Şirketimizde Pardus Kullanmak İstiyoruz

Merhaba,

Mium Dijital olarak şirketimizde Pardus kullanmayı planlıyoruz. Ancak, merak ettiğim bir şey var; Photoshop gibi sıkça kullandığımız programları Pardus üzerinde kullanabiliyor muyuz? Çünkü sıklıkla ihtiyaç duyduğumuz programlar bunlar.

7 Beğeni

Hangi programları kullandığınızı ve neler yaptığınız biraz detaylı yazarsanız yardımcı olabilirim. Acele etmeyin.

Hocam direk adobe ürünlerini kullanamıyorsunuz fakat alternatif olarak geliştirilmiş açık kaynak yazılımlar var onları kullanabilirsiniz. Adobe photosopun alternatifi olarak linux da gimp mevcut.

3 Beğeni

Merhabalar,

Öncelikle bu güzel adımınız için şirketinizi tebrik ederim. Kullandığınız bir çok uygulamanın alternatifi Linux tarafında mevcut. Arkadaşların da dediği gibi Adobe Photoshop yerine GIMP, Illustrator yerine ise Inkscape kullanabilirsiniz. Ancak yaptığınız iş için Adobe Photoshop kullanmak zorundaysanız da endişe etmenize gerek yok. Çünkü Photoshop uygulamasını web tarayıcınızdan giriş yaparak da kullanabilirsiniz. Daha önce denemiştim Photoshop uygulamasında yapabildiğiniz her şeyi, Photoshop’un kendi web uygulamasından da hesabınızla giriş yaparak yapabilirsiniz. Ancak Illustrator’un web versiyonu yoktur. Umarım yazdıklarımın az da olsa Pardus’a geçmenizde faydası olur.

3 Beğeni

Bu siteden istediğiniz uygulamaların alternatiflerini bulabilirsiniz.

Photoshop yerine GIMP denedim ama Krita ile rahat ettim. Acil durumlar için (photopea.com) adresini kullanıyorum.
Gerçi son bir-iki senedir grafik işlerimin çok büyük çoğunluğunu Canva ile çözüyorum. Özellikle ücretli Canva ile her şeyi yapmak mümkün neredeyse.
MS Office alternatifi doğrudan Office 365 olabilir. Ben Google Ofis seti (docs.google / sheets.google) kullanıyorum uzun süredir. Bilgisayarlarımda uzun zamandır ne Office ne de alternatifi kurulu.
Video düzenleme tarafında da Linux güçlü ve yeterli programlara sahip.

Fakat, yazıcı gibi harici donanımların sürücüleri konusunda önceden araştırma yapın.
Bir de tabii ki ekran kartı ağırlıklı kullanım için de sürücü meselesi performans açısından önemli.
Bunun için de mevcut bir bilgisayarı USB üzerinden Pardus Çalışan ile açıp denemeler yapma rahatlığı var. Böylelikle her şeyi dener, aklınızda soru işareti olmadan geçişi planlayabilirsiniz.

Göç konusu ciddi bir konu, bir çok uygulamanız çalışmayacaktır. Aşağıdaki bağlantıda Pardus Göç’ü ile bir makale var okumanızı tavsiye ederim.

Açık Kaynak Kod Dönüşüm Projesi

2 Beğeni

Erdem Bey,
Yerel bir işletim sistemi olan Pardus’u kullanma konusunda düşünceniz çok anlamlı. Ancak sizin ve ekibinizin yıllardır arayüzüne ve işlevlerine alıştığı (işletim sistemi haricinde) birçok yazılım var. Pardus’a alışmak gerçekten kolay ve teknik desteği de yeterli. Ancak kullanılan yazılımların alternatifi konusunda alışkanlıklarınızı değiştirmek, arayüz ve özellik değişikliklerine adapte olmak, bu süreç esnasında müşterilerinize iş yetiştirmede aksaklığa girmemek için kademeli geçişi değerlendirebilirsiniz. Öncelikle nacizane tavsiyem kullandığınız tüm yazılımları listelemek, karşısına Pardus’ta çalışan alternatifini yazmak ve 1 bilgisayara Pardus yükleyerek bu alternatif yazılımları kurcalayıp taleplerinize cevap verip vermediğini değerlendirerek ile başlamalısınız.
En basit olarak eposta yazılımı olarak Outlook yerine alternatif bi yazılım kullanmalısınız ve ne yazık ki Outlook’daki yeni ileti yazım esnasında en gelişmiş metin editörü Outlook’da. Özetle Pardus-Windows arasında geçiş ve adaptasyon bence kolay. Zor kısmı üçüncü parti yazılımların (eposta, kelime işlemci, görüntü işleme, vb) alternatiflerinin arayüz ve özellik farkından dolayı adaptasyon süreci. Hatta üçüncü parti yazılımların lisans bedelleri (örneğin photoshop’a bir lisans ücreti ödediniz ve Pardus’a geçince yine ücretli alternatif yazılım tercih ettiğinizde onun da lisans ücretini ödediğinizde giderleriniz artacak, bunları da planlamalısınız).
Özetle ikinci el ya da sıfır bir bilgisayara Pardus kurarak Pardus ve uyumlu üçüncü parti yazılımları tecrübe etmelisiniz. Hatta yazıcı, tarayıcı vb. yan cihazlarla uyumunu da tecrübe edersiniz.
Sağlıcakla kalınız.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.