Hepimizin bildiği üzere sosyal mecralar artık neredeyse hayatımızın vazgeçilemezi gibi bir hâl almaya başladı.
Bunu fırsat bilen sosyal medya şirketleri çoğu kimsenin okumadığını bildiği Aydınlatma Metni ve Gizlilik İlkesi metinlerine bazı maddeler ekledi.
Peki bu maddeler nedir?
Bu maddeler sizin mahremiyetinizi yok sayarak kendi kazancını düşüneceğini söyleyen maddelerdir.
Örneğin en çok kullanılan sosyal medya uygulamasının sizden haberiniz olmadan topladığı tüm veriler;
Sağladığınız bilgiler ve içerikler. Bir hesap açmanız, içerik oluşturmanız veya paylaşmanız ve başkalarıyla mesajlaşmanız ya da iletişim kurmanız dahil olmak üzere, Ürünlerimizi kullanmanız sırasında sağladığınız içerikleri, mesajları ve diğer bilgileri toplamaktayız. Bir fotoğrafın çekildiği konum veya bir dosyanın oluşturulduğu tarih gibi, sağladığınız içerikteki veya içerik hakkındaki bilgiler buna dahil olabilir.Bir gizli olmayan gizlilik ilkesinden alıntıdır.
Peki çok kullandığımız bu uygulamalara alternatif nitelikte uygulamalar yok mu?
Tabii ki var. Ama tamamen veri toplama politikası bulunmayan bir uygulama neredeyse yok denecek kadar az ve kullanıcı kitlesi bulunmuyor.
İşletim sisteminizi değiştirebilirsiniz bu kimseyi etkilemez fakat kullandığınız mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarını değiştirdiğinizde iletişime geçeceğiniz kişide o uygulama bulunmuyorsa sizi diğer uygulamayı kullanmaya zorluyor.
Yazıyı yazma amacım sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarındaki veri toplama tehlikesi ve tek bir platforma muhtaç bırakıldığımız hakkında pardus severleri bilgilendirmekti. Yazıyı okuyor ve pardus kullanmıyorsanız araştırıp geçmenizi tavsiye ederim. ÖZGÜRLÜK İÇİN!
Bu konuda açık kaynak alternatiflere geçişe ihtiyacımız var. Tüm Türkiye’nin buna geçişi şimdilik epey bir zor fakat en azından bilinçlenen herkes bu mecraları kullanmayı azaltabilir. Şahsen sadece iş için Linkedin kullanıyorum.
Evet benim de sadece linkedin hesabım bulunuyor. Diğer mecralardan hesaplarımı sildim. E posta hesaplarım kaldı onlarıda nereye taşıyacağımı kararlaştıramadım.
Merhaba,
Bu durum beni uzun zamandır rahatsız ediyor malesef. Bu nedenle kendi kendime bazı tedbirler alıyorum. Örneğin, yaani mail adresi kullanıyorum. Diğer mail adreslerinden hiç bir eksiği de yok. Aynı zamanda arama motoru olarakta duckduckgo kullanıyorum. Google veya diğer arama motorlarının hiçte eksikliği yaşamıyorum. Twitter alternatifi bildiğim kadarıyla yaay var ama malesef onu kullanmıyorum(z). Aynı zamanda Türk sunucularında olan bir depolama hizmeti veren bir site var ve paylaşırsanız sevinirim. Resimlerimin google fotograflarda olmasını çok istemiyorum. Yazıdan dolayı da sizlere teşekkür ederim.
Alternatif uygulamalar için araştırmalarım devam ediyor. Çok yakın zamanda buradan paylaşmayı planlıyorum. Söylemiş olduğunuz depolama hizmeti veren site ve google fotoğrafları araştırma listeme aldım. Başka kullanmayı bırakmak istediğiniz uygulama varsa buradan yazabilirsiniz.
Rica ederim. Yazımı okumaya vakit ayırdığınız için ben teşekkür ederim.