Sistem boşta İken CPU'nun aşırı yüklenme sorunu nasıl çözülür?

Herkese merhaba. Bilgisayarımda Pardus 21.1 XFCE yüklü ve bazı durumlarda CPU, arkaplanda kendiliğinden çalışan her zamanki programlar haricinde bir program açık olmamasına rağmen aşırı yükleniyor:

Bu sorunu nasıl çözebilirim? Daha önce hiç böyle bir sorunla, Windows 10’da olduğunun aksine hiç karşılaşmamıştım. Sistemi tekrardan yeniden başlattığımda ise bu sorun geçici olarak çözülüyor.

Şimdiden teşekkürler.

1 Beğeni

Buradaki aşırı yüklenmeden kasıt eğer 2-3 saniyelik sürekli %100 kullanım olursa doğrudur, fakat buradaki cpu kullanımları anlık olarak okunduğu için sadece küçücük bir anlığına cpu %100 kullanılmış olabilir, ki bu hep olan bir şey, dolayısıyla merak etmenizi gerektirecek bir aşırı yüklenme söz konusu olmaz.

Ama dediğim gibi 2-3 saniye süren %100’de kalmalar oluyorsa gerçekten de bir program çalışıyor ve aşırı kullanıyor demektir.

2 Beğeni

Sorun geçti mi???

1 Beğeni

Arkadaşlar ekstra olarak tuned-adm eklentisi ile güç yöneticisini Pardus’un kendi Güç Yönetici eklentisinden daha fazla seçenek ile çalıştırıp ince ayar yaparak güç kullanımını sınırlayıp arttırabileceğinizi de eklemek istiyorum.

tuned-adm performans optimizasyon aracıdır. Pardus depolarında mevcut ve $ sudo apt-get install tuned diyerek yükleyebilirsiniz. Ben basit kullanımını şöyle özetleyeyim:

tuned-adm tarafından tavsiye edilen modu kullanmak için:

sudo tuned-adm recommend komutu yazınız. Bende şu sonuç çıkıyor ve sizin bilgisayarınıza göre bu sonuçlar değişebilir ama genel olarak dengeli profili önplana çıkacaktır:

$ sudo tuned-adm recommend
balanced

Ben ise “default” profilini kullanıyorum çünkü optimizasyonu benim bilgisayarımda harika sağlıyor ve başlık için konuşmak gerekirse de bu ayardan sonra hiç CPU aşırı kullanım sorunu ile karşılaşmadım. Ekstra olarak Pardus’un kendi güç yöneticisi de normal ayarında. Siz $ sudo tuned-adm list diyerek daha pek çok seçeneğe ulaşabilirsiniz.

Bu sitede ise kendi kılavuzu var:
https://linux.die.net/man/1/tuned-adm
Herkese mutlu günler, iyi forumlar.

1 Beğeni

Hocam bu yüklenmeler 2-3 saniye sürmüyor ne yazık ki, sürekli devam ediyor. Kısa süreli yükselmeler elbette normal ama sürekli olunca biraz kuşkulandım.

htop ile CPU kullanımına göre sıralayıp o an hangi program en çok kullanıyormuş görebilirsiniz. htop ile açtığınız terminal ekranında seçeneklere farenizi kullanıp tıklayabilirsiniz de.

Benim zannımca herhangi bir problem yok. Anlık cpu kullanımı sadece. Windowstaki gibi ortalama bir değer göstermediği için aşırı kullanılıyor zannedilebilir. Bir de windowstaki görev yöneticisine benzeyen Sistem Gözlemcisi programından cpu kullanım grafiğini inceleyebilirsiniz. Orada da sürekli %100 olursa bir program kullanıyor demek. Bu programı da cpu kullanımına göre sıraladığınızda bulabilirsiniz.

eğer yüksek kaynak kullanımından şikayetçi iseniz pardus güç yoneticisinden daha düşük performans seviyelerini seçebilirsiniz bence.
ayrıca xfce fazla kullanıyor diye düşünüyorsanız pencere yoneticisi veya masaüstü ortamınızı değiştirebilirsiniz
pencere yoneticisi olarak icewm oneririm masaustü ortamı olarak ise lxde tercihim olurdu
ancak gnu\linux ortamında ihtiyaç ve kullanımınıza gore farklı şeyler de seçebilirsiniz

4 Beğeni

BIOS’u orijinal ayarlarına sıfırlayıp taze bir sistem kuruluşu yapınca bu sorun şu anlık çözülmüş gözüküyor arkadaşlar. Pardus Güç Yöneticisi’nde ayar “Performans” modu şu anda. Herhangi bir sorun yaşamıyorum.

1 Beğeni

Benimki de aşağıda. htop komutu girildikten ve @gokacinlar 'ın son önerisi yapıldıktan sonra. Benim bilgisayarımda da İntel i3 işlemci var ve 4GB DDR3 Ram var. Sadece uçbirim açıkken 702MB RAM belleği kullanıyor ve bilgisayarım, 10 yaşında bir ACER Notebook dizüstü bilgisayarı. Sizce bu veriler iyi midir?

Merhaba @Ismail-Emre-Arikan Kullanım detaylarını gündelik işlerde bir fark yaratıp yaratmadığı şeklinde güncellerseniz çok daha iyi olur. Önceden nasıldı, şimdi nasıl gibisinden bir soru sorarak değişiklik ararsanız ve sahiden de bulursanız burada paylaşmanızdan müteşekkir oluruz.

Htop sonuçları ise saydığınız özelliklerde bir bilgisayar için fena durmuyor, sadece benim ram kullanımım boşta iken 550 Mb gibi bir değer gösteriyor, sizdeki biraz daha fazla. Dediğim gibi, kullanım süresince deneyimlerinizi buraya yazabilirsiniz.

Uçbirimdeki htop komutu sonrası.

Pardus 'u son sürüme yükselttikten sonraki hali

Arka planda yükseltmemden önceki ekran görüntüsü var. karşılaştırlması için koydum. yani siyah olan ekran yeni sonuçları gösteriyor.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.