sda diskime boot sektörü yazmak

Merhaba!

Forumda yeniyim ama eski bir linux’cuyum… windows 95 zamanından beri linuxla ilgilenmekteyim.
Fakat son 8-10 yıldır da ara vermiştim. Şimdi yeniden, HP dizüstü bilgiyararıma yeni bir 512 gb’lık SSD disk alarak ve ram’i de 8 gb’a yükselterk ve bir windows ve 2 de linux bölümü yaratarak toplam 7 partition’la diskimi yapılandırdım.

Ezelden beri (son yıllar hariç) bilgisayarıma çoklu işletim sistemleri kurararım. Şimdi de bu yeni diskime, 4 tane windows, 7, 8.1, 10 ve 11 kurarak ve herbirini Qilink programıyla harici disklere yedekleyerek (aynı anda sadece bir tanesini yükleyerek), 2 de linux işletim sistemi; biri Pardus 20.1 GNOME ve diğeri Linux Mint Cinnamon Edge ilave ederek ve bunları da yapılandırıp yedekleyerek sistemimi tamamladım.

Bu arada TOP 10 sitelerine baktığımda ilgimi çeken, eskiden çok beğendiğim Mandrake Linux, şimdiki adıyla Mandriva ve PcLinuxOS deneyerek, sda4 bölümüne kurduğum Pardus’un yerine kurarak incelemeye başladım.

Bunları denedikçe, yedeklediğim sda4 bölümündeki Pardus’u yeniden sda4’e Qilink ile yüklediğimde boot etmekte sorunlar yaşıyorum. Pardus’u kurarken diskin, eskiden MBR dediğimiz boot sektörüne, şimdiki GPT olan sisteme sda olarak ön yükleme yapıyorum ve daha önceden kurduğum Linux Mint’i de Pardus’un, resimde görülen Grub2 ekranına ekliyorum ve buradan her iki Linux’u da ayrı ayrı başlatabiliyorum.

Yaşadığım sorun şu: Pardusu kurduktan sonra herhangi bir boot sorununda yeniden açabilmem için yeni yaratılımış, formatlanmış değil, bölümü silinip yeniden FAT olarak yaratılan eski 1 gb’lık USB belleğimi, ‘sudo grub-install /dev/sdb’ komutuyla hazırlayıp Pardus’u bu USB bellekten boot ediyorum. Aynı şeyi, kuraraken seçtiğim sda için yaptığımda yani ‘sudo grub-install /dev/sda’ komutunu verdiğimde, sda’ya boot sektörü yazılıyormuş gibi işlem yapılıyor ama bir türlü açılış olmuyor. Farklı kurulumlarda disk UUID değerleri değişmese, bu sorunu yaşamayacağım.

Sormak istediğim şu: Yeni, en az 8mb’lık bir boot bölümü yaratmadan yani diskimin düzenini bozmadan, resimde görünen partitionları kullanarak, kurulumda olduğu gibi sda’ya Grub2 bilgisini nasıl yükleyebilirim, daha doğrusu yüklenebilir mi? GPT olması bu işi engelliyor sanki. Ama kurulamda nasıl kabul ettiriyorum bunu, anlamıyorum.

Bu arada şunu belirtmeliyin ki Pardus 20.1 GNOME gerçekten harika olmuş, şu an dünyada daha iyisi yok gibi, neler denemedim. Emeği geçenlere sonsuz teşekkür ederim ve tebrik ederim.

Sevgiler

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.