Sistem Kur - Kurulum Adımı Başarısız Oldu

Bu sene farklı bir okula görevlendirildim. Diğer çalıştığım okullardaki gibi buradaki laboratuvar bilgisayarlarına da komple Pardus kuruyorum. Pardus 21 XFCE’yi 11 tane bilgisayara Rufus ile GPT düzeni DD modunda bootable hale getirdiğim flash disk ile sorunsuzca kurdum. Bilgisayarlar özdeş, Lenovo Yoga laptoplar. Sadece 1 tanesinde kurulum başarısız oluyor, ne yaptıysam olmadı. Bu sorunu nasıl aşabilirim?

Problem

Disk Bölümleme

BIOS Ortamı

yanlış mı görüyor - anlıyorum,
bölüm #5 - 79 MB ext4 ( / sistem ) sistem kurulmaya çalışılıyor,
disk bölümlendirme yanlış olmuş gibi duruyor .

1 Beğeni

Ben de sizinle aynı görüyorum. Sistemin kurulmaya çalışıldığı alan 79 MB

1 Beğeni

Ben de sizinle şu anda aynı görüyorum :grin:

Sanırım gün boyunca yoğunluktan kafam şişince görmedim. Her bir bilgisayarda Win üzerinden yaklaşık 80 Gb sistem alanı 4 Gb takas alanı bırakıp formatlarken bunu gözden kaçırmışımı. Umarım hata bundandır, öyleyse konuyu silerim. Uyarılarınız için teşekkürler insan bazen görmüyor.

1 Beğeni

Selamun Aleyküm arkadaşlar konu ile ilgili olarak dönüt vereyim.

Yanlışlıkla 79 Mb olarak ayarladığım alanı 80 Gb olarak değiştirip tekrar denedim yine aynı hatayı aldım. Aynı HDD’ye sıfırdan Windows kurdum, sorunsuz kuruldu. Yeni kurduğum windows ortamında disk bölümleme yapıp tekrar Pardus 21 XFCE kurmayı denedim tekrar aynı hatayı aldım. HDD sorunludur diye düşünüp değiştirdim, atıl durumdaki bir makinenin HDD’sini takıp tekrardan Pardus kurulumunu denedim, şimdi sorunsuz kuruldu. Yani HDD’de sıkıntı var gibi.

Bu durum bir kez daha başıma gelmişti, teknik açıdan tam olarak detayını bilmesem de muhtemelen HDD’de oluşan bad sector’lere rağmen Windows bir şekilde sorunsuz kuruluyor. Pardus kurulurken bu eski HDD’lerde bazen böyle sorunlar çıkabiliyor. Geliştirici arkadaşlar umarım ileride bu sorunu da çözeceklerdir.

Hayırlı günler.

1 Beğeni

UEFI mı kuruyorsunuz?
Eğer öyleyse flash bellek gibi kurulumun yapıldığı bilgisayarın diski de gpt türünde mi?
Ayrıca sanırım EFI bölümünü de ayırmamışsınız.

1 Beğeni

Evet kardeş UEFI kurulum yaptım, ilk mesajda da belirttiğim gibi Rufus’ta GPT ile biçimlendirmeyi ayarladım. EFI bölümü daha önce kurulu olan Windows tarafından ayrılmıştı galiba.

1 Beğeni

Pardus için küçük ext4 bölümü oluşturulmuş.
Canlı usb pardus kullanıp gparted ile bölüm oluştur.
Küçük gereksiz bölümleri temizle.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.