Selamlar Pardus Ekibi benim bir kac sorunum var

ilk olarak selamlar Pardus ekibi ben linux da yeniyim yaklasık 2 haftadır kullanıyorum ilk olarak ubuntu kullandım ve cok basımı agrıttı ve kaldırdım sonra depian kuracaktım ama ogrendimki turk yapımı linux varmıs direk kurdum iyiki de kurmusum memnun kaldım bu yuzden basarılarınızın devamını en icten dilegimdir…Birkac konuda yardımınıza ihtiyacım var

1: Bende 2 isletim var win10 - pardus 19 (d dikte kurulu) pc actıgımda direk win10 acılıyor F11 ile boot dan pardusa girebiliyorum benim istedigim direk pardusa girsin win10 boot da istedigimde girebileyim

2: Resimde gorunen ubuntu kaldırdıgım halde kaldı onuda nasıl kaldırabilrim ve girdigimde bu cıkıyor

3: masaustu CPU - GPU - RAM ve saat gibi widget varmı acaba pardus da ornek olarak bunun gibi

4: Kurdugum uyg olsun driver olsun bunlarda backup uyglaması varmı cokme de bozulma gibi durumlarda geri yuklayabileyim sonucta yeniyim :sweat_smile:

5: Ben oyun icin kullanacagım pardus 19 ve nvidia+winehq 5+playonlinux+python3 ve steam ile gelen paradon 5 kurdum baska bir sey kurmam gereken var mı? ornegin DirectX 11-12 veya java
Win10 iyice bunaldım mumkunse temelli bırakmak istiyorum.

PC Bilgilerim
Intel Pentium G4600 Soket 1151 3.6GHz 3MB Önbellek 14nm İşlemci
MSI GeForce GTX1050 Ti GAMING X 4GB OC GDDR5 128Bit NVidia DX12
MSI B250 GAMING M3
SDD 180GB + RAM 16GB

  1. Elinizde canlı bir linux dağıtımı USB’si varsa onu takın ve bilgisayarınızın hard diskindeki yaklaşık 500MB olarak ayrılmış EFI bölümünü açın. EFI içindeki ubuntu, debian gibi klasörleri silin. (Bu eski kurulumlardan kalma GRUB ekranlarını silecektir)

Eğer bu işlemden sonra sisteminizdeki başka bir bölüme Pardus kurarsanız Pardus kendi GRUB’unu EFI altına ekler, BIOS’tan pardusu yukarıya alarak her girişinizde “Windows mu Pardus mu” diye size soran bir ekran görebilirsiniz.

  1. Bu program “conky”. İnternette yüzlerce kaynak ve widget var istediklerinizi kurabilirsiniz.

  2. Sürücüler kurulu olarak gelir, eğer sistem ile çok fazla oynayacağım bir şeyler deneyeceğim diyorsanız /home dizinini diskin ayrı bir bölümüne kurun, böylece sistem bozulduğuktan sonra tekrar temiz kurulum yaparken kişisel verileriniz ve ayarlarınız gitmez, sadece sistem dosyalarını yenilemiş olursunuz.

  3. Oyun için en iyi performansı oyunlar Linux için ayrıca yayınlanmışsa alabilirsiniz. Eğer oyun ile çok haşır neşir olacaksanız dual boot yaparak oyun zamanı Windowsa geçmenizi öneririm yoksa performans ve açılmama gibi pek çok sıkıntıyla karşılaşabilirsiniz (Wine ile)

3 Beğeni

Merhaba Emin, şu ayrı /home bölümünü geçen çok uğraştım yapamadım. Kurarken sıkıntı çıkarmadı ama ayrı /home dizini yapınca sistem boot olmadı. Bununla ilgili vaktin var ise basitten bir anlatım hazırlayabilir misin?

buda bilgi edindigim yer google ceviride bir yere kadar… :nauseated_face: :face_vomiting:
https://www.rodsbooks.com/refind/installing.html#naming

format atmadan yapılabilecek gibi ama benim cpu cok fazla ısındı ben linux da yeniyim ilk kullanımlarda bu kadar yuk binilmez buraya bakarsanız farklı yollarda var gibi anladıgım kadarı yaptım ama bir yerlerde yanlıs gidiyorum bu isten gercekten anlayan lutfen bana yardımcı olsun



win10 yaptıgım degisikligi geri alıyor onarım durumunda acılıyor ve tekrardan bas kodeye geciyor :face_with_monocle:
boot bir kac degisiklik yaptım bu seferde diskte olan yazma iznim gitti
2020-03-03 02:17:51
bana bu konuda gercekten anlayan birinin yardımı lazım

Pardus zaten kuruluysa EFI’de dediğim bölgeyi oluşturmuştur, onu varsayılan yapmanız yeterli.

Pardus’ta da
sudo update-grub komutunu çalıştırarak GRUB ekranını tekrar oluşturabilirsiniz.

bircok farklısey denedim isletimimi bozdum ve format atmak artık kacınılmaz oldu emin bey sevinmisinizdir artık baska sefere insallah iyi bilen birinin yardımını alabilirim format atmadan grup olayı yapılabillir illa format at diye birsey yok edindigim bilgiler

burda da yapmıslar
https://ubuntuweb.info/questions/21378/efibootmgr-kullanarak-onyukleme-sirasini-degistir

burda ubuntu da yapılmıs ama ben pardus nasıl yapılacak bilemedim

ve burda ise uyg yolu ile yapılmıs

emin bey sanırım hayal kırıklıgına ugrattım ozur dilerim format atmadan sorunumu cozdugum icin :pray:

format atmak icin usb taktım tam atacaktım ama istedigim gibi olmus boot ubuntu gitmis ve istedigim acılıs ekranı geldi megerse yapmısım ama nasıl yaptıgımı hangi denemede yaptıgımı acıkcası bilmiyorum :laughing:


ve kilitlenen disklerim de acıldı

sonuc olarak formattan pacayı son saniyelerde yırttım

her ne yaptıysam wifi uzerinde sarı bir nokta ve %50 de kalıyordu ama simdi sarı nokta gitti duz tel de oldugu gibi sade gorunumuyle %80 asagı inmiyor suan pardus calısması cok daha duzgun oldu :thinking:

bu sekilde noktayı koymus olayım :+1:

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.