Sistem Asistanı (Eski Pardus Yardımcı)

:penguin: Sistem Asistanı

Proje github deposu için :
https://github.com/tvardar/sistem-asistani

Ya da

web sitemden : tarikvardar.com.tr

Pardus 25 (Debian 12) ve Pardus 23 (Debian 11) tabanlı Linux dağıtımları için geliştirilmiş; sistem izleme, bakım, onarım ve yönetim işlemlerini tek bir modern arayüzde toplayan gelişmiş bir araçtır.

:star2: Özellikler

Uygulama modüler bir yapıya sahiptir ve aşağıdaki temel araçları içerir:

:desktop_computer: Sistem İzleme & Donanım

• Genel Bakış: CPU, RAM, Swap kullanımı, anlık ağ trafiği ve harita üzerinde konum bilgisi.
  • HUD Modu: Masaüstünde yüzen, kompakt sistem bilgi penceresi.
  • Donanım Bilgisi: İşlemci, GPU, Batarya sağlığı, BIOS ve Çekirdek bilgileri.
  • Süreç Yöneticisi: Çalışan işlemleri (PID, CPU, RAM) izleme ve sonlandırma.

:globe_with_meridians: Ağ & İnternet

• Ağ Tarayıcı: Wifi ağınızda kaç cihaz bağlı, ip adresleri, isim ve markaları gibi bilgileri görün.
  • Wi-Fi Analizörü: Çevredeki ağları tarama, sinyal gücü grafiği ve kanal önerisi (2.4GHz optimizasyonu).
  • Hız Testi: Çoklu iş parçacığı ile İndirme (Download), Yükleme (Upload) ve Gecikme (Ping) testi.
  • DNS Yönetimi: Tek tıkla Google, Cloudflare, OpenDNS veya Otomatik DNS geçişi.
  • Site Engelleyici: /etc/hosts üzerinden istenmeyen siteleri engelleme.
  • Port Yöneticisi: Açık portları listeleme ve güvenlik duvarı (UFW) üzerinden port açma/kapama.

:hammer_and_wrench: Bakım & Onarım

• Sistem Temizliği: Apt önbelleği, eski kernel logları, tarayıcı çöp dosyaları ve çöp kutusu temizliği.
  • Disk Sağlığı: Disk ömrü analizi ve sağlık raporu.
  • Açılış Analizi: Sistemi yavaşlatan başlangıç servislerinin tespiti.
  • Otomatik Bakım: Paket güncellemeleri, bozuk paket onarımı ve GRUB güncelleme araçları.

:floppy_disk: Disk & Dosya

• Disk Analizcisi: Klasör boyutlarını ağaç yapısında görselleştirme.
  • USB Yazdırıcı: ISO dosyalarını USB belleklere yazdırma (dd arayüzü).

:gear: Yönetim & Otomasyon

• Cron Yöneticisi: Zamanlanmış görevleri grafik arayüzle ekleme/silme.
  • Özel Komutlar: Sık kullandığınız uzun terminal komutlarını butonlara dönüştürme.
  • Başlangıç Yöneticisi: Sistem açılışında çalışan uygulamaları yönetme.

:rocket: Kurulum

Bu proje, sistem kütüphanelerindeki farklılıklar nedeniyle Pardus 25 ve Pardus 23 için ayrı paketleme yöntemleri sunar.

Yöntem 1: .deb Paketi ile Kurulum (En Kolay)

GitHub Releases sayfasından sisteminize uygun olan sürümü indirin ve kurun:

• Pardus 25 / Debian 12 İçin: sistem-asistani_1.0_amd64.deb
  • Pardus 23 / Debian 11 İçin: sistem-asistani_1.0_pardus23_amd64.deb
sudo dpkg -i indirilen_paket_adi.deb
sudo apt-get install -f  # Eksik bağımlılık varsa tamamlar

Yöntem 2: Paketleme Sihirbazı ile Kurulum (Önerilen)

Bu yöntem, kaynak kodları indirir, gerekli Python kütüphanelerini internetten çeker ve sizin sisteminize özel, internetsiz çalışabilen bir .deb paketi üretir.

Depoyu Klonlayın:

git clone [https://github.com/tvardar/sistem-asistani.git](https://github.com/tvardar/sistem-asistani.git)
cd sistem-asistani

Sisteminize Uygun Scripti Çalıştırın:

:red_circle: Pardus 25 (Debian 12) Kullanıyorsanız:

sudo sh ./paketle_pardus25.sh

:orange_circle: Pardus 23 (Debian 11) Kullanıyorsanız:

sudo sh ./paketle_pardus23.sh

Oluşan Paketi Kurun: İşlem bittiğinde oluşan .deb paketini kurun: (* yerine paketadiniz.deb)

sudo dpkg -i *.deb

Yöntem 3: Kaynak Koddan Çalıştırma (Geliştirici Modu)

Geliştiriciler veya depoyu klonlayıp direkt çalıştırmak isteyenler için:

# 1. Gerekli sistem araçlarını yükleyin
sudo apt update
sudo apt install python3-pip python3-venv libxcb-cursor0 network-manager ufw smartmontools nmap

# 2. Depoyu çekin
git clone [https://github.com/tvardar/sistem-asistani.git](https://github.com/tvardar/sistem-asistani.git)
cd sistem-asistani

# 3. Sanal ortam oluşturun ve başlatın (Önerilen)
python3 -m venv venv
source venv/bin/activate

# 4. Bağımlılıkları yükleyin
pip install -r requirements.txt

# 5. Uygulamayı başlatın
python3 sistem_asistani.py

:warning: Önemli Notlar

Root Yetkisi: Uygulama, sistem dosyalarına müdahale ettiği için (güncelleme, UFW, hosts vb.) kritik işlemlerde pkexec (veya Pardus 23’te policykit) aracılığıyla root şifrenizi isteyecektir.

Uyumluluk:

Pardus 25 / Debian 12 (Bookworm): Tam uyumlu.

Pardus 23 / Debian 11 (Bullseye): Tam uyumlu (Özel paketleme scripti ile).

:handshake: Katkıda Bulunma

Projeye katkıda bulunmak isterseniz:

Bu depoyu Fork’layın.

Yeni bir özellik dalı (feature branch) oluşturun.

Değişikliklerinizi yapın ve Commit’leyin.

Dalı Push’layın ve bir Pull Request oluşturun.

:memo: Lisans

Bu proje GNU Genel Kamu Lisansı v3.0 (GPLv3) ile lisanslanmıştır.

Özgür yazılımdır; değiştirebilir ve dağıtabilirsiniz.

:man_technologist: İletişim & Geliştirici

Tarık Vardar

:globe_with_meridians: Web: www.tarikvardar.com.tr

:computer: GitHub: github.com/tvardar

:e-mail: E-Posta: tarikvardar@gmail.com

4 Beğeni

harita üzerinde konum bilgisi. interneti sürekli kullanıyormu bu özellik .

Harita sizin konumunuzu bulmaya yaramaz, ISS (İnternet servis sağlayıcısının) konumunu gösterir. Yani sizi internete bağlayan veri merkezini

Bu konumu siz “yenile” yi tıklamadan yenilemez, sadece 1 kere açılışta veri çeker.

İnternet olmadan da diğer fonksiyonlar çalışır.

Hiç bir şekilde veri kaydetmez, kayıt almaz. Sadece Donanım sekmesinde sistem raporu txt indirebilirsiniz (Arıza / Sorun vb durumlarda destek almak için işinize yarar)

2 Beğeni

Üstadım harika bir uygulama emeğine sağlık.

3 Beğeni

*Ram bilgisini doğru algılamadı bende .
*Birde uygulama kendi ikon tepsisinde açılmıyor . yeni pencerede açılma sorunu var . Bende bu durumu yaşadım yapay zeka ile yaptığım 2 uygulamadada . Tahminimce dep paketinin yapısı düzgün hazırlanmayışından

• Pencere yaslama özelliği olsa güzel olur .
1 Beğeni

Sanal makineye mi kurdunuz? Makinenin Sistem bilgilerini verirmisiniz pardus hangi sürüm, masaüstü nedir?

Teşekkürler geri bildirim için

Kendi bilgisayarımda denedim . Sanal makine kurulu değil . Sistem bilgisi resimde var oda çıkmış . işlemci ram ekran kartım görünüyor . pardus 25 Gnome . Aldığım yedekten geri dönüş yaptım . Uygulama artık şuan kurulu değil . bilgiyide vereyim de.

Elinize sağlık, harika olmuş!

• Gerek (Debian 13 tabanlı) Pardus 25’te, gerekse (gündelik kullanıma oldukça uygun kararlılıkta olan) “test” sürümü Debian 14’te sorunsuz kurulup çalıştığını gördüm.

Fakat İnternet hizmetini aldığım Türk Telekom sunucularının Haliç sularının altında olduğunu bilmiyordum. :smiley:
Şaka bir yana, haritada gösterme işlemi pek güvenilir olmadığından, böyle şık gözükse de, burada haritaya yer vermeyip sadece “İstanbul” gibi bir bilgi ile yetinmek daha iyi olabilir.

Öneriler:

1. Pardus 23 ve 25’in sırasıyla Debian 12 ve 13 tabanlı olduğunu belirtmek/düzeltmek gerek.
  2. Sistem tepsisinde kullanılan simge için renksiz (monochrome) seçeneği de uygulama ayarlarına dahil edilse iyi olur.
  3. Sanırım Debian sistemlerinde artık ping komutu ancak sudo olarak çalışabiliyor (en azından benim bunu denediğim Debian 14/testing sürümünde).
  4. İlk açılışta uygulama şifre istediyse de, daha sonra birkaç kez tamamen kapatıp yeniden başlattığımda şifre istemedi – burada küçük bir sorun olabilir belki.
  5. RAM bellek konusu biraz karışık anladığım kadarıyla. Bende 16 GB iken KDE Plasma 17 diyor, bu uygulama ise 15 – neyse ki “3 aşağı 5 yukarı” demiyorlar. :smiley:
  6. Zamanlanmış görevlere cron ile sınırlı kalmayıp systemd öğeleri de eklenebilir mi acaba?
  7. Bu uygulamanın İngilizce dil desteğine sahip olması çok yerinde olacaktır ve emekli bir çevirmen olarak bu konuda yardımcı olabilirim.
2 Beğeni

Teşekkürler
Harika olmuş,

1 Beğeni
  • Github sayfasında Pardus 23 / 25 , Gnome 11 / 12 gibi ayrımımız var

• Haritada gösterme konusu, iss 'nin nokta olarak konumundan ziyade bölgesel bir gösterim ve evet hava katıyor, o yüzden kaldırmayı düşünmedim.

• monochrome simge konusunda haklsınız ama google chrome, anydesk vb tüm dış uygulamalar renkli kullanıyor ama güzel teklif bunu değerlendireceğm

• Ram konusunda sizden başka da geri bildirimde bulunan olmuş onu yeniden inceleyim.

• Zamanlanmış görevlerde “sudo” içeren komutları şifre girmeden çalıştırmak pek kolay olmuyor, ama deneyeceğim, güzel teklif teşekkürler

• Tamamen bittiğinde İngilizce ve diğer dil desteklerini de ekleyebiliriz, şimdiden desteğini ve önerileriniz için teşekkürler

Geri bildirimlerinizin hepsini özenle takip ediyorum, biraz biriksin, toplu halde düzenlema yapıp herkes için daha da sorunsuz daha da gelişmiş duruma getirmeye çalışacağım.

Kullanıp, geri bildirimleriniz ve fikir, öneri ve destekleriniz için teşekkürler…

3 Beğeni

Elinize sağlık PARDUS ve yardımcı uygulamaları gün geçtikçe güzelleşiyor. Teşekkürler…

1 Beğeni

Sizin öneriler ile iş nereye gitti :slight_smile: Terminal den bilgisayar kapatmaya . Sonra grafik arayüzlü bir uygulama . o uygulama daha da gelişti şimdi :slight_smile:

3 Beğeni

Hep beraber deneye yanıla geliştiriyoruz, güzel ve keyifli olmadı mı? Teşekkürler ilginize

1 Beğeni

Herhalde biliyorsunuzdur, bu konuda Oğuzhan İnan tarafından yapılmış benzer bir program daha var: Stacer
Onu denerken sistem temizliği işlemi benim sistemi çökertmişti. Bereket sistemim düzenli olarak hem Timeshift hem de Clonezilla ile yedekleniyor.
Onun üzerine böyle kişisel çaba ürünü uygulamalara “sistem temizliği” benzeri konularda güvenemiyor ve Bleachbit’i tercih ediyorum. Gerçi onun da hangi kutucukları işaretlediğinize dikkat etmezsenizbenzer sonuçlara yol açabildiğini okumuştum bir yerde.
Sistem Asistanı herhalde bu yüzden temizlik konusunda oldukça sınırlı seçenekler sunuyor ve riskli alanlarda uzak duruyor.
Fakat Linux dünyasındaki özgürlük = dağınıklık = verimsizlik? meselesi var.
Keşke böylesi çabalar ekip çalışması şeklinde birleştirilebilse…

3 Beğeni

Sistem temizliği, log temizliği, iso yazdırma (rufus benzeri dd mod) özenle ayarlayıp defalarca test ettim.

Bu sorunların farkındayım o yüzden çok katı kurallar uygulamadım.

Sissteme zarar verecek herhangi bir şey tespit etmedim.

Hatta linux mint cinnamon, ubuntu, pardus 23, 25 vb tüm sürümleri tek tek iso oluşturdum.

Kodlar açık, zararsızca bir çok ihtiyaca cevap vermesi için uğraştım. Linux Pardus ile vakit geçirdikçe kısayoldan verileri elde edebileceğimiz ya da tek tık ile gerçekleştirebileceğimiz şekilde genel ihtiyaçlara cevap vermesi için uğraştım. Ciddi (sisteme zarar veren bir şey tespit edemedim) . Gerek sanal makine gerek gerçek makine üzerinden bir çok test yapıp ekledim. Tabi ki gözümden kaçnlar olacaktır ama şu an işlevsel ve kullanışlı olarak görüyorum.

Tüm yorum, inceleme, teklif ve önerileri sabırsızlık ve gururla takip ediyorum. Neticede elimizi taşın altına soktuk.

Sorun varsa tarikvardar.com.tr adresinden detaylı bildirimde bulunabilirsiniz.

İlginize teşekkürler, hep beraber daha da ileri götürelim

stacer uygulamasını inceledim. altta kalır yanımız yok gibi, ayrıca ben tek başımayım o kadar katkıda bulunan olsa uzaya çıkarız :slight_smile:

Bu arada github sayfasında " :warning: Bu proje terk edilmiştir. Bundan sonra yeni sürüm yayınlanmayacaktır. :warning: " yazısı var bilginize

Biz daha da iyisini başarırız

2 Beğeni

pardus 25 de çalışmadı yardımcı programı çalışıyordu

sudo dpkg -i indirilen_paket_adi.deb
sudo apt-get install -f # Eksik bağımlılık varsa tamamlar

1 Beğeni

Tarık bey, emeğinize sağlık.

Programınızın her iki sürümünü de indirdim, 25’e geçince onu da test edeceğim.

Benim bilgisayarda sıcaklık kontrolü sıfırı gösteriyor, nedenini bilmiyorum. Ama xfce’nin araç takımından eklediğim sıcaklık monitörü çalışıyor.

Ekran görüntüsü_2025-12-11_23-58-59

Programın tüm detaylarını tek tek denemedim. Ama sol paneldeki seçenekleri inceledim. Gayet yeterli bir program olmuş bence. Hemen hemen herşey var. Neyi eklemek lazım acaba diye düşündüm, ben birşey bulamadım. Ola ki daha sonra aklıma gelirse yazarım.

Tek eleştirim, paket boyutunun çok büyük olması. O da eleştiri sayılmaz. Sanırım PySide6 ile yazmışsınız, doğal olarak venv yöntemi kullandıysanız bütün bağımlılıklarla beraber biraz yüksek olması normal.

Emeğiniz sağlık tekrar.

2 Beğeni

Paket boyutu büyük oldu tüm bağımlılıkları ile beraber kuruluyor.

Zaten farkeden bir şey yok, çünkü bağımlılıkları internetten çekecek görünen boyutdüşecek ama aslında çekilen veri aynı olacak.

Malum internette eskisi gibi mb sınırı olmadığından sanırım bir mahsur kalmıyor.

Çok talep olursa paket boyutunu miniminnacık yaparız ama full internet bağımlı olur. Şu an usb 'ye deb paketini atın yada hdd 'ye başka bir pc yada yeni kurulumda internetsiz çalışır.

1 Beğeni