Selamun Aleyküm Üstadlarım

Selamun Aleyküm Hocalarım ben yeni pardus kurdum.
Başlayan savaşlar ile beraber yerli yazılımın önemini anladım ve kendimi yazılım alanında geliştireceğim.
Google(Whatsapp, Youtube) Facebook, İnstagram, Apple ve Microsoft gibi şirketler ülkemizden çok büyük veriler yurt dışına göndermekte.
Bir an önce kendi yerli yazılımlarımızı geliştirmeliyiz.
Pardus projesini çok sevdim. Debian tabanlı olsada Verilerimizin Ülke dışına çıkmasını engellemekte.
Pardus araçlarıda mükemmel. Java kurucu, akis programı ve bir çok yazılım tam son kullanıcıya hitap ediyor.

ALLAH Pardus geliştirici ekibinden razı olsun.

6 Beğeni

Aleyküm Selam. Pardus ile devam inşallah :+1:

3 Beğeni

Aleyküm Selam.

Debian işletim sistemine sahip cihazlar da ABD’nin elinde.

Üretemezsen elin mâhkum!

Yongalara bile bu arka kapı kodlarını gömüyorlar.

7 bin robot süpürgenin konum bilgileri ele geçti.

5 Beğeni

Debian topluluk tarafından geliştirilen bir dağıtım. Arka kapı gibi bir şey olması mümkün değil. Hiçbir harici kod vs. kullanmadan sıfırdan bir işletim sistemi yapmak imkansız gibi bir şey. Yapılsa bile sürdürülebilir olmaz.

Oradaki olay sunuculardan kaynaklı bir açıktan ibaret. Arka kapıyla yongayla falan alakası yok. IoT cihazlarının klasik kanayan yarası sorunu.

Yerli yabancı farketmez hiçbir şey 100% güvenli değildir. Yerli yazılım yapınca her şey otomatikman güvende olmuyor. Güvenlik kısmına ayrı bir özen gösterilmesi gerekiyor. Yoksa yine hacklenir, ne var ne yoksa sızdırılır.

Savunma sanayi hariç 100% yerli olayına pek sıcak bakmıyorum. Şu anki dünyada her şeyi 100% yerli yapmaya çalışmak imkansız gibi bir şey. Bir çip üretim tesisi açmak trilyonları bulan bir masraf demek. Bir ürünü üretmek için gereken her maden bizde bulunmuyor. Bazılarını mecbur yurt dışından almak zorunda kalıyoruz. Önemli olan ticari başarıya sahip kendi teknolojimizi kattığımız ürünler çıkarmak. Yoksa dünyaya satamadıktan sonra 100% yerli olmuş olmamış farketmez ülkeye bir yararı olmaz.

2 Beğeni

O bakış açısı da doğru.

Ama arkadaşın burada söylemek istediği şey biraz farklıydı. Şu anda kullandığımız cihazların hemen hepsinin çiplerinin gömülü yazılımları içerisinde bilinçli casus algoritmalar var. İntel’in işlemcilerinden tut, Raspi çiplerine kadar ve daha da fazlası. Bu da kullanıcılara güven vermiyor. O yüzden “kendimiz yapamazsak bu sorunlardan kurtulamayız” demek istiyor.

1 Beğeni

Debian’ı hiç duymamıştım nasıl amerikanın elinde? Kaynak varmı?

Amerika’nın elinde kelimesi biraz genel bir kavram olmuş. Ben şöyle açıklayayım:

Debian işletim sistemi değil, onu kurup kullandığın anakart, işlemci vs amerikanın elinde.

Linux ve Debian Amerika’da, amerikalı yazılımcılar tarafından geliştirilmeye başlandı ve amerikada bugünlere geldi. Tabii ki tüm dünyadan destek görmüş olabilir, ama merkezi amerika.

Burda söylenen şey amerikan istihbaratının elinde anlamında değil.

Richard Stallman → GNU’yu ve GPL lisanslama sistemini kurup copyleft’i ortaya çıkardı.
Linus Torvalds → aslen amerikalı değil. Linux çekirdeğini icadetti, bundan sonraki çoğu çalışma amerikada yapıldı.
Debian; Ian Murdock tarafından geliştirilmeye başlandı, bugünlere geldi. Yer: amerika.

Konu dışı ama şu anda kullandığımız birçok icat maalesef amerikan icadı. Beğenmiyorsanız kullanmayın demiyorum ama bir gerçek bu.

Siz asıl şuna dikkat edin:

Tor tarayıcıyı CIA geliştirmiş olmasın? Sizi takip ediyor olmasınlar?
VPN’ler aslında CIA, MOSSAD gibi kurumların elinde olmasın mı? Aboooovv.
VLC player, CIA tarafından destekleniyor olmasın? CIA’ya sizin hakkınızda veri gönderiyor olmasın?

Olamaz demeyin, çünkü ben yıllardır yazılım dünyasında af buyrun “oha” dedirtecek şeyler yaşadım. Avast antivirüs, kullanıcıların emaillerini hekırlara sattı. Linux mint, güya heklendi ve herkesin emailleri hekırların eline geçti (yersen).
VLC playerin içinde 2016 gibi yıllarda virüs tespit edip duruyordum. Şimdi tespit edemiyorum, çünkü artık antivirüsler de işin işinde.

Al sana kompo teorisi.

Şimdi sakin ol Vatan Fedaisi dostum ve uslu uslu devletimizin bizim için yaptığı sistemi kullanadur.

2 Beğeni

Debian geliştiricisinin hayat hikâyesini okumanızı tavsiye ederim.

Benim bilgisayarıma bir aralar sızıyorlardı.

eBPF ismi verilen çekirdek yazılımları sayesinde kullanıcının bilgisayarına port açmadan bağlanabildiğini okumuştum.

Elektrik kesintisi örneği gibi, bir süre önce durup dururken klavyede bazı tuşlar basmadı.

Klavye düzeni değişmişti.

SSD sabit diski okumadı.

BPFDoor kullanarak hiç port açmadan uzaktan uygulama çalıştırılabildiği ifade ediliyor.

Uygulamanın olup olmadığını tarattığımda sonuç şüpheli olarak çıkıyor.

Üstteki yazılım kısa adı KISA olan Kore Ağ Güvenliği Birimi tarafından geliştirilmiş.

Kore dilinden çeviri yaptığımda “109 şüpheli birim bulundu. 4 şüpheli bağlantı bulundu.” şeklinde bir uyarı gösterdi.

Bir diğer örnek ise ismi PUMA olan zararlı bir yazılım.

Burada Puma’nın pençelerini sökmek isminde bir makale var.

Çalıştırılabilir kütüğün bellekte yaşadığını kendini diske yazmadığını anlatıyor.

Bu yazılımı geliştirmek ya da ortaya çıkarmak, ileri düzey mühendislik bilgisi gerektiriyor.

Öğrenciler için 8 bit bilgisayar tasarımı ve işletim sistemi öğretilebilir.

Devletler için zaruri olduğunu düşünüyorum.

Devlet zaten binlerce mühendis çalıştırıyor. AR-GE için kurumlar, üniversiteler var.

Zamanında sunucu çalıştırmıştık.

Sunucuyu göçertmek, kırmak için yüzlerce girişim oluyor.

Bunlar sık kullanılan sohbet, forum yazılımlarını hedef alıyor.

Kendi geliştirdiğimiz yazılımda “giriş” yazıyorsun, “düzenle” yazıyorsun.

Adamın klavyesinde bu harfler bile yok.

Nvidia sadece tasarım yapıyor.

Yonga makinelerini Hollanda ASML şirketi üretiyor.

Türk savunma sanayiinden, ASML firmasına giren Türk mühendislerin sayısının 1300’ü bulduğu ifade ediliyor.

O zaman parayı veren düdüğü çalıyor.

3 Beğeni

Microsoft kullanmaktansa Pardus Debian kullanmak daha iyi açık kaynak neler yaptığını bilebiliriz.

Gizlilik sızıntılarını nekadar çok yerden kapatırsak okadar iyidir.

Hocalarıma ve yaşlılara hep Pardus kurarım ve takıldıkları yerde zevkle sorunu çözerim bedava şekilde yeterki millet Microsoft yerine Pardus kullansın.

Baytar teknolojide çalışan mühendisler yazılım geliştirmek için hangi İşletim sistemini kullanıyorlar merak ediyorum?

3 Beğeni

Baykar demek istediniz herhalde.

1947 yılı basımı Ziya Şakir’in “Nuri Demirağ Kimdir?” isimli bir kitabı var.

Tayyareciliğin günden güne ilerlediğini görüyor; bütün terakki safhalarını büyük bir dikkatle takip ediyor; bundan sonra harplerde zaferin, süngü uçlarıyla değil, tayyarelerin çelik kanatlarıyla temin edileceğine kanaat getiriyordu.

— Vaktiyle ecdadımız yirmi bin, otuz bin atlı ile Macar ovalarını alt üst ederler… büyük zaferlerini bu akıncılarla ihraz eylerlermiş… Bugünün akıncıları da, tayyarelerdir. Acaba yirmi otuz bin Türk atlısıyla, tarihin en şanlı zaferlerini kazanmış olan Türk ordusunu kanatlandırmak mümkün değil mi?.

Selçuk Bayraktar ve ekibi Allah’ın izni ile Nuri Demirağ’ın bu fikirlerini hayata geçirdiler.

Bayraktar TB3, kısa mesafeden ve hareketli bir gemiden kalkış, iniş yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.