Dun Ankara Sehir Hastahanesine teste gittim. Bir de ne göreyim bilgisayarlarda Ubuntu yüklü. Biz bu Pardusta tamam son kullanıcıyi degil kamuyu hedefliyoruz. Ubuntu ?
Valla uzuldum yalan yok.
Dun Ankara Sehir Hastahanesine teste gittim. Bir de ne göreyim bilgisayarlarda Ubuntu yüklü. Biz bu Pardusta tamam son kullanıcıyi degil kamuyu hedefliyoruz. Ubuntu ?
Valla uzuldum yalan yok.
Bu biraz zevk, biraz teşvik etme meselesi. Yapacak bir şey yok. Ama dur, Pardus hastaneler gibi kurumlarda kullanılmak üzere tasarlanmamış mıydı?
Bu foruma geldiğim günden beri hep karşılaştığım ve ucu hep kavgaya varan bir tartışma var: Pardus son kullanıcıya uygunlaştırılmalı mı?
Kurumsal yazılımlarda kullanıcı odaklılık beklenmiyor ama o kurumların içinde o bilgisayarları kullanan insanlar çoğu zaman en uçtaki kullanıcılar. Ve maalesef Pardus’un şu anki UVD sürümü ve kurumsal kullanım için önerilen sürümü olan 17.5 pek de son kullanıcıya uygun değil. Komut satırından anlamayan bir insanın kullanması için biraz zorlu bir sistem olduğunu düşünüyorum. 19 sürümleri öyle değil. Ondokuz, yeni başlayanların kullanması için daha rahat. Önyüklü gelen Pardus Paket Kurucu, çok daha kararlı çalışan Paket Güncelleyici, içeriği biraz daha zenginleştirilmiş Pardus Mağaza ve diğer uygulamalardaki tasarım iyileştirmeleri basit gibi görünebilir ama bu işlerden anlamayan insanlar için oldukça önemli ve işleri kolaylaştıran şeyler.
Birçok kurum UVD sürümleri tercih ettiği için, ki bunda haksız sayılmazlar, Pardus yerine Ubuntu’yu tercih etmeleri oradaki çalışanlar için çok daha kolay olmuştur. Ne de olsa Ubuntu’nun şu anki UVD sürümü, Pardus’unkinden daha yeni ve doğal olarak daha önde. Kurumsal bir sistem olmadığı için de mecburen kullanıcıyı daha fazla düşünüyor. Pardus 19.5 çıktığında bu durumun değişeceğini umuyorum.
Ama 19.3’ün kararlılığı bence oldukça iyi ve Ubuntu yerine kullanılmasını çok isterdim. Gerçekten bu duruma ben de çok üzüldüm. Ama sevindiğim bir nokta var: bu durum göçü kolaylaştıracak. Windows’tan Pardus’a geçmenin yaşatabileceği zorlukların yanında Debian tabanlı bir işletim sisteminden Debian tabanlı başka bir işletim sistemine geçmenin yaşatacağı zorluk çok daha az olacaktır.
En azından Linux kullanılıyor, tabi gönül Pardus isterdi ama Linux kullanmayı gerekli gören bir kurumun Pardus değil de Ubuntu kullanmak için geçerli sebepleri vardır diye düşünüyorum.
Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.