS menüsünde böyle bir ayar yok ve bilgisayar kapalıyken de %100’e kadar şarj oluyor. Pardus’ta da TLP ile sınır ayarladım ancak TLP’nin bu ayarları sadece Lenovo Thinkpad bilgisayarlarda çalışıyormuş ve doğal olarak bende çalışmadı. Bilgisayar prize takılı çalışırken pile hasar vermesini engellemek için ne yapabilirim? Şarj sınırı ayarlamanın daha evrensel bir yolu var mı?

19.3 XFCE kullanıyorum.

1 Beğeni

Bunun çözümünü ben de merak ediyorum, inşallah bilen çıkar.

1 Beğeni

Merhaba,
Bahsettiğiniz ayar donanımla yakından iletişim gerektirdiği ve firmaların genelde iletişim kapılarını paylaşmadığı için bir alternatif bulmak zor. TLP açık kaynak bir yazılım olduğu için birileri her zaman kendi bilgisayarının sürücülerini ekliyordur. Dolayısıyla bir gün TLP bütün laptopların pil yönetimi için evrensel bir linux çözümü olabilir. Ancak siz veya bir başkası TLP’ye Asus sürücülerini ekleyene kadar şimdilik bir işinize yaramaz. Yapabileceğiniz şeyler şunlar:

  • Asus’un microsoft store uygulamasını Wine’de çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

  • Windows uygulamasındaki ayarlar İşletim sisteminden bağımsız (kalıcı) ise programı bir sanal makinede çalıştırıp istediğiniz ayarları kaydettikten sonra pardus’a dönebilirsiniz.

  • Asus zenbook modelleri için şarj limiti ayarlamanın bir yolu var bunu kendi Asus bilgisayarınıza deneyebilirsiniz: ASUS Zenbook UX430/UX530 - ArchWiki

  • Ubuntu 20.4 için bir şarj sınırı yöntemi varmış şahsen denemedim ancak çalışıyorsa Pardus ile de uyumlu olması muhtemel ikisi de Debian tabanlı: Controlling the battery charging threshold on Asus laptop with Ubuntu 20.04 – rpCode

  • Asus’un Windows uygulamasının tersine mühendislikle hangi kapılara sinyal yolladığını bulup bu kapılara aynı sinyalleri yollayan bir script yazabilirsiniz. Ya da birilerinin yapıp yapmadığına bakabilirsiniz. Kulağa biraz uçuk geliyor ama birileri bunu benim bilgisayarımın iç soğutucusu için yapmıştı :smiley:

Bence önce Wine’i deneyin zira en kolayı ve çalışması en muhtemel olanı o.

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.