Ses giriş ve çıkışlarında arkaplan gürültüsünü nasıl kaldırabilirim?

Ses giriş ve çıkışlarında arkaplan gürültüsünü nasıl kaldırabilirim?
Pulseaudio yükleyince pardus eklentilerini kaldırdı.
Pulse effectte noise seçeneği var ama silik duruyor.

1 Beğeni

Ses işleme için Audacity isimli bir yazılım var.

1 Beğeni

Ses dosyalarındaki gürültüyü değil mikrofon,radyo vb cihazlardan gelen gürültüyü kesmek için kullanacağım

1 Beğeni

Gürültünün sıklığı biliniyorsa belki alçak geçiren filtre tasarlanabilir.

Konu elektroniğe kayıyorsa burada sorabilirsiniz.

2 Beğeni

Sesteki gürültü veya parazitin birçok kaynağı var. Çoğu genellikle donanımsal oluyor. Gürültü veya parazite neden olan sorunu bulup çözmeniz gerekiyor.

Topraklama yok veya zayıf ise bu sorunu yaşamanız muhtemel. Bilgisayara yakın bir yerde çalışan bazı cihazlar parazit sorunu yapabilir.

Kalitesiz hoparlör veya mikrofon bu tarz sorunlara neden olabilir.

Bilgisayarın güç kaynağı kalitesiz veya arızalı ise sisteme parazitli akım verip bu soruna neden olabilir.

PulseAudio yerini PipeWire’a bıraktı artık. PulseEffects yerine PipeWire ile uyumlu olan EasyEffects uygulamasını kullanabilirsiniz.

sudo apt-get install easyeffects
2 Beğeni

Topraklama haricindeki tüm olasılıklara katılıyorum.

Burada kritik şey şu: kullanıcı gürültüden neyi kastediyor? Mesela ben kulaklık taktığımda, çok hafif, ıslık sesinden daha tiz, çok çok kısık bir ses duyabiliyorum.

Ses kaydı yaptığımda, anlamsız şekilde, sanki bir ateş yanıyormuş gibi çıtır çıtır sesler kayda yansıyor. Bunu daha çok Pardus kullanırken görüyorum; windows kullanırken olmuyordu.

Peki @Bekir neyi kastediyor?..

Anakart üzerindeki switch mode regülatör devreleri insan kulağının duyamayacağı frekanslarda anahtarlama yapar ve bu anahtarlama, yapısındaki bobini titreştirerek harmonikler açığa çıkarır. Bu ses, masaüstü bilgisayarlarda az önce bahsettiğim hafif bir ıslık sesinin dışardan duyulmasına neden olur. Regülatör devrelerinin oluşturduğu parazitikler de, ses çipi yakınlardaysa input hatlarına girişim yaparak gürültü duyulmasına neden olur.

Sorunlu güç kaynakları parazitik üreterek ses çıkışlarına kadar yayılan gürültülere neden olur (SMPS gürültüsü).

Ucuz ses sistemleri, kalitesiz parçalardan imal edildiklerinde gürültüye neden oluyorlar (yaşandı).

Bir de, bilgisayar hiçbirşey yapmıyorken arka plandan duyulan “tıssssss” sesi vardır. “waterfall effect” ya da “beyaz gürültü” denilen bu gürültü, bastırılması en zor gürültü tipidir ve birçok cihazda duyulmaktadır.

Ses çipinin etrafındaki bazı parçaların, özellikle kondansatörlerin miyadını tamamlayarak kuruması, değer kayması vb sebepler parazitik gürültülere neden olur.

Yakınlarda ucuz, adi adaptörlerin çalışması ve bilgisayar çok yakın olması, modem, çeşitli RF cihazları gibi unsurların bulunması ve ilgili ses cihazına yakın olması gürültüye neden olur.

Hiçbirisi değilse daha açık anlatılırsa ve çaresini biliyorsak yardımcı oluruz.

NOT: Bu bilgileri YZ’ye sorarak yazmıyorum. Haklı gerekçelerle YZ’ye sormamızı beğenmeyen arkadaşlar var, onlar için eklemek zorunda kaldım.

2 Beğeni

@Bekir Bekir Bey, sorunuzu çözen iletiyi çözüm olarak işaretleyiniz.

Bu uygulamayı nasıl kullanacağım?
Applications listesi çıkmıyor bomboş.

Kullanımı oldukça basit. Üst bardaki “Çıkış” veya “Giriş” kısımlarından birini seçip alt bardaki “Efektler” kısmından istediğiniz efekti ekleyeceksiniz.

Radyo ve televizyon alıcılarında arkaplan gürültüsü oluyor ya onu kaldırmak istiyorum.
Analog çözümler fazla işe yaramıyor.
Squelch seçeneği sinyal üzerine binmiş gürültüyü kesmiyor.
Geçmişte binlerce uygulama vardı şimdi bir tane bile yok.

Sizin bahsettiğiniz şey üzerine su dökülmüş resmi eski haline getirmeye benzer. Gürültü ses sinyali ile karışıp bozduğu için çok fazla bir şey yapılamaz. Filtre devreleri sadece frekansa bakar. Gürültü ile gerçek sinyali ayırt edemez. Yapabileceğiniz tek şey gürültünün kaynağını bulup onu yok etmektir. Radyo alıcısı için sinyali daha iyi alacak çözümlere gitmeniz gerekir. Net sinyal alamıyorsanız yapabileceğiniz çok bir şey yok.

Doğal kaynaklı gürültülerin çözümü cihaz ayarı ile çözülmez.
Rus uydularının çektiği resimler ile amerikan uydularının çektiği resimlere bakın.
Geçmişte uygulamalar ile çözmüştüm.
Windowsun eski sürümlerinde bile vardı eskiden şimdi yok.
Yapay zeka sürücülerine mi bağlanacağız bir ses düzeltmek için. :slight_smile:
Antenim sağlam.
Sinyal seviyesi arttıkça gürültü seviyeside artıyor.
Sinyal gürültü oranı değişmiyor .

RNNoise eklentisi bulamadım. Synaptic yazılımında arayınca çıkmıyor.

Easy Effects’i kaldırıp Flatpak versiyonunu deneyin. PulseEffects gibi Easy Effects’de RNNoise ile derlenmemiş şekilde sunulmuş. Gürültü azaltma özelliğini kullanabilmek için Easy Effect’i RNNoise aktif olacak şekilde derlemek gerekiyor.

Linux dağıtımlarının saçmalığı işte. Sadece paket yöneticisinin sunduğu şeyleri kullanmak zorunda kalıyorsun. Paket yöneticisinin sunduğunun dışına çıktığında bir sürü derleme karmaşası ile uğraşıyorsun. Flatpak gibi alternatifler ile güncel uygulamalara sahip olabiliyoruz ama paket yöneticisinden uygulama kurmak kadar verimli olmuyor.

1 Beğeni

Peek ile görüntü ve ses kaydı yapacaktım aradaki farkı göstermek için.
Bu seferde Peek ses kaydında sorun çıktı. :slight_smile:
Gürültü yok oldu.
Sesde boğukluk var ama net anlaşılıyor.

1 Beğeni