Sata Yoluyla HDD Takınca Sistemin Görmemesi

Merhabalar.

Sistemim Pardus 21.5 XFCE ve güncel. Bazen dahili bir HDD’yi SATA yoluyla sistem çalışırken eklemem gerekebiliyor. Kasamın kapağı açık, böylelikle HDD ekleyebiliyorum. Ancak Pardus, çalışırken takılan HDD’leri görmüyor, daha doğrusu dosya yöneticisinde görünmüyor. Sistemi yeniden başlatmam gerekiyor ki diski görsün.

Windows tarafında SATA yoluyla bir HDD veya SSD bağlarsam, Donanım Yöneticisine gidip yeni bir donanım için tara yapabiliyor ve HDD’yi tanımasını sağlayabiliyorum. Pardusda böyle birşey var mı? Donanımı taratıp diski nasıl mount edebilirim?

EDİT:

ChatGPT yardımıyla şunları uyguladım:

sudo su
echo "- - -" > /sys/class/scsi_host/host*/scan

İşe yaramadı. Benden şu yöntemi kullanmamı istedi:

sudo lsscsi

Ancak lsscsi sistemimde kurulu değildi. Kurdum. Bu komut, sisteme takılı diskleri gösterir. Ancak tekrar denediğimde diski göremiyordum.

Bunun üzerine benden bir udev kuralı oluşturmamı istedi ve ilgili komutları verdi. Ancak bu yol aşırı dolambaçlı olduğundan kullanmak istemiyorum. Dolayısıyla yapacağınız yardım tek komutla işi çözemeyecekse boşverin gitsin dostlarım.

WD hangi driverleri kullaniyormus bak lsmod
Sonra ister takmadan once her seferinde modprobe ile elle yuklersin ister her acilista bu modulleri yulemesi icin ayar yaparsin. “/etc/modprobe.d/mod.conf”

Serhat hocam merhabalar;

Önce bu komutla harddiskin ismini öğrenin: Örneğin: sda1

lsblk

GB boyutuna göre burada diskinizi görebilirsiniz. Daha sonra:

sudo mount /dev/sda1 /mnt

Bu komutu deneyerek bağlanıp bağlanmadığını kontrol edebilirsiniz.

Hocam disk şu anda sisteme takılı ve bağlı(mounted) olduğundan deneyemiyorum. Deneyince buradan dönüş yapacağım. Lakin bir sıkıntı var. Yukarıda verdiğim komutlardan;

sudo lsscsi

Komutu da öyle zannediyorum ki verdiğiniz komutla aynı işi yapıyor. Var olan diskleri listeliyor. Bu komutu girdiğimde söz konusu disk hariç, diğer tüm diskler var. Çekirdek, bir şekilde çalışmaktayken sonradan takılan sata aygıtlarını görmüyor. Sanırım sorunumuz bu. Şimdi bilgisayarı kapatıp komutunuzu denemek için diski ayıracağım. Denedikten sonra bu mesajı güncellerim.

GÜNCEL.

Komutu uyguladım. Lakin disk görünmüyor.

serhat@pardus:~$ lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda      8:0    0 111,8G  0 disk 
└─sda1   8:1    0 111,8G  0 part /
sdb      8:16   0 111,8G  0 disk 
└─sdb1   8:17   0 111,8G  0 part 
serhat@pardus:~$ 

Neler yaptım?
Bilgisayarı kapatıp ilgili diskin SATA kablosunu çektim.
Bilgisayarı Pardus ile başlattım.
Bilgisayar çalışırken SATA Kablosunu tekrar taktım.
Verdiğiniz komutu girdim. Komut, iki adet SSD’yi listeledi. Ancak 1TB’lik WD HDD’yi göstermedi. Çalışmakta olan çekirdeği tokatlayıp yeni diskin varlığından haberdar edecek birşey yapmamız lazım.

Yukarıda da anlattım, windows tarafında aygıt yöneticisi>Yeni donanım için tara diyorsun bitiyor.

SON NOTLAR: Dİsk sisteme entegre olmadığı için, Disks ve Gparted gibi yazılımlar da görmüyor.

takinca dmesg ’ ye bakcan; tanirsa orda soyler. tanimasi icin ahci gibi bazi kernel modulleri yuklu olmali, normalde bunlar otomatik yukleniyor veya builtin oluyor. belki wd hdd ozel bir modul istiyodur veya biostan
ata/ahci ayari yapman gerekiyodur.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.