2-2.5 ay kadarlık bir zaman diliminde boş zamanlarımda hobi olarak yaptım. Bilgisayar başında birinin müzik seçip play tuşuna basması çağ dışı geldiği için böyle birşey yapmayı uygun gördüm. Ses sisteminin bağlı olduğu bilgisayara bluetooth vb. bağlantı da kullanılabilir fakat çalıştığım okulda bu bilgisayar tören alanına uzak olduğu için bluetooth işimi görmedi. Söz konusu bilgisayar kablolu olarak internete bağlı olduğu için telefon üzerinden KDE connect de işimi görmedi. Kendim bir şeyler yapayım dedim.
Tüm geliştirmelerimi Pardus XFCE’de yaptım. Öğrencilerim için teknoloji tüketicisi yerine üreticisi olma hususunda, özellikle de milli işletim sistemimiz Pardus üzerinde teknoloji geliştirme hususunda olumlu örnek olacağını ümit ederek yaptım.TÜBİTAK/Pardus geliştirici ekibine teşekkür ederim.
sesver (v1.0.0)
A. Proje Amacı
Okullarda tören ve çeşitli etkinlikler esnasında saygı duruşu, İstiklal Marşı, siren vb. çeşitli ses dosyaları genellikle bir bilgisayar aracılığıyla, bilgisayarda komut bekleyen okul personeli tarafından manuel olarak yürütülmektedir. sesver projesi, mobil ve masaüstü bileşenleri sesver-M ve sesver-D ile mobil cihaz üzerinden masaüstü cihazdaki ses dosyalarını kontrol etmeyi amaçlamaktadır.
B. Proje Hedefi
Okul ses sisteminde istenilen sesin uzak cihazdan kolaylıkla yürütülmesini sağlamak, bilgisayar başında bekleyen personelin yaptığı işi teknolojiye devretmek.
C. sesver Logosu
Media dosyalarını oynatmak için kullanılan koyu yeşilden açık yeşile gradient geçişli üçgen play butonu, alt köşesinde wifi simgesini anımsatan kablosuz dalga görünümünde koyu maviden açık maviye gradient katmanlı görünüme sahiptir. Uzaktan ses dosyasını oynatmayı hedefleyen sesver Projesi’nin amacını ifade etmektedir.
D. sesver Bileşenleri
D.1. sesver-D
Masaüstü bilgisayarlar için geliştirilmiştir. Arka planda sessizce çalışarak sesver-M’den komut bekler. 64bit işlemci desteği olan Windows ya da GNU/Linux/Pardus işletim sistemlerinde çalışabilir. İndirmek için sisteminize uygun olan ikona tıklayınız.
D.2. sesver-M
Akıllı telefonlar için geliştirilmiştir. Android 6 ve üzeri sürümlerde çalışabilmektedir. sesver-D’ye gerçek zamanlı veri tabanı aracılığıyla komut gönderir.
İndirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. (Android akıllı telefondan bu sayfaya girip indirin.)
E. sesver Kurulum ve Kullanım
E.1. Gerçek Zamanlı Veritabanı Yapılandırması
Aşağıdaki anlatımı takip ederek realtime veritabanı projenizi oluşturun. Videoda anlatıldığı gibi .json dosyanızı oluşturup veritabanı URL nizi kopyalayın, kaydedin. sesver-D ile yönetecek bir ya da birden fazla sesver-M mobil cihazları aynı URL ve .json dosyasını kullanacaktır.
video anlatım için tıklayın
E.2. Sesver-D Bileşenini Yapılandırma
Aşağıdan ses sisteminize bağlı cihazınızdaki işletim sistemine uygun anlatımı takip edin.
E.2.1. Pardus İçin
E.2.2. Windows İçin
E.3. Sesver-M Bileşenini Yapılandırma (Android)
E.3.1. Android 11
Aşağıdaki örnekte Android 11 cihazına yükleme yapılmıştır.
E.3.2. Android 14
Aşağıdaki örnekte Android 14 cihazına yükleme yapılmıştır. Özel erişim izninin nasıl verileceği, .json dosyasının WhatsApp’tan gönderildiği senaryoda dosyanın nerede bulunacağı gösterilmektedir.
F. Geliştirici Ekip
Selçuk Sinan KIRAT, Bilişim teknolojileri öğretmeni. Proje yöneticisi ve sorumlusu. Frontend ve backend programlama.
Muhammet Taha KIRAT, grafik tasarımcı. sesver-M arayüzü için grafik tasarım yapmıştır.
G. Katkı Sunanlar
Çagrı KARAKAŞ, Bilişim teknolojileri öğretmeni. Sesver projesi bileşenleri için çeşitli işlevsel önerilerde bulunmuştur.
proje sayfası: sesver Projesi - Akçakiraz Yüzbaşı Ortaokulu