Shell Script Nedir? Nasıl Kullanılır?

Merhabalar, Çok Basitçe Açıklamasını Yapayım ve Örnek Bir Kodlama Göstereyim…
Shell scriptler, komutları ve ifadeleri bir araya getirerek otomatikleştirilmiş görevler gerçekleştirmenizi sağlayan metin dosyalarıdır. Aşağıda, shell script yazmaya başlamanız için temel adımları ve bazı örnekleri sizlere tarif etmeye çalışayım dostlar.

  1. Bir metin düzenleyici (örneğin, Nano, Vi, veya Sublime Text) kullanarak bir dosya oluşturun ve .sh uzantısı ekleyin. Örneğin, script.sh adında bir dosya oluşturalım.
  2. Dosyayı açın ve ilk satıra #!/bin/bash ekleyin. Bu, betiğin bash kabuğunda çalışacağını belirtir.
  3. Shell scriptinizde kullanmak istediğiniz komutları satır satır ekleyin. Her satırda bir komut veya ifade bulunur.
  4. Eğer bir değişken tanımlamak isterseniz, değişken adını ve değerini atayın. Örneğin:
isim="fatih"
yas=28

5.İfadelere karar vermek için if-else yapısını kullanabilirsiniz. Örneğin:

if [ $yas -gt 18 ]; then
    echo "Reşitsiniz."
else
    echo "Reşit değilsiniz."
fi

6.Döngüler kullanarak tekrarlayan işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, bir sayı dizisinde dolaşmak için for döngüsünü kullanabilirsiniz:

for i in {1..5}; do
    echo "Döngü döngü $i"
done

  1. Scriptinizi çalıştırmak için terminalde bash script.sh veya ./script.sh komutunu kullanabilirsiniz. Dosyanın çalıştırılabilir izne sahip olduğundan emin olun ( chmod +x script.sh ).

buda basit bir örnek:

#!/bin/bash

# Değişkenler
isim="fatih"
yas=25

# İf-else yapısı
if [ $yas -gt 18 ]; then
    echo "Reşitsiniz."
else
    echo "Reşit değilsiniz."
fi

# Döngü
for i in {1..5}; do
    echo "Döngü döngü $i"
done

Bu örnek, bir kişinin yaşına bağlı olarak “Reşitsiniz” veya “Reşit değilsiniz” mesajını ve ardından bir döngü mesajını görüntüler.

Bu temel adımlar ve örnekler, size shell script yazmayı başlatmak için iyi bir başlangıç noktası sağlayabilir. Shell scriptlerde daha karmaşık yapılar, dosya işlemleri, fonksiyonlar ve diğer ileri düzey konular da bulunmaktadır. Shell scripting konusunda daha fazla bilgi edinmek için Bash belgelerine ve öğreticilere başvurabilirsiniz. Sormak istediğiniz bişey olursa sorabilirsiniz…
Saygılar…

1 Beğeni

İlginçmiş. Biraz C programlamaya benziyor. Geçen yaz bir arkadaşın fişteklemesiyle C diline başlamıştım öyle kaldı. Hevesim olsaydı sürdürürdüm.

Teşekkürler bilgiler için.

1 Beğeni

Merhabalar, Benim Düşüncem Ne olursa Olsun Bir Programlama Dili Öğrenmenizi Tavsite Ederim.
Python,GO veya Visual Basic(VB.Net) Basit Dillerdir. Tavsiye Ederim.

Saygılar…

Pythonu öğrenmeyi çok istedim zamanında. Ama C bitmeden geçmeyeyim dedim. Sorun şu ki hevesim çabuk geçti, bir de uzaktan öğrenemiyorum. Birisi olacak, başımda duracak özel olarak bana öğretecek. Başka türlü öğrenemiyorum. Programlama çok zevkli birşey ucundan tattığım kadarıyla. Bir arkadaş Bilg. Programlama okuyordu onun sayesinde başlamıştım ben de.

O zaman Windows Üzerinden Visual Basic Öneririm, Grafik Arayüzlü Bir Programlama Formu Var Biraz Kafa Yorarak 2 Haftada Temel Olarak Öğrenebilirsiniz Şahsen Ben Visual Basic Kullanırken daha çok zevk alıyorum diğer dillerden

Visual basic çok güzel. Pencere formu yapmak için ayrıca uğraşmıyorsun. Kütüphanesi falan hazır. Geçmişte küfüre küfürle karşılık veren bir form yazmıştım :grin: Hatta internetten bakarak bir virüs yazmıştım da, eset masaüstüne kaydeder kaydetmez yutmuştu. Ama hevesim yok sıkıntı bu. Değilse onunla da çok güzel programlar yazılabilir.

Ben program yazmayı değil de, daha çok kullanmayı seviyorum…

1 Beğeni

O Zaman Güzel Programlar Yazalım Sizler İçin , Sizde Kullanın :grin:

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.