Konu: Steam, ext4 olarak bağlanmış 512 GB NVMe diski kütüphane olarak görmüyor
Açıklama:
Merhaba,
Steam’i ikinci bir NVMe disk üzerinde oyun kütüphanesi olarak kullanmak istiyorum ancak Steam bu diski görmüyor. Disk sistem tarafından düzgün şekilde algılanıyor, ext4 olarak formatlandı, mount edildi ve yetkileri ayarlandı. /etc/fstab ile kalıcı mount da sağlandı. Buna rağmen Steam, bu dizini kütüphane olarak kabul etmiyor.
Steam → Settings → Storage → Add Drive kısmında `/mnt/games´ seçildiğinde kabul etmiyor / görmüyor.
Ayrıca test amacıyla:
``ln -s /mnt/games ~/Games/SteamDisk´´
ile home altına symlink oluşturuldu, fakat Steam bunu da kütüphane olarak kabul etmedi.
Ek bilgi:
Disk ext4
NTFS değil
Manuel mount değil, fstab ile kalıcı
Yazma/okuma testleri sorunsuz (touch ile denendi)
Disk tamamen oyun diski olarak kullanılacak, sistemle ilgisi yok
Soru:
Steam’in bu diski kütüphane olarak görmemesinin sebebi ne olabilir?
Steam’in bu mount noktasına erişebilmesi için ek bir izin / yapılandırma mı gerekiyor?
Sorununuzun nedenini bilmiyorum. YZ’ye sordunuz mu? Yazdıklarınızı aynen ona yapıştırınca bana birçok sebep ve çözüm yolu önerdi. Ama güvenilir olmayabileceği için buraya doğrudan aktarmıyorum.
Güya:
Flatpak ile kurduysanız, flatpak uygulamalarının bir tür kum havuzunda çalışması nedeniyle, steam’ın /mnt dizinine erişememesi normalmiş. Override yapmanız gerekiyormuş.
İzinleri chown ile ayarlamanızı öneriyor. ($USER:$USER, emin olmak için).
Manuel bir SteamLibrary klasörü oluşturup denemenizi öneriyor. (Boş dizinlerde kütüphaneleri göremediği için reddedebiliyormuş).
Symlink kullanmayın diyor. Güvenlik ve yol tanımı nedeniyle kabul etmeyebilirmiş.
Eğer olmazsa, steam’ı terminal ile çalıştırmayı deneyerek, varsa hata çıktılarını incelemenizi öneriyor.
YZ, birçok durumda işleri daha kötüye götürebilir. Bu nedenle yazıları kısalttım ve komutları burada paylaşmadım. Ayrıca, “kullanıcı istese zaten YZ’ye sorabilir, biliyorsanız yanıtlayın, bilmiyorsanız YZ yanıtlarını buraya taşımayın” dendiği için bu kadar aktarıyorum. Ama öneriler bana mantıklı geldi.
Ben de Steam’i Flatpak üzerinden kurup /mnt/games/ gibi bir mountpoint’e oyun kütüphanesi tanımlamaya çalıştım. Ama Steam, disk mount olmasına rağmen kütüphaneyi görmedi ve “boş parantez” gösteriyordu.
Deneyimlerimden çıkarabildiğim nedenler:
Flatpak sandbox: Flatpak uygulamaları kendi izole ortamlarında çalıştığı için harici diskler doğrudan görünmüyor. Override yapılmazsa Steam diske erişemiyor.
Mountpoint / partition farkı: Steam’in yazabileceği bir klasör, sadece mount edilmiş partition olmalı. Sadece klasör var diye Steam diski göremez.
İzinler: Disk mount edildikten sonra yazma izinleri kullanıcıya verilmezse Steam yine göremez.
Benim çözümüm:
Flatpak yerine Pardus Mağaza’dan native Steam kurmak
Harici disk için mountpoint oluşturmak (/mnt/games/SteamLibrary)
Kullanıcıya yazma izinlerini vermek (sudo chown -R $USER:$USER /mnt/games)
Böylece Steam harici diski direkt gördü ve kütüphaneyi yazıp okuyabildi.